Un craiovean de doar 20 de ani, om politic în Italia: „La alegerile din 2014, am văzut români umiliţi la cozi interminabile, dar cu mândrie în suflet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
claudiu stansel

Claudiu Stănăşel este student în anul întâi la Universitatea din Florenţa, Italia. Spre deosebire de mulţi alţi tineri de vârsta lui, principala preocupare a lui Claudiu este politica. Craioveanul  este reprezentantul partidului Forza Italia pe politici pentru tineret în regiunea Toscana.

Claudiu Stănăşel a devenit subiect de presă în Italia în 2014, pe când avea 19 ani şi era în ultimul an de liceu. Tânărul născut în Craiova candida pe atunci la alegerile locale din oraşul Prato, pe listele partidului Forza Italia. A ajuns în acea poziţie după ce a fost votat de tinerii din localitate, în cadrul unui comitet zonal al liceenilor. Pe scurt, Claudiu ar fi putut deveni consilier local. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar numărul mare de voturi primite i-au determinat pe cei de la Forza Italia să îl aleagă drept reprezentant pe politici pentru tineret în regiunea Toscana.

Între timp, Claudiu a terminat liceul, este în primul an la Facultatea de Economie, în cadrul Universităţii din Florenţa, şi, în timpul liber, este un om politic în devenire. Rolul lui la nivelul partidului presupune deocamdată întâlniri cu tinerii şi participarea la diverse manifestări din licee.

Tatăl lui Claudiu, Ştefan Stănăşel, om de afaceri, este preşedintele unei organizaţii pentru cetăţenii români din Italia, numită „Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni in Italia“ (CNCRI), în timp ce mama lui Claudiu este ajutor de bucătar. Tânărul locuieşte în Italia de la vârsta de 7 ani şi s-a mutat acolo cu părinţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. 

claudiu stanasel

Stănăşel, alături de fostul primar Roberto Cenni, care acum este liderul opoziţiei la Prato

„În politică trebuie să-ţi asumi responsabilităţi“

„Tineretul s-a îndepărtat de politică din motive lesne de înţeles. E o muncă extraordinar de grea şi numai cu tineri putem aduce tinerii în politică. Nu mă ocup de români, ci de toţi tinerii, la nivel regional“, povesteşte Claudiu despre munca lui din partid.

Întrebat cine este modelul lui de om politic, craioveanul spune că nu are un asemenea reper. „Nu îmi plac politicienii care nu fac nimic. Chiar dacă atunci când nu faci nimic nu greşeşti, în politică trebuie să îţi asumi responsabilităţi. În ultimul timp, sunt foarte puţini oameni politici care să îmi inspire încredere“, explică tânărul.

Claudiu se vede rămânând în politică dar, în acelaşi timp, îi surâde şi ideea să se apuce de afaceri. „Văd viitorul meu în politică, chiar dacă tata nu este de acord cu momentul prin care trece politica acum. Încerc să intru în ambele, fără să pierd implicarea din una sau din alta“, spune Claudiu.

Italia, nu. Ţările scandinave, da

În ceea ce priveşte greutăţile românilor din  Italia, craioveanul spune că găsirea unui loc de muncă este din ce în ce mai problematică. „Italia este într-o situaţie critică din punct de vedere economic. Locurile de muncă sunt din ce în ce mai nesigure şi puţine nu doar pentru străini, ci şi pentru italieni. De aproximativ doi ani, Italia nu mai este ţara în care siguranţa zilei de mâine să fie asigurată. Dacă un român mi-ar cere sfatul în ceea ce priveşte o eventuală venire în Italia, i-aş spune să nu vină, chiar dacă nu ar fi de acord cu mine. Dar i-aş spune adevărul. În plus, l-aş îndruma către ţările scandinave sau spre Germania şi Marea Britanie“, adaugă Claudiu Stănăşel.

Implicarea tinerilor în politică este foarte importantă, în opinia lui Claudiu, care subliniază că toţi oamenii ar trebui să fie interesaţi de viitorul lor şi al copiilor lor. „Politica este un lucru extraordinar de frumos, chiar dacă sunt timpuri în care unii dintre politicieni fac de râs acest cuvânt. Dacă un tată îşi bate copilul în fiecare zi asta nu înseamnă că paternitatea este un lucru urât. Înseamnă că acel tată este un nenorocit. Trebuie să înţelegem că dacă spunem «Nu mă interesează» sau «Lasă să decidă alţii pentru mine» facem o greşeală pe care trebuie să ne-o asumăm“, mai arată Claudiu.

claudiu stanasel

Stănăşel, la o întâlnire cu tinerii

Craioveanul nu are încă cetăţenie italiană, dar nu este foarte grăbit să o obţină. „Am putut să candidez pentru Consiliul Local din Prato, deşi nu sunt italian, deoarece sunt cetăţean european şi alegerile erau unele administrative. Totuşi, dacă aş vrea să candidez pentru parlamentul italian, ar trebui să am cetăţenie. Pe de altă parte, limita pentru a fi deputat în Italia este de 25 de ani, aşa că mai am timp“, mai spune tânărul de 20 de ani.

Deşi e plecat din ţară de mulţi ani, Claudiu vine în România o dată pe an, pentru a-şi vizita bunica şi prietenii. „Îmi e dor de «acasă», îmi e dor de tot ceea ce am lăsat, de locurile copilăriei. Oriunde mă duc spun că sunt mândru de originea mea, spun cu tărie că sunt român“, încheie craioveanul.

Cozi de 400 de persoane

Claudiu Stănăşel spune că pentru mulţi români din Italia a fost foarte greu să voteze la alegerile prezidenţiale din 2014. „Eu am votat la Arezzo. Eram cu tata, care a făcut parte dintr-o comisie a organizaţiei CNCRI, de observatori externi. Am vizitat patru secţii de votare şi am parcurs o distanţă de peste 600 de kilometri în ziua aceea. Am văzut români umiliţi la cozi interminabile, dar cu mândrie în suflet şi speranţă. Am văzut români abandonând coada la care stăteau de ore întregi. Am văzut familii care au plecat văzând cozile, fără să voteze“, spune Claudiu.

claudiu stanasel

Coadă la alegeri, în Arezzo

Tânărul a reuşit să voteze doar pentru că a fost la urne dimineaţa la prima oră. „După ce am ajuns noi, într-o oră a era deja o coadă de peste 400 de persoane. Am fost la Arezzo, la Bologna, la Florenţa şi la Livorno. Foarte mulţi oameni pe care îi cunosc eu nu au reuşit să voteze“, adaugă Claudiu. Principala problemă a fost numărul mic de secţii şi de ştampile. „În Toscana sunt peste 110.000 de români. Au fost doar trei secţii de votare, la o distanţă între ele de aproximativ 120 de kilometri. Noi am fost cei mai avantajaţi, în Toscana. Dacă nu mă înşel, la o secţie de votare erau opt ştampile“, mai spune Claudiu.

În ceea ce priveşte vinovaţii pentru problemele care au apărut la vot în diaspora, Claudiu Stănăşel crede că „a fost cu rea-intenţie, fiindcă nu consider că Ministerul Afacerilor Externe nu cunoştea realitatea din diaspora“. O rezolvare, în opinia lui, ar fi schimbarea modalităţii de vot: „Votul electronic sau prin corespondenţă ar fi o lovitură puternică pentru partidele din România. Gândiţi-vă că peste patru milioane de voturi nu pot fi cumpărate“.

Despre partidul „Forza Italia“

Partidul de centru-dreapta „Forza Italia“, condus de fostul premier italian Silvio Berlusconi, a fost relansat în anul 2013. Un partid cu acelaşi nume a existat în Italia între anii 1994 şi 2009, când a fost contopit în Alianţa Naţională.

CITIŢI ŞI:

Năstruşnica idee a unui botoşănean pentru românii din Diaspora: a făcut un magazin de unde faci shopping de peste hotare pentru rudele rămase acasă

Peste 280.000 de români au votat în diaspora. S-a cântat imnul la Paris şi Munchen, dar mii de români au protestat

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite