Răscoala anticomunistă a ţăranilor din Dăbuleni a pus capăt colectivizării

Răscoala anticomunistă a ţăranilor din Dăbuleni a pus capăt colectivizării

Ţăranii din Dăbuleni au cerut în anul 195 ieşirea din colectivizare

Ţăranii din Dăbuleni, judeţul Dolj, au devastate pe data de 24 iunie 1959 sediul Sfatului Popular şi s-au bătut cu activiştii de partid. Oamenii au cerut restituirea pământurilor şi ieşirea din colectivizare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Istoricii povestesc că pe data de 24 iunie 1959  în Dăbuleni a avut loc o răscoală destul de mare. Sute de oameni au venit la Sfatul Popular şi au cerut desfiinţarea G.A.C-ului. „Agitaţia în comuna Dăbuleni a început de  fapt  pe data de 20 iunie 1959. Răzmeriţa a început  patru zile mai târziu, iar când preşedintele a vrut să intre în local împreună cu funcţionarii, a ieşit un tânăr pe  nume Georgescu Marin şi a strigat în gura mare: „pe ei, mă, să-i rupem în mâini“, a spus Marius Voinea, istoric.
 
S-au ascuns în birou
 
Armata a înconjurat  imediat localitatea Dăbuleni şi era pregătită să intervină în imediat. „Preşedintele şi funcţionarii au fugit şi s-au ascuns  într-un birou. Ţăranii au spart geamurile cu pietre, iar Marin Georgescu a avut curaj  să arunce cu pietre după preşedintele care de frică a luat-o la fugă. Imediat coloneul a primit ordin să îl înlocuiească pe primar. Acesta s-a prezentat la primărie şi le-a spus ţăranilor  că pot să se retragă din colectiv. Atunci s-a dus vestea că s-a destrămat colectivul din Dăbuleni “, a mai povestit  Marius Voinea, istoric.  
 
În urma răscoalei din Din Dăbuleni au fost arestaţi aproximativ 3000 de oameni. Marin Georgescu a fost torturat şi condamnat la închisoare. Drăghici a ordonat să fie arestaţi toţi cei care pot strange în jurul lor ţăranii.       
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările