„Sahara Olteniei”. Aproximativ 100.000 de hectare afectate de fenomenul deşertificării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii au declarat că ar trebui puse în funcţiune sistemele de irigaţii Foto: Arhiva
Oamenii au declarat că ar trebui puse în funcţiune sistemele de irigaţii Foto: Arhiva

Specialiştii spun ca fenomenul de deşertificare a inceput de aproximativ 7 ani  şi se accentuează, urmare a încălzirii globale şi a secetei.

Ultimele studii care au fost făcute în teren arată suprafeţe întinse cuprinse de nisipuri chiar la marginea Craiovei. Fermierii sunt de acord că e nevoie de o strategie naţionala antisecetă.„Peste 70.000 de hactare sunt afectate de fenomenul acesta de aridizare”, Ştefan Pavel, inginer şef OSPA Dolj.

Sisteme de irigaţii moderne

În comuna Malua Mare din judeţul Dolj, agricultura a devenit din ce în ce mai păguboasă. Oamenii susţin că de ani buni nu au mai făcut recolte bogate din cauza terenului care a devenit nisipos.„Am avut o producţie mică anul acesta la grâu. Nimic aici în zonă nu se mai face. Ar trebuie să pună în funcţiune sistemul de irigaţii, iar atunci s-ar rezolva această problemă”, a spus Ioana Constantin.

Problema nisipurilor din ”Sahara Olteniei” a fost rezolvată între anii 1960-1970, iar deşertul a fost transformat într-un adevărat paradis, unde peste 60 de specii de plante erau cultivate, iar pomii şi viţa de vie serveau ca perdele de protecţie în calea nisipurilor. Imediat după revoluţie sistemele de irigare au fost distruse, iar pomii au fost tăiaţi, viţa de vie a fost furată. 

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite