VIDEO Tortura din orfelinatul groazei, din Craiova, unde doi copii s-au sinucis, iar alţi 11 au ajuns la Psihiatrie: „Le spuneau că n-au fost doriţi de la naştere”

VIDEO Tortura din orfelinatul groazei, din Craiova, unde doi copii s-au sinucis, iar alţi 11 au ajuns la Psihiatrie: „Le spuneau că n-au fost doriţi de la naştere”

Nicu şi Cristina, cei doi copii care s-au sinucis. FOTO: Facebook

O copilă de 14 ani s-a spânzurat, săptămâna trecută, răpusă de durere că, după 11 ani în care crescuse alături de o „mamă” de împrumut, statul a decis să o readucă la orfelinat. La cinci zile de la tragedie, un băiat de 19 ani, din acelaşi centru de tip familial, prieten bun cu fata, şi-a anunţat pe Facebook sinuciderea şi s-a aruncat de pe un bloc.

Tragedie după tragedie într-un centru de plasament, de tip familial, din Craiova. În urmă cu cinci zile, o copilă în vârstă de 14 ani s-a spânzurat de ţeava de gaze, de dorul celei căreia îi spunea mamă şi o îngrijea de când era mică. Fata fusese plasată în asistenţă maternală, iar femeia aleasă să îi fie mamă de „împrumut” a avut grijă de copilă timp de 11 ani, până când statul a decis să o instituţionalizeze din nou pe fetiţă, luând-o din familia în care crescuse. Duminica aceasta, un alt tânăr în vârstă de 19 ani, aflat în grija aceluiaşi centru social, a decis să se omoare, aruncându-se în gol chiar de ziua onomastică, de Sfântul Nicolae. Băiatul s-a aruncat de la etajul zece al unui bloc în aflat construcţii, din Craiova, lăsând un bilet de adio din care reiese durerea pe care o avea trăind în Centru şi lipsa de afecţiune cu care se confrunta. 
 
„Mami, te iubesc!” 
 
Cei doi, Cristina Drodar şi Nicolae Cristea, alintat Nicu de către prieteni, erau prieteni foarte buni şi locuiau la un centru de tip familial al Direcţiei pentru protecţia Copilului Dolj. Amândoi au fost părăsiţi de părinţi încă de la naştere. Fetiţa de 14 ani a fost luată în plasamanet, încă de când avea şapte luni, de o familie din Craiova, însă, în urmă cu doi ani, reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj au decis să îi retragă atestatul asistentului maternal, invocând motivele de sănătate ale femeii. Astfel, Cristina a fost nevoită să se reîntoarcă în centrul de plasament. Fata a suferit o depresie cruntă şi, în urmă cu cinci zile, s-a spânzurat de o ţeavă de gaz, în spatele blocului unde locuia, aflat în administrarea Direcţiei.
 

 
Cristina, copila de 14 ani care s-a sinucis

Micuţa a lăsat un bilet de adio înainte să îşi pună capăt zilelor, scriind: „Mami, te iubesc! De ce nu aţi luptat suficient pentru mine?” - biletul de adio al Cristinei. 
 
„Vă pup! Adio!”
 
La cinci zile de la sinuciderea Cristinei, Nicolae, bunul ei prieten, care locuia tot într-o casă de tip familial a Direcţiei, s-a sinucis. Tânărul de 19 ani s-a aruncat în gol şi, anterior gestului care i-a fost fatal, mai avusese trei tentative de suicid. Depresia băiatului s-a accentuat profund în momentul în care a aflat ce s-a întâmplat cu cea mai bună prietenă a lui, Cristina. Din data de 2 decembrie, Nicolae nu a mai mers la şcoală, iar pe data de 5 decembrie, chiar de ziua numelui său, a recurs la gestul necugetat. Cu 24 de ore de ore înainte să se întâmple tragedia, Nicolae a scris pe pagina personală de Facebook următorul mesaj: 
„Suferinţa din sufletul meu nu o poate calma nimeni. Aşa ca preţuiţi viaţa, pentru ca e una singura. Vă pup. Adio!”.
Mariana Voinea, asistentul maternal care s-a ocupat, timp de doi ani, de Nicolae, a aflat abia ieri, la o zi după tragedie, ce s-a întâmplat. Cu lacrimi în ochi, femeia a povestit că băiatul se simţea singur şi suferea enorm că a fost părăsit încă de la naşetere de familie. În momentul în care prietena lui cea mai bună s-a sinucis, a intrat şi mai rău în depresie. „Am vorbit pe data de 5 decembrie cu el la telefon, chiar de ziua lui. L-am chemat la mine, însă mi-a spus că nu îl lasă cei de la Centru să vină. Eu abaia azi (luni – n.r) am aflat că el s-a sinucis şi nu îmi vine să cred. De ce nu a intervenit nimeni să îi salveze viaţa? El a scris pe pagina lui de Facebook ce vrea să facă. Era un copil cuminte şi ascultător. Cei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Dolj nu s-au implicat suficient în acest caz. El a mai avut trei tentative de suicid. Era trist şi neînţeles. Toţi copiii din casele de tip familial au nevoie de dragoste, iar acolo nu există aşa ceva”, a povestit femeia.
 
Nicolae, tânărul de 19 ani care s-a sinucis
  
 
„A mai avut trei tentative de suicid”
 
Colegii şi profesorii lui Nicolae sunt în stare de şoc şi au povestit că băiatul nu a mai venit la şcoala din data de 2 decembrie, când a aflat că prietena lui cea mai bună s-a spânzurat.
 
„Noi am anunţat imediat la Centru şi am spus că el a scris pe pagina de Facebook ce vrea să facă. A mai încercat să facă acest gest de trei ori până acum. Ne pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat. Eu am vorbit cu el cu câteva ore înainte să recurgă la acest gest şi i-am spus că totul o să fie bine, că sunt alături de el. Nu a luat pe nimeni în seamă, iar pe data de 5 decembrie s-a aruncat de la etajul zece al unui bloc din cartierul Craioviţa Nouă”, a spus Mariana Bădîreacă, colegă de clasă şi prietenă cu Nicolae.
 
 
Băiatul era elev în clasa a XII-a la Liceul Industrial din Craiova şi este descris de profesori ca fiind un copil inteligent, însă mai tot timpul era trist. „Nu a reuşit niciodată să înţeleagă de ce toţi cei şase fraţi ai lui au rămas cu familia, iar el a fost dat în plasament. Deşi nu i-a lipsit niciodată nimic material, lipsa afecţiunii din partea familiei biologice i-a măcinat existenţa. Era foarte afectat”, a precizat Janina Ionică, dirigina lui Nicolae.
 
11 copii duşi la psihiatru
 
În urma celor două tragedii care au avut loc în centrul social din Craiova, 11 copii instituţionalizaţi aici, care locuiesc în casele de tip familial, au ajuns la Spitalul de Psihiatrie din Craiova şi au avut nevoi de consiliere. Managerul unităţii meeicale, Tudorel Udriştoiu, a declarat că toţi sunt marcaţi de aceste evenimente, iar gânduri sinucigaşe au avut cu toţii. 
 
Asistenţii maternali care i-au îngrijit pe Cristina şi pe Nicolae cer să se facă dreptate în aceste două cazuri. Aneta Toma, femeia care a crescut-o pe Cristina, a povestit cu lacrimi în ochi că angajaţii Direcţiei pentru Protecşia Copilului Dolj i-au luat fata din răzbunare. „După ce mi-au retras atestatul, i-am acţionat în instanţă şi, de atunci, au făcut tot posibilul să nu îmi pot lua fetiţa acasă. Timp de doi ani a suferit enorm, iar din această cauză s-a spânzurat. Cristina era viitorul meu şi viaţa mea. Sistemul a ucis-o. Mi-au spus că masa din bucătărie din casa mea este prea mică şi am fost nevoită să o schimb. În urma cu doi, mi-au spus că nu am suficient spaţiu unde să o cresc pe Cristina. Dar 11 ani nu au văzut acest lucru? Fetiţa avea camera ei, iar eu am făcut tot posibilul să îi ofer absolut totul. Am cerut să o primesc în plasament fără bani, dar nici aşa nu au vrut. Îngerul meu s-a sinucis când a aflat că nu mai poate să se reîntoarcă acasă”, a povestit Aneta Toma.  
 
„O jigneau tot timpul”
 
Colegii celor doi tineri care s-au sinucis au declarat că unii angajaţii din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului aveau un comportament verbal violent faţă de Cristina şi de Nicolae. „Pe Cristina o jigneau tot timpul şi îi spuneau că a fost părăsită de toată lumea, iar lui Nicu îi spuneau că nu a fost dorit de la naştere de familie“, a povestit, sub protecţia anoinmatului, unul dintre prietenii celor doi tineri.
 
Conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj a declarat că a demarat o anchetă, însă, până acum, niciun angajat al instituţiei nu a fost tras la răspundere. „A fost declanaşată o celulă de criză, însă la nivelul instituţiei nu are nimeni ce să îşi reproşeze. În cazul Cristinei s-a respectat legea, iar în cazul lui Nicu nimeni nu a ştiut că a mai avut trei tentative de suicid. Insitituţia noastră nu poate să monitorieze paginile de Facebook ale copiilor. Nu a ştiut nimeni că a postat pe internat că vrea să îşi pună capăt zilelor“, a spus Florin Stancu, şeful Direcţiei. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: