Unul dintre pacienţii decedaţi după transfuzie era preot. Fost pacient de la Filantropia: „Acolo nu sunt condiţii pentru a trata bolnavi de cancer“ VIDEO

Unul dintre pacienţii decedaţi după transfuzie era preot. Fost pacient de la Filantropia: „Acolo nu sunt condiţii pentru a trata bolnavi de cancer“ VIDEO

Bărbatul de 64 de ani a decedat în urma unei transfuzi de sânge

O femeie de 81 de ani şi un bărbat de 64 de ani, ambii internaţi la Spitalul „Filantropia“ din Craiova, au decedat în urma unor transfuzii. Oamenii legii au deschis dosar penal pentru moarte suspectă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii Spitalului „Filantropia“ din Craiova au declarat că vineri, 24 februarie, au fost făcute 12 transfuzii la 12 pacienţi, iar doi au decedat la scurt timp. „Şase pacienţi au prezentat reacţii adverse, însă în cea mai mare parte fiind normale. O pacientă în vârstă de 81 de ani a decedat la puţin timp după perfuzie, iar un bărbat de 64 de ani a decedat noaptea după ora 01.00.

Noi trebuie să ştim exact cum au stat lucrurile în ziua de vineri, 24 februarie, însă nu ne-am lămurit exact ce s-a întâmplat. În acest moment este o anchetă în desfăşurare. Poate să fie vorba şi de o eroare umană, însă în momentul de faţă nu avem cum să ştim acest lucru“, a spus Lorena Dijmărescu, directorul Spitalului Filantropia din Craiova.    
 
 
Doi pacienţi au murit în urma unor transfuzi de sânge 
 
Moarte suspectă
 
Oamenii legii au demarat o anchetă şi au întocmit dosar penal pentru moarte suspectă. „Reprezentanţii Spitalului Municipal Filantropia au depus o sesizare la Secţia 1 Poliţie cu privire la faptul că, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, au decedat doi pacienţi în condiţii suspecte. A fost deschis un dosar de moarte suspectă şi se aşteaptă efectuarea necropsiilor, în urma cărora se va stabili cauza decesului celor doi pacienţi“, a spus Amelia Barbu, purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.  
 
Unii foşti pacienţi au declarat, pentru „Adevărul“, că la Clinica de Hematologie din cadrul Spitalului Filantropia din Craiova situaţia nu este tocmai roz. „Eu am fost internată acolo şi pot să vă spun că nu sunt condiţii pentru a trata bolnavi de cancer şi leucemie. Am aflat că doi pacienţi au decedat în urma unor transfuzi de sânge, iar alţi 10 au ajuns la terapie intensivă. Din păcate, în spitalele din România se moare pe capete“, a povestit o craioveancă.
 
 
Ancheta este în desfăşurare la Spitalul Filantropia, iar pacienţii recunosc că uneori condiţiile lasă de dorit 
 
Conducerea Spitalului „Filantropia“ din Craiova a mai precizat că alţi 10 pacienţi au avut reacţii minore vineri, în urma transfuzilor de sânge, însă acum starea lor este stabilă. „Analiza este încă în derulare“, a precizat şi purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, Ştefan Popescu.
 
VIDEO 
 
Femeia de 81 de ani care a decedat în urma transfuziei de sânge era din Craiova, iar bărbatul de 64 de ani era din comuna Vânju Mare (judeţul Mehedinţi) şi era preot. Rudele pacienţilor nu au vrut să comenteze pe marginea acestui subiect.
 
Bărbatul decedat se numea Dumitru Stăiculescu. Rudele bătrânei au dorit ca identitatea acesteia să nu fie dezvăluită presei.
 
„Este o situaţie deosebită, pentru că acidentele care au apărut sunt legate de o transfuzie de sânge. În realizarea unei astfel de terapii sunt foarte multe verigi, de la noi, care prezentăm sursa, şi până la secţia unde se administrează. Fiecare din aceste verigi la acest moment îşi evalueează activitatea, pentru a depsita sursa unei astfel de erori. Sângele pleacă cu mijlocul de transport într-un container de la Centrul de Transfuzii, după ce este verificat şi microscopic, şi biologic. Ajunge la unitatea respectivă, unde este un anume centru care primeşte şi este specializat, după care sângele este supus unor verificări suplimentare. Abia după se distribuie către secţiile unde este nevoie. De la noi sângele a plecat în condiţii cât se poate de normale şi suntem convinşi că nu a avut niciun fel de problemă“, a spus Adriana Turculeanu, directorul Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova.      
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările