VIDEO Amza Pellea ar fi împlinit astăzi 84 de ani. În 2011  a primit o stea pe Walk of Fame pentru cele 50 de roluri legendare din film şi teatru

VIDEO Amza Pellea ar fi împlinit astăzi 84 de ani. În 2011  a primit o stea pe Walk of Fame pentru cele 50 de roluri legendare din film şi teatru

Marele actor Amza Pellea ar fi împlinit astăzi 84 de ani

84 de ani ar fi împlinit astăzi mare actor Amza Pellea. A fost unul dintre cei mai importanţi artişti români, distingându-se atât în teatru cât şi în film.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Băileşti, în Dolj, camerele în care a crescut marele actor şi-au deschis astăzi uşile pentru oaspeţi. Amza Pellea a avut o carieră fulminantă în film şi în teatru şi a fost creatorul şi interpretul îndrăgitului personaj „Nea Mărin“.

 VIDEO

 

În aprilie 2011, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naştere, Amza Pellea a primit o stea, in memoriam, pe Walk of Fame.

VIDEO

Amza Pellea a apărut „pe scenă“ chiar din clasa I, la şcoala primară din Băileşti (judeţul Dolj). A interpreta rolul lupului din „Scufiţa Roşie“. Chiar el şi-a ales acest rol, pentru că era timid şi putea să apar mascat. Marele actor a jucat în peste 50 de filme, dintre care: Setea (1961); Tudor (1963); Neamul Şoimăreştilor, Haiducii, Răscoala (1966), Dacii (1967), Columna (1968), Mihai Viteazul,  Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1971), Puterea şi adevărul, Ciprian Porumbescu, Ultimul cartuş (1973), Nemuritorii, Ulzana, căpetenia apaşilor, Tată de duminică, Osînda (premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor,  Lumina pe coline, Trei zile şi trei nopţi (1976), Împuşcături sub clar de lună (1977), Nea Mărin miliardar, Mihail, cîine de circ (1979), Duios Anastasia trecea, Casa dintre cîmpuri (1980), Ana şi „hoţul" (1981),  Imposibila iubire (1983).

VIDEO

Amza Pellea s-a născut pe data de 7 aprilie 1931, în oraşul Băileşti, din judeţul Dolj. A fost răpus d eo boală incurabilă pe 12 decembrie 1983. A fost considerat unul dintre cei mai mari actori români şi a jucat în peste 50 de filme şi zeci de piese de teatru. A interpretat roluri variabile, de la Decebal la Mihai Viteazul, însă personajul care l-a consacrat a fost „Nea Mărin“. Gabriel Bratu, în vârstă de 80 de ani, din Craiova, este unul dintre prietenii de suflet ai lui Amza Pellea. Olteanul îşi aduce aminte cu drag cum l-a cunsocut pe „Amzulică”, aşa cum îi spune. „Eram în primul an de liceu când l-am cunoscut pe Amza Pellea. Îmi aduc aminte că s-a îndrăgostit de o fată care făcea parte din cercul meu de prieteni. Era o persoană deschisă şi vorbea cu toată lumea. Tot timpul spunea bancuri şi recita poezii. Eram colegi la Colegiul Naţional Carol I. Am devenit buni prieteni, iar legătura dintre noi a rămas vie atât în sufletul meu, cât şi în al lui Amza Pellea. Chiar dacă a plecat în Bucureşti la Inistitutul de Artă Cinematografică şi Teatrală, nu a uitat niciodată de prietenia noastră “, a povestit graficianul  Gabriel Bratu.

Mai citeşte şi

VIDEO Băileştenii nu l-au uitat pe „Nea Mărin“! Amza Pellea, comemorat în oraşul în care s-a născut

VIDEO Prazul făcut celebru de marele Amza Pellea dispare din Oltenia. Fermierii nu mai vor să cultive leguma-vedetă din „Nea Mărin Miliardar”
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările