Sâmbăta Luminată: tradiţii şi superstiţii. Ziua în care cei care se nasc sunt norocoşi toată viaţa

Sâmbăta Luminată: tradiţii şi superstiţii. Ziua în care cei care se nasc sunt norocoşi toată viaţa

În Sâmbăta Luminată, cerdincioşii merg la biserică, se reculeg şi se pregătesc pentru Duminica Tomei

De Sâmbăta Luminată, prima zi de sâmbătă de după Învierea Domnului, sunt legate numeroase superstiţii şi tradiţii. Spre exemplu, se spune că cei care se nasc în Sâmbăta Luminată, ziua dinaintea Duminicii Tomei, vor fi norocoşi toată viaţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Săptămâna Luminată, care urmează imediat Duminicii Paştelui, păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri specifice fiecărei zile, înclusiv pentru Sâmbăta Luminată.

Sâmbăta Luminată: tradiţii şi superstiţii

În Sâmbăta Luminată, spune tradiţia, nu se face niciun fel de muncă în casă, iar gospodinele trebuie să se pregătească pentru Duminica Tomii (a Sfântului Apostol Toma). Este o sărbătoare dedicată morţilor şi se fac pomeni pentru cei înecaţi. Tot în Sâmbăta Luminată credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi.

Credinţa populară spune că cei care se nasc în Sâmbăta Luminată, la fel ca în toată această sptămână specială, dar mai cu seamă când se trage mai întâi clopotul la biserică, sunt norocoşi toată viaţa. 

Din Duminica Sfintelor Paşte şi până la Înălţarea Domnului, la Liturghie se cantă Axionul Paştilor - „Îngerul a strigat…”, iar credincioşii se salută cu "Hristos a înviat!” şi îşi răspund cu "Adevărat a înviat!".

În această perioadă nu se citeşte Psaltirea şi nu se fac parastase Începând cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiţi. Aceste slujbe sunt reluate după Duminica Tomii.

Sâmbăta Luminată: rânduieli speciale la înmormântări

Şi slujbele de înmormântare din Sâmbăta Luminată, la fel ca în toată săptămâna de după Înviere, sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. În popor există credinţa că în Săptămâna Luminată, prin Învierea Mântuitorului, Raiul se deschide tuturor până la Duminica Tomii, care urmează Sâmbetei Luminate. Astfel că primele şapte zile de după Învierea lui Iisus Hristos, aşadar şi în Sâmbăta Luminată, toţi cei care mor ajung direct în Rai.

 Vă mai recomandăm:

Săptămâna Luminată: semnificaţia fiecărei zile

Tradiţii în Săptămâna Luminată: de ce „uşile“ Raiului sunt deschise acum, chiar şi pentru păcătoşi - rânduieli speciale la înmormântări

Rugăciuni speciale în Postul Paştelui. Ce canoane de pocăinţă se citesc în biserică pentru „eliberarea noastră de câteva boli duhovniceşti fundamentale“


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările