Un inginer oltean a inventat trotineta electrică. Afacerea de succes a fost preluată de fiica lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai modernă trotinetă electrică a fost inventată de un inginer din Craiova: Foto: Victor Boldîr
Cea mai modernă trotinetă electrică a fost inventată de un inginer din Craiova: Foto: Victor Boldîr

Un inginer din Craiova în vârstă de 56 de ani a inventat şi lansat pe piaţa mondială, în urmă cu patru ani, trotinetele electrice E–Twow. Au mai puţin de 10 kiligrame, consumă cât un bec şi sunt silenţioase.

Trotineta electrică E-Twow a fost gândită de inginerul Sorin Sîrbu ca o alternativă la alte mijloace de transport în oraş. A fost lansată pe piaţă în anul 2012, iar în decursul a patru a ajuns să fie considerată un brand de renume mondial, cu un număr de peste 40.000 de unităţi vândute. Olteanul Sorin Sîrbu a fost cel care a creat designul şi producţia trotinetelor electrice, iar uşor, uşor acestui proiect i s-au alăturat o echipă de ingineri din România, Germania, Franţa şi China.

„Prima trotinetă E-Twow a fost lansată pe piaţă la mijlocul anului 2012, ajungând ca în decursul a patru ani să fie considerată un brand de renume mondial, cu un număr de peste 40 000 de unităti vândute, atât datorită caracteristicilor unice ale trotinetei, cât şi echipei de marketing şi vânzări  care s-a ocupat intens de promovarea acestui produs“, a spus Andreea Paşoi Sîrbu, director de marketing E-Twow.

Cea mai modernă trotinetă electrică a fost inventată de un inginer din Craiova

Trotineta electrică se vinde cu succes atât în ţară, cât şi în străinătate Foto: Victor Boldîr

Afacere de succes

Andreea Paşoi Sîrbu în vârstă de 32 de ani, din Craiova, este fiica inginerului care a creat trotinetele electrice. Tânăra a declarat că trotinetele electrice au fost gândite ca o alternativă practică, distrativă, relaxantă şi foarte utilă. Imediat au ajuns să fie folosite de vedete atât din ţară cât şi din străinătate.

„Pentru clienţii noştrii, cele mai importante aspecte ale utilizării trotinetei sunt faptul că îi ajută să economisească timpul care este extrem de util şi, nu în ultimul rând, plăcerea generată de utilizarea ei. Imaginaţă-vă cum v-aţi simţi daca aţi merge dimineaţa către birou pe un vehicul electric, pe două roţi, care atinge o viteza de 30 de km/h, nefiind nevoie să aşteptaţi minute în şir la semafor, printre maşini, eliminând chiar şi stresul provocat de căutarea unui loc de parcare. Nu este deloc surprinzător că trotineta E-Twow are un succes atat de mare, în toată lumea. Este adevărat, vedete ca Demi Lovato, Nick Jonas, Justin Bieber, Jamie Foxx, Kodaline, Kamara, DJ Adrian Eftimie, sunt posesori ale trotinetelor E-Twow“, a mai precizat Andreea Paşoi Sîrbu.

Cea mai modernă trotinetă electrică a fost inventată de un inginer din Craiova

Trotineta electrică a fost lansată pe piaţă de un inginer din Craiova Foto: Victor Boldîr

Fabrică pe fonduri europene

La Craiova anul acesta s-a inagurat pe fonduri europene o fabrică care va produce în serie vehicule electrice. Valoarea investiţiei s-a ridicat la suma de cinci milioane de euro. Trotineta electrică E-Twow inventată şi lansată pe piaţa mondială de un inginer din Craiova îmbină o serie de tehnologii noi, care nu au fost niciodată utilizate pentru un astfel de vehicul, iar caracteristicile sale tehnice le depăşesc pe cele ale vehiculelor similare.

„Echipele noastre de designeri şi tehnicieni dezvoltă continuu noi tehnologii, menite să perfecteze trotineta, pentru a o menţine pe primul loc în preferinţele pasionaţilor de gadgeturi şi mijloace alternative de transport. Pentru trotineta electrică, domnul Sîrbu a dezvoltat motorul electric de curent continuu fără perii, pe care l-a încorporat în roată. O altă tehnologie unică este sistemul KERS de recuperare a energiei, ce poate recupera până la 40% din puterea bateriei prin acţionarea frânei magnetice. Acest sistem se foloseşte cu precădere în competiţiile de Formula 1, fiind prima dată când a fost utilizat pentru o trotinetă. Printre alte caracteristici speciale ale trotinetei putem enumera funcţia de pilot automat, plierea în trei puncte, care face ca trotineta să aibă dimensiuni foarte mici, pentru noi fiind foarte importantă portabilitatea acesteia. Elemente speciale sunt şi senzorii de lumini, protecţia pentru faruri, care este realizată dintr-un material incasabil, sistemul BMS de protecţie a bateriei. Alte aspecte cu care ne mândrim sunt viteza, care poate atinge 30 de km/h şi autonomia, care poate ajunge la 40 de km, făcând ca trotineta E-Twow să devină un vehicul indispensabil, pentru cei care trebuie să se deplaseze rapid într-un oraş aglomerat“, au mai declarat reprezentanţii fabricii din Craiova.

Cea mai modernă trotinetă electrică a fost inventată de un inginer din Craiova

Trotineta electrică este disponibilă în trei modele Foto: Vcitor Boldîr

Trotineta electrică este disponibilă în trei modele, denumite Eco, Master şi Booster, diferenţiate prin puterea motorului şi capacitatea bateriei. Modelul cel mai vândut este modelul Booster, având cel mai puternic motor, de 500W şi un cuplu de 15Nm. Preţul acestuia este de 3.400 de lei cu TVA inclusă. 

Cea mai ieftină trotinetă electrică - modelul Eco – are un preţ de 2.900 de lei. „Fiecare dintre aceste trei modele se adresează unui anumit tip de client. Eco este pentru începători, pentru persoanele care nu au mai utilizat o trotinetă, bicicleta sau un mijloc de transport pe două roţi. Master se adresează în special celor care îşi doresc o autonomie mai mare şi pentru care viteza nu este cea mai importantă caracteristică a unui vehicul. Booster este preferată de persoane care preferă viteza, care trebuie să urce rampe şi să se strecoare rapid printre celelalte vehicule. La începutul anului viitor vom lansa o noua serie a trotinetei, seria S3, produsă din fibra de carbon şi care încorporează tehnologii revoluţionare, utilizate doar în domeniul militar. De asemenea, anul viitor intenţionăm să dezvoltăm o bicicletă electrică, un scuter electric, o motocicletă electrică şi un scaun cu rotile cu motor electric“, au mai declarat reprezentanţii fabricii de trotinete electrice din Bănie.  

Cea mai modernă trotinetă electrică a fost inventată de un inginer din Craiova

Foto: Victor Boldîr

Cifra de afaceri anul trecut în cazul trotinetelor electrice E-Towo a fost de 500.000 de euro, însă echipa de marketing a estimat pentru 2016 că vânzările vor ajunge la 2 milioane de euro.  

Cea mai modernă trotinetă electrică a fost inventată de un inginer din Craiova

Foto: Victor Boldîr

Trotineta a fost primită foarte bine în România, atât pentru calităţile sale, cât şi pentru faptul că este un produs dezvoltat de un român. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite