VIDEO Reportaj din patria zaibărului, celebra băutură oltenească pe care Nea Mărin i-o ducea lui naşul Pantelică la Bucureşti: „Este valuta noastră forte“

VIDEO Reportaj din patria zaibărului, celebra băutură oltenească pe care Nea Mărin i-o ducea lui naşul Pantelică la Bucureşti: „Este valuta noastră forte“

Zaibărul de Băileşti este valuta forte a oltenilor

Zaibărul de Băileşti a fost făcut celebru de actorul Amza Pellea, în filmele şi scenetele sale, iar din anul 2009 este marcă înregistrată la OSIM. Licoarea neagră şi parfumată este la mare căutare atât în ţară, cât şi în străinătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Băileştenii au declarat că anul acesta producţia nu a fost una tocmai bună, dar au reuşit să scoată aproximativ 600 de litri de zaibăr. Oltenii recunosc că licoarea negară şi parfumato le merge direct la suflet, iar în fiecare zi beau câte un păhărel la masă. „Este valuta noastră forte, însă zaibărul de Băileşti trebuie băut cu cap. Vinul este bun şi te duce repede. În tinereţe numai eu ştiu câte petreceri am făcut în pivniţă cu prietenii şi de câte ori am adormit acolo. Zaibărul ne-a dat de cap“, a povestit Iureş Oprică.

 

Zaibărul este celebra băutură oltenască pe care Nea Mărin a făcut-o celebră în filmele şi scenetele sale. „Amza Pellea a reuşit să ne facă cunoscuţi în toată lumea cu zaibărul nostru. Este adevărat că este un vin bun, dar fără promovare nu afla nimeni de noi. Anul acesta producţia a fost una slabă, dar aceasta este situaţia. Am reuşit să fac două butoaie, iar vinul o să îmi ajungă până la anul cu siguranţă“, a precizat un localnic.

Zaibărul de Băileşti nu se vinde în magazine, ci doar la casele gospodarilor. Un litru costă între 3 şi 4 lei, dar se dă şi cu 6 sau 7 lei. Oamenii din oraşul lui Amza Pellea au mai povestit că imediat după ce cad frunzele toama via se sapă, iar primăvara imediat se taie. „La zaibăr nu se pune niciodată zahăr. Strugurii sunt dulci, iar acest lucru face vinul unul foarte bun. Este negru şi limpede, iar întotdeauna se serveşte cu praz şi carne la găleată“, a precizat Ion Dumitru.

Vă mai recomandăm:

FOTO Ploile au stricat valuta forte a Olteniei: Zaibărul de Băileşti: „Producţia anul acesta este zero”

Zaibărul, celebra băutură oltenească a lui Nea Mărin, este pe cale de dispariţie din cauza secetei. Locuitorii din Băileşti au rămas fără vin: „Producţia este zero“

 
 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările