Superstiţiile oltenilor, la finalul anului: usturoi la uşi şi ferestre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Bătrânii spun că noul an care bate la uşă trebuie întâmpinat aşa cum se cuvine, iar cei care nu respectă anumite ritualuri, riscă să fie bântuiţi de duhurile rele în următoarele 12 luni. Olteancă Marioara Ciuciulete vorbeşte despre superstiţii şi explică ce ar trebui să facă oamenii dacă vor să aibă parte de belşug.

Marioara Ciuciulete este din localitatea doljeană Malu Mare şi, de când se ştie,  a fost superstiţioasă. 

"Am 92 de ani şi mereu am ştiut să mă feresc de rele şi să aduc belşug în casă. Trebuie să respectăm multe poveţe ale bătrânilor noştri, dacă vrem să avem parte de zile bune", a spus tanti Marioara. Iată ce ar trebui, în opinia oltencei, să respectăm cu sfinţenie.

În luna decembrie, să nu ne lipsească din casă vâscul şi grâul, simbolurile norocului şi belşugului. Duhurile rele nu se vor apropia de noi dacă ducem gunoiul doar când e soarele pe cer. Curăţenia casei trebuie să înceapă din noiembrie. În această lună se aruncă tot ce nu ne mai trebuie prin casă, dar nu de-a azvârlita, pentru că este păcat. Un alt sfat ar fi să ne aprovizionăm cu câteva funii de usturoi pe care în luna decembrie să le agăţăm la uşi şi ferestre. "Vor alunga necuratul", spune tanti Marioara.
 

În perioada sărbătorilor, datul la grindă al copiilor este foarte important. Marioara Ciuciulete susţine că în primii 7 ani de viaţă ai copiilor, părinţii trebuie să respecte această tradiţie dacă vor să le fie ocrotită viaţa pruncilor. Datul la grindă trebuie să se facă în prima zi a anului, iar cel care trebuie să ţină copilul în braţe, sub tocul unei uşi, este moşul, nu naşul. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite