Vegeta de casă. Reţeta pe care o facem singuri şi avem garanţia că este sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele le tăiem fâşii sau cubuleţe FOTO Savori Urbane
Legumele le tăiem fâşii sau cubuleţe FOTO Savori Urbane

Semnele de întrebare pe care vi le puneţi atunci când citiţi ce adaosuri conţin anumite pungi cu vegeta din comerţ le puteţi elimina dacă alegeţi să vă faceţi singuri, acasă, acest produs. Este simplu şi foarte sănătos.

Pentru multe gospodine, mâncarea parcă nu e mâncare dacă nu pun şi puţină vegeta. Dar multe se tem că pungile cu vegeta din comerţ conţin prea multă sare, E-uri şi doar câteva firicele de legume uscate. De aceea vă prezentăm o reţetă făcută în casă, simplă şi sănătoasă. O puteţi face dacă staţi şi la casă, şi la bloc. 

Cum ne facem singuri un uscător de legume

uscator legume

Este foarte simplu. Mai întâi se face un cadru din lemn (dacă aveţi o ramă de uşă la îndemână, problema este şi mai repede  rezolvată). Pe acest cadru se ataşează o plasă de ţânţari. În plus, pregătim şi o bucată mare din tifon sau o plasă care se foloseşte pentru protecţia culturilor.

Pregătim legumele

Puteţi pregăti ce legume şi verdeţuri  doriţi. Morcovi, ţelină, pătrunjel, păstârnac, ardei gras verde şi roşu, frunze de ţelină, leuştean, mărar, pătrunjel. Totul se spală foarte bine. Se lasă să se scurgă de apă, iar apoi legumele se taie în fâşii subţiri sau cubuleţe. Verdeaţa se zvântă şi ea de apă şi se rupe cu mâna.

Legumele se lasă la soare

Toate legumele şi verdeaţa le punem într-un bol şi adăugăm sare grunjoasă neiodată, după gust. Apoi aşezăm ingredientele pe plasa de ţânţari şi le acoperim cu tifon sau cu plasa de protecţie. Astfel, suntem siguri că nici nu se strâng musculiţe şi nici nu intră praf. Se lasă suportul cu legume la soare. Două, trei zile. Important este ca peste noapte să băgam cadrul în casă, în garaj, într-un loc unde să nu cadă roua. La final, punem toate legumele într-o tavă de cuptor, pe o hârtie de copt. Lăsăm la foc foarte mic, cu uşa întredeschisă doar câteva minute, să fim siguri că totul este foarte bine uscat. Ultimul pas este să punem totul într-un robot şi să mixăm. Vom obţine un praf pe care-l vom pune în caserole mici din plastic. Acestea se vor ţine la congelator şi ori de câte ori vom avea nevoie, vom folosi vegeta astfel obţinută la orice mâncare dorim să o facem. 

Ce fac cei care locuiesc la bloc

Cei care stau la blo  sau cei care nu vor să-şi construiască uscătorul de legume, pot pune totul direct la cuptor. Important este să ţinem legumele la foc minim, după ce le-am aşezat pe tava tapetata cu hârtie de copt, iar uşa cuptorului o vom ţine în permanenţă întredeschisă. Mai trebuie să amestecăm din când în când pentru ca totul să se usuce uniform. Până seara, vegeta de casă este gata.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite