Revolta profesorilor care strigă de o săptămână: „Fără politică în şcoli! Nu începem cursurile!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii şi părinţi protestează de 8 zile în curtea Şcolii Gimnaziale Filiaşi FOTO / Ana Popescu
Profesorii şi părinţi protestează de 8 zile în curtea Şcolii Gimnaziale Filiaşi FOTO / Ana Popescu

Este vorba de dascălii de la Şcoala Gimnazială din Filiaşi care nu acceptă schimbarea fostului director şi înlocuirea acestuia cu „o doamnă din PNL de la un liceu cu promovabilitate zero".

Protestele la Filiaşi au început pe data de 19 august, când cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială din localitate au aflat că directorul general, Alin Mondescu, a fost schimbat din funcţie de către actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. "Fără motiv, doar pe criterii politice", au strigat profesorii. 

„Domnul Mondescu este directorul şcolii din 2008. A obţinut postul prin concurs. Nu este în niciun partid politic, de când îl ştim noi nu a făcut jocurile nimănui, a luptat doar pentru interesul şcolii. A atras fonduri europene, a adus sponzorizări. Elevii acestei şcoli au învăţat în condiţii decente, mereu au avut tot ce le-a trebuit, părinţii nu au scos un leu pentru a aduce la şcoală. Este ilogic să schimbi un astfel de director. I se impută că a lucrat cu un primar pesedist. Păi, dacă Filiaşul a avut primar PSD, cu cine să colaboreze? Dacă era penelist, colabora cu el. Dar nu asta e problema. Vor, aşa cum este cam peste tot, să-şi pună doar oamenii lor în astfel de funcţii. Ruşine!", au declarat la unison cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială din Filiaşi.

„Asta e dovada!"

Revolta a crescut în momentul în care oamenii au aflat că în locul directorul Mondescu a fost numită Rodica Olăroiu, fost director adjunct la Liceul Turburea (Gorj) care a fost desfiinţat după ce niciun elev nu a reuşit să promoveze Bacalaureatul. „Promovabilitate zero. Vă daţi seama? La o şcoală foarte bună este adus un profesor care a demonstrat deja cât de capabil este să conducă o unitate de învăţământ. De ce a fost adusă? Pentru că este membru PNL. Asta e dovada! Uitaţi cum doamna Olăroiu participa îmbrăcată în tricoul de partid la evenimente stradale. Noi nu accceptăm aşa ceva!", au strigat profesorii zile întregi în curtea şcolii. 

Redăm mai jos fotografia pe care cadrele didactice au lipit-o inclusiv pe pancarte. 

rodica Olăroiu

Cum s-au purtat „negocierile”

Conducerea ISJ Dolj a reacţionat în momentul în care a văzut că profesorii nu pun capăt protestelor. Inspectorul general, Alexandru Gîdăr, s-a deplasat personal la Filiaşi cu speranţa că oamenii vor face un pas înapoi şi vor înţelege că trebuie să respecte decizia luată de Inspectorat.

Redăm mai jos câteva dintre discuţiile pe care Alexandru Gîdăr le-a avut cu dascălii de la Şcoala Gimnazială Filiaşi.

"Domnule inspector, de ce l-aţi schimbat pe domnul Mondescu? Ce nu a făcut bine?", au întrebat profesorii.

"Domnul Mondescu este director de 13 ani...", a răspuns Gîdăr.

"Şi? Putea să fie şi 20 de ani. Important este să conduci bine", a venit imediat replica profesorilor.

"Oricare dintre noi poate să fie director, să aibă şansa să conducă o şcoală", a spus inspectorul general.

"Şi să fie din PNL, nu", au replicat oamenii.

"De ce consideraţi că nu veţi putea lucra cu doamna Olăroiu?", a întrebat Alexandru Gîdăr.

"Nu se poate, nu vrem şi nu se poate. Nu avem încredere. Aţi adus un om care vine de la un liceu cu promovabilitate zero. Lucrurile merg bine la şcoala noastră şi nu vrem schimbări", au strigat dascălii.

Iar apoi au început să scandeze "Demisia", "Demnitate", "Fără politică în şcoli" şi, bineînţeles numele fostului director.

Inspectorul General faţă-n faţă cu fostul director

În faţa profesorilor, inspectorul general a avut o discuţie inclusiv cu directorul demis, Alin Mondescu.

filiasi

Alexandru Gîdăr: "Trebuie să ne facem treaba acolo unde suntem"

Alin Mondescu: "Să ştiţi, pe mine nu mă interesează funcţia. Mă interesează binele şcolii, binele elevilor. Eu nu fac politică. De când sunt director, am discutat şi cu PD-ul, şI cu PSD-ul şi cu PNL-ul pentru a le fi bine copiilor. În această şcoală. nu s-a mai adus un leu de către părinţi. Nici cretă, nici marker, nici..."

Alexandru Gîdăr: "Investiţiile le-aţi făcut de la Guvern".

Alin Mondescu: "Din nou dezinformaţi lumea. Niciodată şcoala din Filiaşi nu a primit un leu din partea Inspectoratului sau Guvernului".

Alexandru Gîdăr: "În 2007 această şcoală a primit..."

Alin Mondescu: "În 2007 nu eram eu director. În 2008, când am preluat eu conducerea, nici măcar o clădire nu era autorizată sanitar".

Alexandru Gîdăr: "Aşa şi?"

Când au auzit replica Inspectorului general, profesori au reacţionat imeediat. "Ruşine să vă fie, vă bateţi joc de noi".

Ce spun părinţii

Părinţii susţin şi ei acţiunea profesorilor. În fiecare zi, zeci de părinţi au protestat umăr la umăr cu cadrele didactice. "Credem că suntem singura şcoală din Dolj cel puţin unde se învaţă în condiţii decente, unde copiii au absolut tot ce le trebuie pentru a-şi desfăşura orele. În fiecare clasă avem inclusiv imprimante, avem consumabile, copiii noştri nu vin cu marker-ul în buzunar ca să scrie la tablă, copiii nu au venit cu măşti de acasă. La şcoală au primit în fiecare zi câte două măşti. Şi tot meritul este al conducerii acestei şcoli. Un management pe care mulţi şi l-ar dori", au povestit părinţii.

Toate negocierile au eşuat

La începutul acestei săptămâni, conducerea ISJ a hotărât să-l numească în locul Rodicăi Olăroiu pe fostul director adjunct al Şcolii Gimnaziale Filiaşi. Dascălii nu au fost de acord nici cu această numire şi scandează încontinuu: "Nu cedăm!".

Astfel, cu doar câteva zile înainte de începerea şcolii, situaţia de la Filiaşi continuă să fie incertă. Pe de o parte, Inspectoratul refuză să-l renumească în funcţie pe Alin Mondescu până în luna octombrie, când a anunţat organizarea unui nou concurs, iar pe de altă parte dascălii spun că nu vor să cedeze pentru că "nu acceptă nedreptatea şi jocurile politice". Protestele continuă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Guvernul Cîţu are zilele numărate. Cine îl poate salva

Furnizorii de energie electrică încep să-şi notifice clienţii asupra dublării preţului. Legea consumatorului vulnerabil ajută doar 10% din populaţie 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite