Revoltător: Căminul de bătrâni clandestin închis de autorităţi din cauza mizeriei funcţionează în continuare

Revoltător: Căminul de bătrâni clandestin închis de autorităţi din cauza mizeriei funcţionează în continuare

Căminul de Bătrâni din Craiova FOTO / Ana Popescu

DSP Dolj a dispus săptămâna trecută închiderea Căminului din centrul Craiovei, dar când au revenit în control, inspectorii au găsit aceeaşi situaţie revoltătoare: cei 22 de bătrâni zăceau în aceleaşi condiţii inumane. Cei mai mulţi dintre aparţinători au spus că trebuie să-i lase acolo pentru că nu au unde să-i ducă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile din judeţul Dolj au descoperit, la sesizarea jurnaliştilor, căminul de bătrâni clandestin unde vârstnicii nu beneficiau de minime condiţii de igienă. Căminul avea activitatea suspendată de 2 ani, iar familiile plăteau câte 2.200 de lei lunar pentru îngrijirea bătrânilor.
 
Reprezentanţii DSP i-au găsit săptămâna trecută pe bătrâni în condiţii greu de descris: mâncarea era depozitată în bidoane murdare, iar în frigiderele stricate erau ţinute covoarele pline de urină. Curtea unde ar fi trebuit ca bătrânii să aibă spaţii verzi, unde ar fi trebui să fie amenajate locuri pentru recreere arătau ca un cimitir de fiare vechi. Nimic nu s-a găsit în regulă, începând cu serviciul de primire bătrâni, sectorul de cazare, de asistenţă medicală, spaţiile comune care ar fi trebuit să existe, sectorul alimentar, de spălătorie şi terminând cu spaţiul de recreere. Toate aceste sectoare erau necorespunzătoare, neigienizate, nu existau condiţii elementare de preparare a hranei.

"Spaţiul nu este dezinfectat, se folosesc substanţe expirate, camerele oamenilor sunt necorespunzătoare. Unii sunt ţinuţi la subsolul clădirii, nu au ferestre, nu au grupuri sanitare. Căminul  nu are medic, nu are sală de tratament. Nimic nu este în regulă", a declarat după control Valeria Andreescu, director DSP Dolj.
 
În urma celor constatate, proprietarii Căminului de bătrâni au primit o amendă în valoare de 40.000, iar DSP a dispus închiderea definitivă a unităţii. Cei 22 de bătrâni ar fi trebuit să fie relocaţi în familie sau în alte centre medico-sociale, însă nimic din toate astea nu s-a întâmplat.

Luni, 4 mai, reprezentanţii DSP au făcut un nou control la Căminul de bătrâni şi au găsit aceeaşi situaţie. Asfel, proprietarii Căminului au primit o nouă amendă în valoare de 40.000 de lei şi s-au ales şi cu o plângere penală. Autorităţile locale caută acum soluţii pentru ca bătrânii să poată fi mutaţi în alte cămine.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: