VIDEO Viaţa în Faţa Luncii, cel mai periculos cartier din România. De ce se simt discriminaţi singurii romi care au pornit o răscoală cu săbii, furci şi topoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romii din cartierul Faţa Luncii au ieşit în anul 2003 în stradă înarmaţi până în dinţi
Romii din cartierul Faţa Luncii au ieşit în anul 2003 în stradă înarmaţi până în dinţi

În anul 2003, romii din cartierul Faţa Luncii din Craiova au pus mâna pe săbii, furci, topoare şi cuţite şi au ieşit în stradă. S-au simţit discriminaţi, după ce membrii clanului interlop „Frăţia“ le-au interzis accesul în centrul oraşului.

Au trecut 13 ani de la răscoala romilor din cartierul Faţa Luncii, din Craiova, însă şi în acest moment zona este catalogată ca una rău famată. Oamenii se tem să calce pe acolo de frica romilor, iar după ora 20.00 nici câini nu mai sunt văzuţi pe stradă. În 2003, ţiganii au ieşit în stradp cu topoare, furci şi cuţite în stradă, acuzând că sunt discriminaţi şi interlopii din clanul ”Frăţia” le interzic să vină în centrul oraşului pe motiv că sunt romi.

„După răscoala din 2003, am ajuns să fim cunoscuţi în toată ţara, dar şi în străinătate. Cu toţii am avut de suferit, iar acest lucru nu a fost normal şi nu este normal. Eu sunt om de afaceri şi îmi era ruşine să le spun partenerilor mei că locuiesc în cartierul Faţa Luncii. Au trecut 13 ani de atunci, dar în continuare zona este caracterizată ca una rău famată. Îmi pare rău că am ajuns în această situaţie, însă sunt convins că nu o să se schimbe mare lucru în anii următori. Cartierul Faţa Luncii era catalogat, în anul 2003, cel mai rău famat din România. Scandalurile de-a lungul timpului ne-au pus această etichetă. Din punctul meu de vedere, în acest moment, este o zonă liniştită, iar după cum se ştie nu au mai avut loc conflicte între romi ca acum 13 ani“, a povestit Pavel Galiceanu.

Romii din Craiova au ieşit în anul 2003 în stradă înarmaţi până în dinţi 

Nu mai puţin de 14 dintre liderii răscoalei din 2003 au fost atunci arestaţi. Este vorba de cei care s-au aflat în fruntea răzmeriţei: Ion Parnica, zis Vilifort, unul dintre cei mai bogaţi romi din România - 43 de ani, Viorel Parnica, zis Levier, 34 de ani, Emil Chiciu, zis Eminescu, 39 de ani, Cristian Poenaru, zis Cartof, 19 ani, Marian Vasile, zis Egret, 29 de ani, Florin Velcu, zis Năzdrăvan, 25 de ani, Cortizon Chiciu, 27 de ani, Ştefan Bălteanu, zis Luceafar, 22 de ani, Nicu Serdaru, 21 de ani, Ionel Miclescu, zis Noris, 36 de ani, Gabi Alin Poenaru, zis Patrian, 24 de ani, Mihai Fieraru, zis Esop, 33 de ani, Cătălin Slătineanu, zis Patrian, 18 ani, si Florin Neacşu, 18 ani. Atunci a fost un conflict spontan, iar noi nu am mai avut ce să facem.

După o noapte de bătăi, conflictul din 2003 a fost aplanat la intervenţia în forţă a mascaţilor, dar şi a sute de poliţişti, care au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare. 

„Nu am putut să evităm ce s-a întâmplat în urmă cu 13 ani. Romii s-au simţit atunci discriminaţi, fiindcă au avut interdicţia de a intra în oraş“, a spus Vasile Velcu Năzdrăvam, unul dintre liderii romilor din cartierul Faţa Luncii din Craiova.  

Romii din cartierul Faţa Luncii susţin că se simt discriminaţi 

Romii au mai declarat că, la 13 ani de la răscoala din cartierul Faţa Luncii, se simt în continuare discriminaţi. „Noi suntem trataţi la grămadă pentru faptele comise de unii romi din comunitate. În toate cartierele există persoane care încalcă legea şi fac rău. Eu am vrut să îmi schimb adresa din buletin, să nu îmi mai apară Faţa Luncii. Am pierdut un loc de muncă din această cauză. Nu am fost prezent la răscoala din 2003, dar nu este bine ce s-a întâmplat atunci. Numele acestui cartier trebuie schimbat în bine şi este important să luptăm pentru acest lucru şi să dovedim lumii că nu suntem canibali“, a povestit Dumitru Panait. 

Cartierul Faţa Luncii este catalogat ca unul dintre cele mai rău famate din România

Romii au mai declarat că din păcate şi-au făcut un nume rău atât în ţară ca şi în străinătate. Au ajuns să cerşească în Franţa. Italia sau Fermania şi să îşi facă vile în România. Cu toţii ştiu că sunt uneori sunt mai agresivi, însă încearcă să se abţină şi să aibă un comportament adecvat.

„Eu am militat tot timpul pentru educaţie. Am încercat să le explic romilor că cel mai important este să avem un comportament adecvat, iar astfel societatea cu siguranţă o să ne accepte. Sunt profesor de 10 ani la un liceu din Craiova şi am fost acceptat cu greu de colectiv. Le-am câştigat încrederea colegilor încetul cu încetul, iar acum pot să spun că sunt privit cu alţi ochi. Veneam din cartierul Faţa Luncii şi era normal ca nimeni să nu aibă încredere în mine“, a mai spus Vasile Velcu Năzdrăvan.     

Povestea cartierului Faţa Luncii începe acum 100 de ani, când primele familii de ţigani au ocupat regiunea sudică a oraşului. Miclescu Parulea sau Romică Zătreanu au rămas în memoria romilor drept cei mai importanţi judecători şi mediatori ai cartierului, lideri incontestabili ai comunităţii, care aveau puterea de a împăca familii sau de a stinge nelipsitele scandaluri.

Romii sunt de acord să fie schimbat numele cartierul Faţa Luncii 

Scandaluri petrecute în Craiova din cauza romilor

20 august 2007 – Două persoane împuşcate şi mai multe bătute ajung la spital după ce două clanuri rivale se răfuiesc cu pistoalele chiar în curtea Institului de Medicină Legală Craiova.

5 septembrie 2007 – Doi craioveni se răfuiesc în trafic, unul dintre ei folosindu-se de o sabie iar celălalt de un pistol cu bile de cauciuc.

1 octombrie 2007 – Două familii de ţigani se războiesc cu pistoale şi cuţite în cartierul de romi Faţa Luncii. La spital ajung patru personae tăiate şi două împuşcate.

1 decembrie 2007 – Două familii de romi se iau la bătaie în plină stradă. Poliţia întocmeşte şase dosare penale şi interoghează 25 de persoane.

6 decembrie 2007 – Cinci craioveni ameninţă cu un pistol de cauciuc doi agenţi de pază, de supărare că le-au fost interzis accesul într-un local.

25 iulie 2008 – Două grupări de romi au tras mai multe focuri de armă în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

11 August 2008 – Alte două familii de romi s-au luat la bătaie folosindu-se de săbii, bate de baseball şi topoare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite