VIDEO 87 de ani de la naşterea lui Amza Pellea. Actorul fără cusur sau geniul de Băileşti a fost unul dintre cei mai mari artişti români

VIDEO 87 de ani de la naşterea lui Amza Pellea. Actorul fără cusur sau geniul de Băileşti a fost unul dintre cei mai mari artişti români

Amza Pellea ar fi împlinit astăzi 87 de ani

Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori români ai tuturor timpurilor, s-a născut pe data de 7 aprilie 1931, în oraşul Băileşti, din judeţul Dolj. Astăzi ar fi împlinit astăzi 87 de ani, dacă nu ar fi fost răpus de o boală necruţătoare.

Amza Pellea a fost considerat unul dintre cei mai mari actori români şi a jucat în peste 50 de filme şi zeci de piese de teatru. A interpretat roluri variabile, de la Decebal la Mihai Viteazul, însă personajul care l-a consacrat a fost „Nea Mărin“. S-a născut pe 7 aprilie 1931 în Băileşti, Dolj, într-o familie cu cinci copii, iar tatăl său s-a numit tot Amza Pellea şi a fost directorul cooperativei „Munca Noastră“.
 
VIDEO

 
Amza Pellea era considerat de absolut toată lumea un actor fără cusur, iar stilul său actoricesc era versatil. În aprilie 2011, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naştere, Amza Pellea a primit o stea, in memoriam, pe Walk of Fame.
 
VIDEO

 
Amza Pellea a avut o carieră fulminantă în film şi în teatru şi a fost creatorul şi interpretul îndrăgitului personaj „Nea Mărin“. Celebra peliculă deţine şi astăzi titlul de cel mai urmărit film din istoria cinematografiei româneşti. 
Amza Pellea a apărut „pe scenă“ chiar din clasa I, la şcoala primară din Băileşti (judeţul Dolj). A interpreta rolul lupului din „Scufiţa Roşie“. Chiar el şi-a ales acest rol, pentru că era timid şi putea să apar mascat. Marele actor a jucat în peste 50 de filme, dintre care: Setea (1961); Tudor (1963); Neamul Şoimăreştilor, Haiducii, Răscoala (1966), Dacii (1967), Columna (1968), Mihai Viteazul,  Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1971), Puterea şi adevărul, Ciprian Porumbescu, Ultimul cartuş (1973), Nemuritorii, Ulzana, căpetenia apaşilor, Tată de duminică, Osînda (premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor,  Lumina pe coline, Trei zile şi trei nopţi (1976), Împuşcături sub clar de lună (1977), Nea Mărin miliardar, Mihail, cîine de circ (1979), Duios Anastasia trecea, Casa dintre cîmpuri (1980), Ana şi „hoţul" (1981),  Imposibila iubire (1983).
 
VIDEO

 
Amza Pellea s-a născut pe data de 7 aprilie 1931, în oraşul Băileşti, din judeţul Dolj, însă pe data de 12 decembrie 1983 a fost răpus de o boală incurabilă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările