Secretele tocăniţei olteneşti de praz: untura la călit şi vinul roşu pentru savoare

Secretele tocăniţei olteneşti de praz: untura la călit şi vinul roşu pentru savoare

Mâncarea de praz se poate prepara în multe feluri. La olteni, însă, există o regulă de bază: prazul se căleşte în untură, nu în ulei. Măslinele şi vinul dau o savoare deosebită mâncării, iar dacă preparatul este servit cu o pâine pe vatră, succesul culinar este garantat.

Reţeta prezentată mai jos aparţine unei femei din localitatea doljeană Podari. Anişoara Stănică spună că, până la vârsta de 78 de ani, a gătit tocăniţă de praz oltenească de zeci de ori şi de fiecare dată a folosit untură  în loc de ulei şi puţin vin în loc de apă.

Iată reţeta:

Mai întâi se curăţă şi spală foarte bine prazul. Sunt suficiente 6-7 fire de praz. Acestea se taie în bucăţi potrivite şi se călesc, treptat, în untură. Din când în când se adaugă apă pentru ca prazul să se pătrundă foarte bine.

Se stinge cu maxim 100 ml de vin roşu, apoi se adaugă: 200 de grame de măsline, piper şi 2-3 foi de dafin. Indicat este ca sare să adăugăm, doar dacă mai este nevoie, la final. De obicei, mâncarea îşi ia suficientă sare din măsline. 

Aşadar, adăugăm 1-2 căni de apă şi lăsăm să fiarbă foarte bine. Adăugăm 2 linguri de bulion şi mai lăsăm câteva minute să fiarbă.

Sfatul este ca, la final, să nu adăugăm făină pentru a îngroşa sosul pentru că mâncarea işi va pierde din aromă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările