Viaţa de film a Aninei Ciuciu, tânăra din Craiova care candidează pentru Senatul Franţei. „Nu s-a căsătorit şi a renunţat la legea ţigănească“

Viaţa de film a Aninei Ciuciu, tânăra din Craiova care candidează pentru Senatul Franţei. „Nu s-a căsătorit şi a renunţat la legea ţigănească“

Anina Ciuciu a fugit din ţară la vârsta de 7 ani Foto: Facebook

Anina Ciuciu, o olteancă de etnie romă din Craiova, candidează pentru Senatul Franţei, iar rudele povestesc că viaţa tinerei poate să fie subiect de film. Drumul spre succes al româncei n-a fost niciodată presărat cu flori. La 7 ani a fugit din ţară împreună cu familia, mai întâi în Italia, iar după aceea în Franţa.

Anina Ciuciu a plecat din ţară împreună cu familia în anul 1997 gonită de prejudecăţile din România. Familia din ţară a tinerei, ajunsă acum în vârstă de 27 de ani, relatează că, de-a lungul timpului, Anina a fost nevoită să îndure multe lucruri pentru a putea să-şi urmeze visul din copilărie, acela de a deveni magistrat.
 
Chiar dacă a cerşit pe stradă pentru a putea face rost de un ban, Anina a mers mai departe şi a învăţat carte. A absolvit "magna cum laude" Universitatea Sorbona, iar acum candidează pentru Senatul Franţei, spre bucuria rudelor din Craiova.
 
„După Revoluţie lucrurile în ţară s-au schimbat, iar fiecare făcea ce vrea şi cum vrea, iar din această cauză singura soluţie a familiei Ciuciu pentru a putea supravieţui şi pentru a putea găsi o viaţă mai bună a fost migraţia. A fost greu pentru ei acolo în Franţa, dar Anina nu s-a dat niciodată bătută şi astfel a reuşit să se facă cunoscută atât în ţară, dar şi în străinătate. Spre deosebire de România în partea de vest acolo discriminarea există, dar nu prea se simte. În Italia a fost cel mai greu, însă după ce toată familia a plecat în Franţa totul s-a schimbat. Este o mândrie pentru mine că Anina a studiat la Sorbona, iar acum candidează pentru un loc în Senatul Franţei. Pentru noi, românii din toată ţara, este o mândrie şi cu toţii ar trebui să îi urmăm exemplul. Nepoata mea a participat la un concurs de limbă franceză la nivelul Franţei, iar ea, o româncă emigrantă în Franţa, a ieşit pe locul I. Se mândreşte cu ceea ce a realizat, este pervserentă în tot ceea ce face, dar din câte am înţeles eu tot în justiţie vrea să lucreze şi vrea să ajungă magistrat în Franţa. Anina a avut o discuţie cu preşedintele Franţei, iar ea i-a ridicat problema minorităţilor din zonă“, a povestit Ghiţă Radulian, unchiul Aninei Ciuciu.
 
Tânăra de etnie romă a studiat la Sorbona, iar acum candidează pentru funcţia de senator în Franţa Foto: Facebook/Anina Ciuciu
 
Anina Ciuciu vrea să ajungă în senatul Franţei pentru a putea să-i ajute pe copiii de etnie romă care trăiesc în taberele amenjate în zonă să-şi depăşească condiţia şi să-şi facă un viitor.
 
Bunica tinerei, care locuieşte în cartierul Faţa Luncii din Craiova, unul dintre cele mai famate cartiere din România, povesteşte cu lacrimi în ochi că este mândră de nepoata ei şi că a susţinut-o tot timpul. 
 
„Am o fată de milioane, iar lui Anina i-a mers capul şi acum a ajuns să ne reprezinte pe noi romii în toată Europa. Nepoata mea nu s-a căsătorit pentru că a vrut să îşi facă o carieră şi a şi renunţat la legea ţigănească. De la 7 ani a plecat din ţară împreună cu părinţii şi cele trei surori şi a crescut acolo când în Anglia, când în Germania, când în Franţa. M-a durut în suflet când mi-am văzut băiatul că a fugit din ţară cu toată familia, dar nu am avut ce să fac. Anina a avut tată arestat, mama arestată acolo în străinătate, însă ea nu a vrut să meargă niciodată pe un drum greşit chiar dacă era mica şi îi era foarte greu acolo printre străini. Părinţii ei au renunţat la ceea ce făceau acolo datorită ei şi au susţinut-o în momentul în care au văzut că vrea să facă ceva în viaţă. A muncit 20 de ani ca să ajungă aici, iar acum mi-a dat telefon şi mi-a spus că vrea o să candideze la Senatul Franţei. Fata asta mi-a spus aşa când era mai mica: «Bunică, nu renunţ la visul meu!». Şi uite, că prin muncă a reuşit“, a povestit Gheorghiţa Ciuciu, bunica Aninei (foto jos).  
 
 
Anina Ciuciu a recunoscut întotdeauan că provine dintr-o familie săracă de romi din Craiova, iar în anul 2013 şi-a lansat şi publicat lucrarea la Paris cu titlul: „Sunt şi vor rămâne ţigancă“.
 
Anina Ciuciu vrea să-i ajute pe copiii de etnie romă să îşi depăşească condiţia FOTO Facebook/Anina Ciuciu
 
Tânăra de 27 de ani care a fugit de la vârsta de 7 ani din ţară a fost propusă pentru funcţia de senator în Franţa de Aline Archimbaud.   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările