Reacţia medicilor, după ce Sorina Pintea a trimis în spitale pacienţi sub acoperire. „Este ilegal ce faceţi. Spuneţi câţi doctori aţi prins că iau mită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii reacţionează dur pe reţelele de socializare, după ce ministrul Sănătăţii a recunoscut că încă de acum trei săptămâni a trimis în unităţile sanitare pacienţi sub acoperire pentru a-i prinde pe doctorii care condiţionează actul sanitar.

Unul dintre medicii care a reacţionat imediat ce a izbucnit scandalul „pacient sub acoperire” este Livia Davidescu din Craiova, medicul care a făcut lista celor 43 de doctori decedaţi în gardă. „Ştiti că pe grupurile profesionale medicii se gândesc cum pot să demonstreze ca NU sunt şpăgari? Că vor să înregistreze cu reportofoane consultaţiile? Că se gândesc la introducerea de camere de vederi în cabinete, doar ca să poată dovedi ca nu iau mită? Mi se pare incredibil faptul că nu se găsesc metode eficiente de depistare a şpăgarilor şi se aruncă oprobriul asupra întregii bresle!”, a declarat medicul craiovean pentru Adevărul.

Dr. Livia Davidescu a precizat că medicii au formulat şi o petiţie şi au cerut imediat Colegiului Medicilor să reacţioneze. „Aşteptările de apărare a noastră, ca breaslă, se duc către CMR, indiferent de politica guvernului. Doamna ministru Pintea ar trebui să spună de ce, din aaprilie 2019, nu mai monitorizează răspunsurile pacienţilor legate de corupţia din sistemul sanitar. Este ilegal ce faceţi, doamna Pintea! Spuneţi câţi doctori aţi prins că au luat mită în astea trei săptămâni”, a spus dr. Davidescu.

Petiţia „SOS medicina românească”

„Noi, medici din România, constatăm cu deosebită preocupare faptul că asupra breslei noastre există o serie de presiuni care fac imposibilă exercitarea profesiei în condiţiile unui climat social normal. Ca urmare a unor declaraţii şi a unor acţiuni iresponsabile, corpul profesional este acum expus unor riscuri incomensurabile, prin crearea unor tensiuni artificiale între cei ce îşi desfăşoară activitatea in sectorul sănătaţii si populaţie!

În urmă cu câteva zile, Ministrul de Finanţe făcea o apreciere denigratoare fără precedent, afirmând faptul ca în sistemul sanitar lipseşte calitatea umană!! Această afirmaţie aruncă în derizoriu eforturile noastre neîntrerupte, de a ne desfăşura activitatea în mod cât mai profesionist, în condiţiile unui sistem sanitar subfinanţat, al cărui procent din PIB este la jumătate din procentul majorităţii ţărilor europene, cu un sistem informatic total nefuncţional, cu un vid legislativ enorm şi cu acces limitat al pacienţilor la investigaţii şi tratamente medicale moderne!

În aceste zile, Ministrul Sănătăţii iniţiază acţiuni anti-corupţie în sectorul sanitar, prin introducerea de pacienţi acoperiţi care să depisteze persoanele care condiţionează actul medical. Principiul este unul corect, dar modul de operare încalcă însa Noul Cod de Procedura Penala, respectiv art.101, alin.3.

În acest context, demersul anti-coruptie este pus serios sub semnul întrebării, tocmai de către cei îndreptăţiţi să apere legalitatea, fiind perfect inutil, dovada faptul că în cele 3 săptămâni de când a fost implementat nu a generat niciun rezultat legal, nefiind făcut public nicio inculpare a vreunui medic pentru infracţiuni de corupţie!

Singurul rezultat palpabil, pe care îl resimţim cu toţii este o aversiune crescută din partea populaţiei, care ne priveşte acum în lumina sugerată de Ministerul Sănătăţii, aceea a unui corp profesional profund corupt, având o singură motivaţie, cea a obţinerii de avantaje materiale!

Prejudiciul de imagine pe care ni-l aduce aceasta campanie injustă este unul incomensurabil, al cărui impact pe termen lung este imposibil de calculat.

Pe termen scurt vă aducem la cunoştinţă faptul că agresiunile asupra corpului medical au crescut exponenţial,iar în foarte multe situaţii actul medical se desfăşoară sub teroare, mai cu seama în serviciile de gardă, sufocate de fluxul enorm de pacienţi ce se prezintă în camerele de gardă!

Colegiul Medicilor ce are în statutul său tocmai apărarea demnităţii profesiei de medic, organizaţia noastră profesională ce reprezinta 55.000 de medici nu reacţionează!

Cerem imperios preşedintelui CMR, domnului Doctor Borcean, poziţionarea urgentă şi fără echivoc vis a vis de abuzurile la care suntem supuşi!

Lipsa sa de reacţie încurajează aceste abuzuri, iar neexercitarea atribuţiilor sale vulnerabilizează ireversibil breasla!

Apăraţi demnitatea noastră, eforturile noastre, profesionalismul nostru, şi , mai cu seama, apăraţi-vă propria demnitate, domnule Borcean !

Rămâmând pasiv, nu sunteţi demn!”.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite