Reacţia medicilor şi profesorilor când au aflat că trebuie să-şi scoată adeverinţe că nu sunt agresori sexuali. „Aşa ne protejaţi copiii de obsedaţi?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hartuire sexuala

Mulţi angajaţi din sănătate şi învăţământ au reacţionat pe reţelele de socializare când au aflat că trebuie să demonstreze de două ori pe an că nu au înclinaţii spre pedofilie sau alte infracţiuni sexuale. „Deci eu să dovedesc că NU abuzez sexual, nu statul să informeze AUTOMAT angajatorul că eu am probleme“.

Din 20 iulie a.c. a intrat în vigoare legea privind  „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“, ceea ce înseamnă că toţi cei care lucrează prin natura meseriei cu copii sau femei sunt obligaţi să prezinte la locul de muncă un „certificat de integritate comportamentală“ care să ateste că nu sunt agresori sexuali.

Cadrele medicale şi didactice au reacţionat imediat pe reţelele de socializare. „Cu toţii ne dorim ca autorităţile să aibă o evidenţă clară cu cei care comit astfel de fapte. Şi aplaudăm întocmirea unui astfel de Registru. Dar aşa ne protejaţi copiii de obsedaţi? Ne cereţi nouă să mergem din 6 în 6 luni să ne luăm certificate de la poliţie care să demonstreze că nu suntem obsedaţi sexuali. De ce mai prezentăm angajatorului acele caziere? Şi de ce nu cereţi tuturor părinţilor să-şi scoată astfel de certificate? Aţi văzut câţi nebuni îşi exploatează propriii copii. Este trist că autorităţile statului român nu sunt în stare să aibă o evidenţă clară fără să ne pună pe noi pe drumuri şi fără să arunce asupra noastră tot felul de suspiciuni?”, au scris cei mai mulţi dintre cei direct vizaţi.

„Să umblu eu pe la ghişee, periodic, ca să scot a miliarda adeverinţă la dosarul de contractare. M-a deranjat prezumţia vinovăţiei CA PRINCIPIU, deci eu să dovedesc că NU abuzez sexaul, nu statul, prin sisteme informatice, să informeze AUTOMAT anjagajatorul că eu am probleme. Asta ca aplicabilitate practică. Iar ca semnificaţie, e ca şi cum am cere unei mame cu doi copii dosar despre soluţia cu care spală geamuri, când ea, între timp, îi ţine goi şi nemâncaţi şi nici n-are geamuri la bordei”, a scris pe pagina sa de Facebook medicul Otilia Ţigănuş, din Arad.

„Vor urma dialoguri la cabinet, gen: Bună ziua, mă doare capul!...Înţeleg. Vă cred. Dar, de trei zile, doamna doctor stă la cozi să-şi scoată adeverinţă că nu-i perversă! Ştiţi… e perioada contractărilor cu CAS şi fără adeverinţa aia, nu vă poate face compensată. În schimb, puteţi intra liniştit în cabinet, nu veţi fi violat!”, a mai scris medicul.

Toţi profesorii, cadrele medicale şi ceilalţi români care lucrează prin natura meseriei cu copii sau femei sunt obligaţi să prezinte la locul de muncă un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu sunt agresori sexuali. Asta pentru că, pe 20 iulie, a intrat în vigoare Legea privind „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“.

Aceasta stipulează că toţi cei care lucrează cu persoane vulnerabile trebuie să prezinte angajatorului acest certificat care demonstrează că nu au săvârşit infracţiuni cu caracter sexual.

Şi cum, legea include în rândul persoanelor vulnerabile categorii precum copii, femei, persoanele cu dizabilităţi, persoane vârsnice sau victime ale violenţei domestice, milioane de oameni, bărbaţi ori femei, vor fi obligaţi să facă un drum la poliţie pentru a solicita acest certificat de integritate. Şi nu o dată, ci de două ori pe an deoarece certificatul care va fi eliberat de angajaţii Poliţiei, care eliberează şi cazierele judiciare, este valabil doar 6 luni.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite