Se întâmplă în România: două localităţi s-au judecat pe un cimitir. „Cum să împarţi morţii? Vom ieşi în stradă“ FOTO

Se întâmplă în România: două localităţi s-au judecat pe un cimitir. „Cum să împarţi morţii? Vom ieşi în stradă“ FOTO

Oamenii din Dăbuleni nu înţeleg cum cimitirul a fost împărţit în două

Primăria comunei Călăraşi din Dolj a acţionat în instanţă Primăria oraşului Dăbuleni pentru o bucată de teren de 500 de metri. Pe strada respectivă se află cimitirul, Staţiunea de Cercetare Dăbuleni, dar şi liceul.

Primarului comunei Călăraşi a cerut în anul 2003 Oficiului Judeţean de Cadastru să traseze limita între localitatea sa şi oraşul Dăbuleni. În momentul în care documentul a fost eliberat, consilierii locali au decis extinderea cu 500 de metri printr-o hotărâre de consiliu, fără să ţină cont de absolut nimic. Cum cele două localităţile nu au ajuns la un numitor comun, totul s-a mutat în instanţă. Magistraţii Curţii de Apel Craiova le-a dat câştig de cauză celor din Călăraşi, aşa că jumătate din cimitirul din Dăbuleni, Staţiunea de Cercetare, dar şi liceul, au trecut pe treritoriul lor. 
 
„Vorbim aici de un paradox. Este o hotărâre definitivă şi irevocabilă pe care noi nu o comentăm, dar este inadmisibil ca o parte din cimitirul din Dăbuleni, Staţiunea de Cercetare Dăbuleni şi liceul să treacă pe teritoriul comunei Călăraşi. Bunicii mei au fost îngropaţi în cimitirul din Dăbuleni, iar acum, după decizia instanţei, au trecut pe teritoriul comunei Călăraşi. Oamenii sunt hotărâţi să protesteze, iar noi nu vom lăsa lucrurile aşa. Dacă este cazul, vom merge şi la CEDO pentru a ne face dreptate“, a spus viceprimarul oraşului Dăbuleni, Ştefan Zaria.
 
 
 
 
 
Viceprimarul oraşului Dăbuleni susţine că hotărârea instanţei este definitivă
 
„S-au impărţit morţii“
 
Familia Găuzoiu din oraşul Dăbuleni a rămas stupefiată în momentul în care a aflat că o parte din cimitirul din localitate a trecut în propietatea comunei Călăraşi. „Rudele noastre au fost înmormântate în Dăbuleni, iar acum au trecut la Călăraşi. Să înţeleg că s-au împărţit morţii? Doamne fereşte! Nu am auzit aşa ceva niciodată, însă în România totul este posibil. Nici după moarte nu îi lasă să se odihnească. Cu siguranţă părinţiilor mei nu le-ar fi convenit să fie înmormântaţi în Călăraşi. Noi nu înţelegem cum s-a ajuns în acestă situaţie. Am înţeles că s-a dat o hotărâre defintivă în acest caz şi că nu mai este nimic de făcut“, a spus Elena Găuzoiu.        
 
 
Localnicii din Dăbuleni sunt hotărâţi să protesteze împotriva deciziei 
 
Primarul comunei Călăraşi a declarat că autorităţile din oraşul Dăbuleni nu fac decât să se victimizeze. „Atâta timp cât există o hotărâre definitivă şi irevocabilă, nu văd care este problema. Nu le-a luat nimeni cimitirul, ei s-au folosit de acest lucru în campanie. Strada pe care se află cimitirul, Staţiunea de Cercetare şi liceul este un drept al nostru, aşa că nu am greşit cu absolut nimic“, a spus Vergică Şovăilă, edilul localităţii Călăraşi. 
 
 
„Am rămas fără cuvinte, iar situaţia din momentul de faţă este una urâtă. Cum să împarţi un cimitir între două localităţi? Asta nu am auzit niciodată, iar cei de la Călăraşi ştiu că cimitirul a fost întotdeauna al oraşului Dăbuleni. S-au trezit că vor şi ei o parte şi au mers la judecător. Noi nu vom lăsa lucrurile aşa şi vom ieşi în stradă“, a adăugat o localnică din Dăbuleni.    
 
          
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările