Trei dintre cele mai bune reţete olteneşti care pot fi gătite în Postul Paştelului

Trei dintre cele mai bune reţete olteneşti care pot fi gătite în Postul Paştelului

Raci olteneşti pe orez sunt mâncarea ideala în perioada postului  Foto: bucatarialuiovidiu

Mâncarea în Postul Paştelui poate să fie o alegere simplă dacă ştim exact care sunt produsele cele mai potrivite în această perioadă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bucătarii susţin că la prima vedere mâncarea de post este uşor de gătit, dar în momentul în care reţetele se epuizează, gospodinele încep să îşi facă probleme. „Există întotdeauna mâncăruri delicioase doar pe bază de legume care sunt mult mai uşor de perparat, iar în postul Paştelui pot fi pregătite de gospodine zilnic. Mâncarea de prune cu orez, fasolea bătută sau racii pe orez rumeniţi al cuptor sunt reţetele de top din zona Olteniei. Toate aceste delicatese sunt uşor de pregătit, au un gust aparte şi pot înlocui carnea cu succes“, a spus Ionuţ Stanciu, bucătar. 
 
Top trei reţete de post din zona Olteniei:
 
Raci olteneşti pe orez:
 
Ingrediente
 
10 păstăi de raci
1 cană orez
2 cepe
1 fir praz
1 ardei gras
1 pahar mic de bulion
făină
piper, sare
ulei   
 
Mod de preparare:
 
Se taie cotoarele la raci şi se scot semiţele şi se pun într-o tavă cu apă călduţă până se înmoaie. O ceapă se toacă mărunt şi se căleşte într-o tigaie cu o lingură de ulei. Peste compoziţie se adaugă bulionul şi se amestecă încet timp de un minut, iar la final se adaugă o cană de apă călduţă, sare şi piper. Încetul cu încetul se adaugă făina şi se amestecă până se încorporează totul.
 
Într-o altă tigaie se rumeneşte cea de-a doua ceapă cu prazul se adaugă două linguri de bulion, ardeiul tăiat cuburi şi orezul. Raci sunt scoşi din apă şi sunt lăsaţi timp de câteva minute să se scurgă, iar după aceea cu o lingură putem începe să umplem racii cu rântaşul pregătit înainte şi îi aşezăm în tavă pe compoziţia de orez şi legume. Imediat introduce tava în cuptor până se rumenesc racii şi se găteşte orezul.
 
Mâncare de prune cu orez
 
Ingrediente
 
600 gr prune deshidratate
300 gr orez
100-150 gr zahăr
100 ml ulei
coajă de lămâie 
un băţ de scorţişoară
sare 
 
Mod de preparare
 
Alegem prunele şi le spălăm în câteva ape călduţe, iar apoi le punem la fiert în apă şi le lăsăm să fiarbă bine. Trebuie să le lăsăm să se răcească în apa în care au fiert, iar după aceea le scotem sâmburii. Le punem la loc în apa în care au fiert şi adăugm orezul, puţină sare, coaja de la lămâie, şi băţul de scorţioară. După ce au mai fiert aproximativ 20 de minute adăugăm zahărul caramelizat stins cu zeama în care au fiert prunele. Se amestecă uşor şi se mai lasă la fiert aproximativ 40 de minute. 
 
 
Fasole bătută cu ceapă
 
Ingrediente
fasole uscata 500 g
ceapa 4-5 buc. (300 g)
ulei de floarea-soarelui 4 linguri
usturoi 1/2 capatana (20 g)
pasta de rosii 2 linguri (100 g)
sare, piper
 
Mod de preparare
 
Fasolea trebuie pusă într-un vas cu apă rece cu câteva ore înainte să fie pregătită. Se pune la fiert la foc mic, iar în momentul în care a început să clocotească se scurge apa şi se pune în alta, dar de data aceasta trebuie să fie fierbinte. Când este fiartă se dă printr-o strecurătoare şi se pasează cu blenderul. După această operaţiune se pune din nou în oală, iar separat într-o altă tigaie se pune ulei la încins. Se adaugă ceapa tăiată şi bulionul puţin câte puţin. Peste fasole se pune jumătate din ceapa călită cu bulionul şi usturoiul şi se amestecă toată compozţia la foc mic până se umflă şi se omogenizează. La fina se pune deasupra restul de ceapă călită cu uleiul şi bulionul. 
 
 
 
  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările