Praz oltenesc este pe cale de dispariţie. Piaţa a fost invadată de plante aduse din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În momentul de faţă în judeţul Dolj nu există niciun fermier care să cultive suprafeţe mari de praz. Oamenii au declarat că în pieţe din Craiova au fost aduse plante din import, mai exact din Turcia.

Niciun fermier în Dolj nu mai cultivă mai mult de un hectar de teren cu tradiţionalul praz olteneasc. „Putem să înlocuim prazul din supermarketuri cu praz românesc. Micii producători trebuie să înţeleagă un singur lucru: trebuie să se unească în grupuri de producători, iar astfel vor putea produce loturi mari, omogene, de praz, cu care să poată să mergă şi  să facă concurenţă pe piaţa supermarketurilor acestor producători din Uniunea Europeană”, spune Ion Gavrilescu, consilier superior în cadrul Direcţiei Agricole Dolj.

Prazul nu este o plantă pretenţioasă, însă costurile de producţie sunt destul de mari. Pentru un hectar cultivat fermierii trebuie să scoată din buzunar aproximativ 50.000 de lei. „Investim bani mulţi şi este posibil să rămânem cu marfa. Eu nu m-am riscat să intru în faliment, iar de cinci ani nu am mai cultivat praz. Pe piaţă a apărut cel adus din import care se vinde la un preţ mic, iar oamenii cum nu mai au bani cumpără ce excat ce este mai ieftin. Acum ne ocupăm de ardei, de castraveţi, morcovi şi alte legume”, a spus un fermier.

Înainte de Revoluţie, în Dolj, se cultivau, anual, cel puţin 25 de hectare cu praz, iar de aici erau alimentate şi pieţele din alte regiuni ale ţării. „Nu am mai cumpărat praz de anul trecut. Cel care este pe piaţă acum este de import. Se vede clar cţă nu este cel autentic oltenesc. Are un preţ mic, dar gustul nu este la fel de bun”, a declarat Ionelia Creţan. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite