„Regele Asfaltului“ Nelu Iordache şi şapte angajaţi ai D.R.D.P. Craiova, trimişi în judecată în cazul unor lucrări la Transalpina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Iordache şi şapte angajaţi din cadrul D.R.DP Craiova sunt acuzaţi de fapte de corupţie
Nelu Iordache şi şapte angajaţi din cadrul D.R.DP Craiova sunt acuzaţi de fapte de corupţie

Omul de afaceri Nelu Iordache şi nouă angajaţi din cadrul de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie.

Nelu Iordache în calitate de administrator al  al societăţii Romstrade SRL, este acuzat de procurorii DNA de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii DNA i-au mai trimis în judecată şi societatea Romstrade,dar şi directorul Departamentului Analize-Decontări al firmei Romstrade, Nicolae Dorel Mircea. Sunt acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

Şapte angajaţi din cadrul D.R.D.P Craiova au fost trimişi în judecată de procurorii DNA. Constantin Serban - director adjunct Investiţii, Ştefan Brânaru - director adjunct tehnic, Ion Dina, Marin Tudor - ambii diriginţi de şantier, Mihai Adrian Radu - şef Departament Reparaţii Capitale şi Investiţii, Ştefan Radu - şef Birou Investiţii şi Luchian Toma Panduru, sunt acuzaţi de abuz în serviciu în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.

Procurorii DNA au mai stabilit că la data 5 septembrie 2008, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova a încheiat cu S.C. ROMSTRADE S.R.L. Giurgiu un contract prin care constructorul se obliga să proiecteze şi să execute modernizarea drumului naţional DN 67 C Bengeşti - Novaci - Rânca - Obârşia Lotrului - Sebeş (Transalpina) pe o lungime de 184 km contra sumei de 1.231.210.293,41 lei (345.476.820,64 euro) la care se adaugă TVA de 144.195.413,18 lei. Pentru execuţia lucrării s-au stabilit 18 luni de la emiterea ordinului de începere dat de C.N.A.D.N.R. S.A. – D.R.D.P. Craiova (22.10.2008), durată ce nu include perioada de timp friguros.

La data întocmirii situaţiei de lucrări (luna august 2009) şi până la data controlului (23 aprilie 2010), au trecut aproximativ 8 luni şi, cu toate eforturile depuse de inculpaţi în perioada 08 – 23.04.2010 (data anunţării controlului şi data efectuării în concret a controlului), de a masca şi muşamaliza neregulile în executarea obiectivului investiţional DN 67C, nu s-a reuşit acoperirea tuturor lucrărilor neexecutate şi decontate de D.R.D.P. Craiova, raportul de constatare realizat în urma controlului a confirmat faptul că în derularea proiectului au fost acceptate la plată sume mari de bani pentru lucrări neexecutate.

Din probele administrate în cauză a rezultat că în perioada august 2009 – iunie 2010, Dina Ion şi Tudor Marin, diriginţi de şantier, Panduru Luchian Toma, responsabil cu derularea contractului, Radu Mihai Adrian, şef departament, Radu Ştefan, şef birou, Şerban Constantin şi Brânaru Ştefan, directori, toţi angajaţi ai D.R.D.P. Craiova, au certificat/vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate şi materiale care figurau că au fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.

Conform contractului, verificarea existenţei obligaţiei de plată se realizează prin verificarea documentelor justificative din care să rezulte pretenţia S.C. ROMSTRADE S.R.L, precum şi realitatea „serviciului efectuat” (bunurile au fost livrate, lucrările executate şi serviciile prestate).

Documentele care atestă bunurile livrate, lucrările executate şi serviciile prestate sau din care reies obligaţii de plată certe, se vizează pentru „bun de plată” de către persoanele nominalizate prin decizie, în cazul de faţă reprezentanţii D.R.D.P. Craiova, inculpaţi în cauză.

Omul de afaceri Nelu Iordache se află, din 8 mai, în arest la domiciliu, după ce fost arestat preventiv un an şi cinci luni. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite