Tulburările de somn ne afectează la fel de mult ca şi fumatul. Sfaturile specialiştilor pentru a scăpa de insomnii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii sunt de părere că tulburările de somn ar trebui încluse în categoria de factori de risc, alături de fumat. Insomnia poate avea numeroase cauze: programul dezordonat sau probleme emoţionale şi stres. Medicii ne recomandă să dormim între 7 şi 9 ore în fiecare noapte.

Medicii susţin că tulburările de somn reprezintă un factor major pentru declanşarea accidentelor vasculare cerebrale sau a crizelor cardiace. „Tulburările de somn pot fi tratate, însă pacienţii trebuie să îşi schimbe radical stilul de viaţă şi să îşi impună anumite reguli. Înainte de a intra într-un astfel de program, trebuie să realizeze un jurnal de somn timp de câteva săptămâni în care să noteze următoarele lucruri: ora de culcare şi de trezire, numărul trezirilor nocturne, perioadele de somn de peste zi, dar şi alimentele pe care le consumă la masa de seară, consumul de alcool, cofeină şi nicotină“, a precizat medical neurolog Ruxandra Iliescu.

Afecţiunile care îşi tulbură somnul

Psihologii au precizat că în ultimii ani numărul persoanelor care suferă de astfel de afecţiuni s-a dublat. „Insomnia poate avea numeroase cauze: programul dezordonat sau probleme emoţionale şi stres. În spatele acestor tulburări în 80% dintre cazuri se ascund suferinţe psihologice. Depresia, anxietatea, conflicte interioare, traversarea unei perioade dificile afectează somnul. Pacienţii trebuie să înveţe noi tehnici de adptare la realitate, cum ar fi eliminarea gândurilor negative, diminuarea trăirilor emoţionale negative care sunt create de aceste gânduri“, a povestit psihologul Marius Tomescu.

Lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre insomnie:

- Conform unui studiu realizat peste 80% dintre persoanele depresive au probleme cu somnul.

- Femeile aflate la menopauză au tulburări de somn din cauza nivelului scăzut de progesteron.

- Diabeticii au probleme cu somnul din cauza fluctuaţiilor glicemiei.

- Persoanele care suferă de astm au probleme când vine vorba de somn provocate de dificultăţi de respiraţie.

- Arsurile stomacale pot afecta calitatea somnului, iar pentru a preveni astfel de probleme trebuie evitate mesele bogate seara, cafeaua sau alcoolul.

-Tulburările de somn pot apărea şi în cazul persoanelor care suferă de boli tiroidiene.     

Specialiştii au precizat că există mai multe tipuri de tulburări de somn, iar pentru fiecare în parte există un anumit tratament. Insomnia este o boală grea, iar cauzele pot fi diverse: stresul, boli somatice (cancer, infecţii) sau boli psihice (depresia, anxietatea, consumul abuziv de alcool şi droguri). Tratamentul în acest caz se face cu produse farmaceutice, iar pacienţii obligatoriu trebuie să îşi schimbe şi stilul de viaţă pentru a putea avea rezultatul dorit.

Hipersomnia se caracterizează prin somnolenţă excesivă. Pacienţii pot dormi şi 12 ore pe noapte, însă niciodată nu se simt refăcuţi în momentul în care s-au trezit şi au în continuare stare de somnolenţă.

Narcolepsia este o stare de somnolenţă necontrolată cu adomirea nedirijată şi în timpul zilei. Parasomnia se referă la anomaliile care apar în timpul somnului, iar persoanele pot prezenta halucinaţii sau paralizii în timpul somnului.

Reguli pentru a putea avea un somn sănătos:

-Trebuie fixată ora de culcare şi ora de trezire.

- În timpul zilei somnul nu trebuie să depăşească 50 de minute.

-Trebuie evitat consumul de acool cu patru ore înainte de a merge la culcare.

- Mâncarea grea, condimentată sau prea dulce nu trebuie consumată cu patru ore înainte de ora de culcare.

-O gustare uşoară înainte de somn este suficientă.

-Camera în care dormiţi trebuie să fie bine aerisită.

-Sursele de lumină trebuiesc eliminate şi nu trebuie să adormiţi niciodată cu televizorul aprins.

Mai citeşte şi

Motive pentru care nu poţi avea un somn odihnitor. Ai probleme cu somnul?. În aceeaşi situaţie se află milioane de persoane din toată lumea, cauzele fiind numeroase. Femeile au, în general, mai multe dificultăţi cu somnul decât bărbaţii, iar persoanele divorţate, văduve sau necăsătorite au insomnii mai dese decât cele căsătorite.

Ce să mănânci şi ce să eviţi pentru a avea un somn odihnitor. Insomnia dă de furcă multor persoane iar stilul de viaţă este, de cele mai mutle ori, de vină pentru această problemă. Însă există câteva alimente care te pot ajuta să ai un somn liniştit, la fel cum sunt şi alimente care îţi pot perturba odihna. Află care sunt acestea.

Aplicaţie smartphone pentru depistarea apneei în somn, afecţiune care poate duce chiar la deces. Somnolenţa diurnă, depresia şi lipsa concentrării sunt câteva dintre consecinţele sindromului de apnee în somn, subdiagnosticat în România, pentru depistarea acestuia fiind dezvoltată o aplicaţie smartphone care oferă informaţii despre tulburările de somn şi despre medicii specialişti.



 

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite