Un internat funcţional, la trei şcoli de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între Colegiile Naţionale Fraţii Buzeşti, Carol I şi Elena Cuza doar primul poate caza elevi. Deşi proaspăt reabilitat pe bani europeni, căminul de la „Cuza“ nu poate fi dat în folosinţă, pentru că nu are mobilier.

Consolidat, cu instalaţii electrice, sanitare şi termice refăcute, finisat, cu podele acoperite cu mochete, cu baie la fiecare cameră, cu acces la şase maşini de spălat, internatul Colegiului Naţional Elena Cuza este în acest moment doar o clădire unde încă miroase a var proaspăt şi atât. Încăperile spaţioase, unde ar trebui să fie câte patru locuri de dormit, dulapuri, noptiere, mese şi scaune sunt goale. Explicaţia vine de la directorul colegiului:

 „În ciuda eforturilor, a adreselor scrise, Primăria Craiova a răspuns că ordonanţa care interzice achiziţia de mobilier este încă în vigoare. Am încercat să explic că aici e vorba de moblier şcolar, nu de birou, dar asta este. Am pierdut opt elevi din septembrie 2010 până în februarie 2011, care au fost nevoiţi să plece mai aproape de casă, fiind de la Dăbuleni, Filiaşi, Segarcea, pentru că părinţii nu le-au mai putut plăti aici gazda sau chiria“.

La rândul ei, Primăria Craiova răspunde, prin purtătorul de cuvânt, Carmen Licu:

„Autorităţile locale cunosc situaţia căminului reabilitat de la Colegiul Elena Cuza. În funcţie de prevederile bugetare se vor căuta soluţii pentru alocarea de fonduri în vederea achiziţionării de mobilier pentru acest cămin“.

Administratorul Gheorghe Enache spune că s-au recondiţionat mese şi scaune pentru cantină, păstrând câteva mai robuste, care rezistă din timpul celui de-al doilea război mondial. Ultima adresă a fost trimisă de directorul Năstase luni, 8 august 2011. Internatul Colegiului Cuza are o capacitate de 120 de locuri. Potrivit conducerii liceului, 55 la sută dintre elevi sunt din mediul rural, anul trecut fiind chiar 60 de procente.

Instalaţie cu panouri solare

Colegiul Carol I nu va redeschide internatul nici în anul următor şcolar.

„Nu mai avem internat din motive de finanţare. În ultimul timp zece elevi erau de la noi, iar restul din alte licee, iar noi eram mereu restanţieri la plata utilităţilor pentru că trebuia să le suportăm singuri“, a declarat Ion Rotaru, directorul adjunct al Colegiului Naţional Carol I.

În schimb, elevii de la „Fraţii Buzeşti“ pot să stea liniştiţi, deoarece căminul are toate autorizaţiile necesare şi va fi deschis în toamnă, însă doar pentru fete. Aici sunt 80 de locuri, majoritatea pentru copiii şcolii, ce rămâne distribuindu-se celor din alte unităţi de învăţământ.

„Am pus termopane la toate camerele, grupurile sanitare au fost modernizate înainte de găzduirea olimpicilor de la Naţionala de spaniolă. Cu instalaţia de panouri solare este apă caldă zilnic, iar factura la gaze estimăm că se va reduce cu un sfert“, a precizat Carmen Ştefănescu, directorul adjunct al Colegiului Naţional Fraţii Buzeşti.

În Dolj funcţionează 24 de internate, dintre care patru în localităţile Calafat, Băileşti şi Dăbuleni, trei în şcolile speciale din Bănie, unul la Liceul Adventist şi un altul la Seminarul Sfântul Grigorie Teologul .


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite