Vânătorul mobilizat să împuşte un câine Rottweiler care şi-a omorât stăpânul: „A venit poliţia şi m-a luat de acasă“

Vânătorul mobilizat să împuşte un câine Rottweiler care şi-a omorât stăpânul: „A venit poliţia şi m-a luat de acasă“

Vânătorul Marian Balan a fost chemat de Poliţie să împuşte câinele FOTO Andreea Mitrache

Un bărbat de 58 de ani din Dolj a fost omorât de propriul câine, pe care l-ar fi agresat. Oamenii legii au decis să împuşte exemplarul canin pentru a putea pătrunde în curte, dar iubitorii de animale susţin că ar fi trebuit tranchilizat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un bărbat de 58 de ani a murit în seara zilei de 14 septembrie, ucis de propriul câine, în localitatea doljeană Făcăi, situată în imediata apropiere a Craiovei. Doljeanul, pe nume Ilie Popa, şi-a cumpărat în urmă cu patru ani un câine din rasa Rottweiler.
 

Bărbatul locuia în localitatea Făcăi de trei ani, iar seara trecută, când stăpânul a venit ajuns acasă, l-a muşcat până la moarte. Martorii incidentului susţin că animalul era extrem de agitat şi c-ar fi sărit direct la gâtul omului, lăsându-l într-o baltă de sânge.

La faţa locului au sosit imediat medicii şi oamenii legii, însă timp de o jumătate de oră n-au putut intra în curte din cauză că animalul era extrem de nervos. Poliţiştii au chemat un vânător care a ucis câinele cu trei focuri de armă.

„A venit poliţia aici acasă cu maşina şi m-a luat că este stare de necesitate, un câine a omorât un om şi să merg să îl împuşc că e agresiv. Cîinele sărea pe poartă în sus, agresiv, am pus lanternele pe el şi am tras primul foc, l-am lovit în partea asta, la un metru jumătate distanţă. S-a întors câinele, s-a muşcat de partea stângă şi s-a reprezit pe cadavru. Când am văzut, am tras şi al doilea foc, l-am doborât, nu s-a mai sculat, a încercat să ridice capul dar nu mai putea. Poliţia şi cei de la Salvare au zis «Mai dă-i un foc să nu se scoale peste noi, să putem intra înăuntru să vedem dacă se mai poate face ceva sau nu pentru bărbatul de 58 de ani». Sunt vânător de atâia ani, dar nu am văzut niciodată aşa ceva. Când am ajuns acolo şi am văzut victima plină de sânge mi-a fost frică. Era muşcat de gât, de spate, dar şi de mână. Câinele era agresiv şi acest lucru îl ştie toată lumea“, a  povestit Marian Bălan, vânătorul care a împuşcat câinele.

 
 
 
 

„A dat în el şi câinele l-a omorât“

Vecinii susţin că bărbatul a venit acasă băut, iar în momentul în care a intrat pe poartă a lovit câinele. „El a crescut acest câine de mic, însă am auzit că aseară l-ar fi bătut, iar din această a sărit la el. Era din rasa Rottweiler, iar din câte ştiu eu au nevoie de dresaj şi de disciplină. A dat în el şi l-a omorât. Nu am mai auzit până în momentul de faţă ca un animal să îşi ucidă în aşa hal stăpânul“, a spus Irinel Marcu.

Protecţia animalelor acuză abuzuri

Reprezentanţii Protecţiei Animalelor au declarat că oamenii legii au făcut un abuz în momentul în care au chemat un vânător să omoare câinele. „Procedura din punctul meu de vedere a fost încălcată. Poliţia trebuia să sune la Serviciul de Ecarisaj, care aveau obligaţia să tranchilizeze câinele şi să îl ducă într-un adăpost. După efectuarea verificărilor, se putea decide soarta animalului. Vânătorii au arme să facă un sport, ei nu trebuie să fie chemaţi acum să omoare animale. Oamenii legii au făcut un abuz în acest caz“, a spus Aurelia Loacă, preşedinte Asociaţia pentru Protecţia Animalelor, Craiova.

Oamenii legii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Poliţiştii au declarat că au acţionat corect în acest caz, iar rasa Rottweiler face partea din categoria câinilor periculoşi. „Se pare că bărbatul care locuia în imobilul respectiv avea un câine dintr-o rasă periculoasă, iar acesta l-a atacat. În urma atacului canin, bărbatul a decedat. Pentru pătrunderea echipelor de intervenţie a fost solicitată prezenţa unui vânător autorizat, care a executat 3 focuri de armă, folosind muniţie cu alice, reuşind uciderea câinelui“, a  spus Alin Apostol, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

„Eu recomand Rottweilerul“

Specialiştii în chinologie cred că au de a face cu un caz aparte, iar una dintre variantele pe care aceştia la iau în calcul este maltratarea animalului, chiar de către stăpân.

„Este vorba un caz extrem de atipic, eu chiar recomand Rottweilerul ca rasă bună pentru România, de pază, este un câine care-şi iubeşte familia, nu este un cîine dezechilibrat. În acest caz, a fost clar o problemă mare între stăpân şi câine. Din experinţa mea, aş putea spune că acest cîine sigur mai avusese antecedente de atac, nu era la primul atac asupra omului, şi clar relaţia dintre stăpân şi acest câine nu era o relaţie firească. Sigur îl mai muşcase pe stăpân sau stăpânul îl bătea pe câine. Dezechilibrul nu apare la un câine care este iubit, care este educat, care este dresat cum trebuie, asta apare în urma unor experienţe urîte pentru câine, după cum am spus, bătăi, lupte între câini, chestii de genul ăsta“, a spus Adrian Sârbu, instructor canin.
 

 
Rudele bărbatului ucis de câinele pe care l-a crescut au devenit extrem de nervoase în momentul în care au fost întrebate cum s-a întâmplat totul.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările