Tot mai mulţi părinţi se plâng de vulgaritatea extremă a copiilor. „Îi las să înjure minute în şir, până când obosesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
copil agresiv

Tot mai mulţi părinţi se plâng de faptul că nu-şi mai pot stăpâni copiii: sunt violenţi, au un limbaj inadecvat şi cred că devin populari în şcoală doar dacă înjură şi folosesc termeni de argou. Care sunt sfaturile specialiştilor.

Când ajung la psiholog, părinţii spun de cele mai multe ori că nu înţeleg de unde ştiu copiii lor să vorbească vulgar. "La noi în familie nu se înjură", spun cei mai mulţi dintre ei.

"Sunt situaţii şi situaţii. Dar cazurile des întâlnite sunt aproape identice. Părinţii observă cum copiii lor inocenţi încep să se transforme în altceva, observă că orice le-ar spune, oricât i-ar certa sau sfătui, ei nu reacţionează şi atunci apelează la noi, psihologii. Şi aproape de fiecare dată noi descoperim la aceşti copii fie furie, fie dezamăgire, fie o lipsă de încredere în propriul lor potenţial", explică psihologul Claudia Firu. 

Specialistul spune că nu este nevoie ca un copil să audă înjurături în familie ca să adopte un comportament violent. Important este ca părinţii să descopere anturajul la timp şi să afle care este personajul favorit pe care copilul lor ar vrea să-l copieze.

"Copiii devin tot mai vulgari pentru că părinţii nu mai au timp să-i asculte, nu mai au timp să le urmărească zilnic comportamentul. Părinţii vin cu copiii la psiholog când văd înjură prea rău. Văd că nu-i mai pot stăpâni şi că primesc tot mai multe reclamaţii", spune psihologul.

"La prima şedinţă, eu de obicei îi pun să înjure. Pot s-o facă şi o oră întreagă. Le spun că nu mă deranjează. Unii dintre ei n-o fac de ruşine, dar alţii o fac şi îi las să înjure minute în şir, până când obosesc. Singuri simt că e ceva în neregulă, şi, după lungi discuţii, recunosc că în acele momente ei de fapt se descarcă, că îşi descarcă frustrarea pe care o simt", explică medicul Claudia Firu.

Aceasta consideră că un copil, ie el şi adolescent, poate fi "modelat" frumos dacă se intervine la timp şi cu hotărâre. "Sunt şi situaţii în care copiii ne mărturisesc că şi-au auzit părinţii vorbind urât, sau colegii, sau au auzit la film prietenii cum se înjurau. Important este ca ei să priceapă că trebuie  să-şi schimbe atitudinea", a mai declarat Claudia Firu.

Psihologul mai spune că părinţii trebuie să le explice de la vârste fragede copiilor că nu este frumos să înjure sau să se bată. Cele mai multe studii arată că adolescenţii agresivi sunt, de fapt,  puştii cărora li s-a permis încă de la vârste fragede să înjure şi să se bată. "Când sunt mici, par simpatici dacă injură sau trag cuiva o palmă. Nu trebuie permis aşa ceva. Încet, cu răbdare, ei trebuie învăţaţi să deosebească binele de rău", a mai completat Claudia Firu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite