VIDEO Povestea incredibilă a unui român campion mondial la atletism.  „Îmi e ruşine să le spun că mă antrenez  într-o groapă improvizată de mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Neagu

Arhitectul Adi Neagu este cel mai bun atlet masters din lume la săritura în lungime. A doborât recorduri mondiale, a obţinut  4 medalii de aur la Campionatul Mondial, cinci la cel European, 15 medalii de argint şi bronz la Europene şi Mondiale şi sute de medalii la Campionatele Naţionale şi Balcanice. Este singurul concurent care merge la competiţii singur, fără antrenor, medic, maseur sau nutriţionist. Are 66 de ani.

De cinci decenii, craioveanul Adrian Neagu practică atletism de performanţă. În 1971, a devenit prima dată campion naţional. A continuat să facă sport, dar în următorii ani s-a dedicat mai mult carierei de arhitect. În 1988, sătul de comunism, a vrut să fugă din ţară. Adrian Neagu, atunci în vârstă de 35 de ani, se numără printre puţinii români care au reuşit să treacă la acea vreme Dunărea înot până în Iugoslavia. A fost prins, însă, la graniţa cu Italia şi a fost nevoit să suporte represaliile Securităţii.

Abia la vârsta de 51 de ani a descoperit Campionatele Masters. "Am zis să-mi încerc norocul, hotărât să merg pe sprint. Medaliile au început să vină, dar în 2007 am vrut să încerc şi la săritura în lungime, să văd cam ce pot să fac şi m-am dus în Italia, la campionatul din Riccionne. M-am autodepăşit în timpul competiţiei. Cel mai mult sărisem 5,70 metri şi am reuşit să obţin 5,95. Atunci am devenit vicecampion mondial", a declarat Adi Neagu.

Primul record mondial

Din acel moment, nimeni nu i-a mai stat în cale. La un moment dat, a renunţat să mai meargă la campionatele naţionale şi balcanice pentru că nu mai avea adversari. În 2011, a devenit campion european de sală în Belgia, în 2013, când avea 60 de ani, a câştigat jocurile mondiale de la Torino, iar în 2014, la Budapesta, a bătut recordul mondial. A reuşit să detroneze un spaniol care sărise 5,87 metri, dup[ ce a sărit în lungime 5,93 metri. În 2015, a câstigat Campionatul Mondial de la Lyon. Anul 2016 nu a fost tocmai bun.

"A fost un an cu accidentări. Lucram pe ciment şi şi m-am ales cu inflamarea tendoanelor. Mi s-a recomandat să alerg pe iarbă", spune campionul.Al doilea record mondial.

Adrian Neagu

În 2017, a luat-o de la capăt. Adrian Neagu are atât de multe medalii obţinute că, uneori, le uită numărul. "Am uitat să vă spun de campionatul mondial din Danemarca pe care l-am câştigat", spune atletul amintindu-şi că la 64 de ani a reuşit să învingă concurenţi cu 4 ani mai tineri. "A fost şi atunci o performanţă pentru că în acest sport fiecare an contează, vârsta îşi spune cuvântul. De aceea, categoriile de vârstă sunt din 5 în 5 ani. La noi e o vorbă. Cu cât îmbătrânim, ajungem mai aproape de groapă", spune Adi Neagu râzând.

Anul trecut a fost în Polonia, a câştigat campionatul mondial şi a reuşit egalarea unui record mondial. "Am reuşit doar să egalez recordul mondial. În urmă cu 25 de ani, un neamţ a sărit  5,47 metri, a fost egalat de un italian în 2008 şi în 2018, am sărit şi eu la fel. Acum suntem 3 cu acest record mondial", povesteşte Adrian Neagu.

Cum se antrenează campionul mondial în România

Adrian Neagu s-a antrenat până în 2015 pe vechiul stadion "Ion Oblemenco". Pistele, însă, s-au desfiinţat când au început lucrările la noua arenă. Autorităţile au promis că vor face un stadion de atletism, dar nu s-au ţinut de cuvânt, aşa că Adi Neagu a început să se descurce cum a putut. "Mă antrenez pe unde pot. Alerg prin parc, pe la Aeroportul Craiova, iar acasă, la Cârcea, mi-am făcut o aşa-zisă groapă pentru sărituri, între două clădiri. 

Adrian Neagu

Mi-am făcut o rampă din scânduri să-mi iau avânt şi acolo mă antrenez. Vă rog să mă credeţi, de foarte multe ori mă întreabă ceilalţi concurenţi cum procedez, unde mă antrenez în România. Îmi e ruşine să le spun că mă antrenez acasă, într-o groapă improvizată de mine", spune campionul.

groapa campion

"Mă duc singur la competiţii, doar cu steagul României"

Adrian Neagu spune că la competiţii merge singur pentru că nu=şi permite să 9ia cu el antrenor, maseur, medic sau nutriţionist, aşa cum procedează adversarii. " Eu mă duc singur. Cu steagul României şi cu speranţa că voi auzi din nou imnul ţării ele. Atunci, în acele clipe, simt cea mai mare emoţie", spune Adrian Neagu.

Atletul este legitimat de 40 de ani la Clubul sportiv Universitatea Craiova. "Clubul mă ajută cu deplasările, cazarea şi masa. Altfel, nu aş putea participa la astfel de competiţii", spune Adrian Neagu.

Pavel Badea, preşedintele Clubului Sportiv Universitatea Craiova, îl consideră pe Neagu un om "cu adevărat fascinant, cu o poveste de viaţă fascinantă". "A reuşit performanţe pe care puţini le-au reuşit vreodată în viaţă, este campion mondial la mai multe probe şi categorii de vârstă, a reprezentat România cu cinste peste tot pe unde a fost. Durerea este că aici, la Craiova, acest om atât de talentat şi ambiţios nu are unde să se antreneze", a declarat Pavel Badea, preşedinte CS Universitatea Craiova.

Adrian Neagu se pregăteşte pentru Campionatul European în aer liber din Veneţia şi pentru Campionatul din Toronto în 2020. "După Sărbătorile de Paşte, umplu din nou groapa cu nisip, trebuie un nisip foarte fin, şi mă apuc de treabă. Sper ca în Canada să fac o figură frumoasă", mai spune sportivul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite