Promisiunea făcută de Florin Busuioc medicilor craioveni care i-au salvat viaţa. „Le-am transmis domnilor doctori ce a spus pacientul“

Promisiunea făcută de Florin Busuioc medicilor craioveni care i-au salvat viaţa. „Le-am transmis domnilor doctori ce a spus pacientul“

Actorul Florin Busuioc a suferit un infarct la Craiova în noiembrie 2018

Au trecut patru luni de când actorul Florin Busuioc a suferit un infarct şi o ţară întreagă a urmărit cum s-au mobilizat craiovenii să-l salveze în miez de noapte.

Florin Busuioc a suferit infarctul anul trecut, pe data de 6 noiembrie, la finalul unui spectacol de teatru jucat pe scena Filarmonicii Oltenia din Craiova.

"Viaţa lui Florin Busuioc a depins de, ceea ce noi, medicii, numim lanţul supravieţuirii în resuscitare. Dacă o singură verigă era slabă, lanţul se rupea. Au fost momente extrem de grele", a declarat medicul SMURD Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova. 

Primul care i-a sărit în ajutor lui Florin Busuioc a fost recuziterul Alex Ciuică. Acesta a vorbit în permanenţă la telefon cu echipajul SMURD. "Recuziterul a fost prima verigă din lanţul supravieţuirii. A reuşit să execute manevrele de resuscitare pe care colegii i le indicau la telefon până când la faţa locului a ajuns echipajul SMURD. Medicul de pe ambulanţă a fost veriga a doua a lanţului. A continuat manevrele de resuscitare ca la carte şi a reuşit să-l aducă pe pacient la spital în stare stabilă", a declarat dr. Geormăneanu.
 
La spital, la Terapie Intensivă, medicii au stabilit că pacientului trebuie să i se monteze de urgenţă un stent. Era mult prea riscant să fie transportat la Bucureşti şi aşa a început lupta contracronometru. Cea mai mare problemă a fost din acel moment Clinica de cardiologie intervenţională care avea toate dotările necesare, dar nu avea linie de gardă de urgenţă şi nici personal medical angajat. Managerul spitalului, Eugen Georgescu, i-a contactat telefonic pe medicul specialist Paul Traşcă, medicul rezident Eugen Ţiereanu şi medicul electrofiziolog Emilia Goanţă şi i-a rugat să vină la Spital şi să intre de urgenţă în sala de operaţie. "Cardiologii intervenţionişti au fost cea de-a treia verigă a lanţului. Dacă nu veneau de acasă şi nu intrau în sala de operaţie, toate eforturile de până atunci se pierdeau. În acest lanţ al supravieţuirii, toate verigile au fost extrem de importante", a mai spus medicul SMURD.
 
Dr. Cristina Geormăneanu a precizat că a fost contactată telefonic de Florin Busuioc la sfârşitul anului trecut: "M-a sunat să spună că ne mulţumeşte şi a spus că va veni într-o zi la Craiova să-i cunoască personal pe medicii care l-au salvat. Le-am transmis domnilor doctori ce a spus pacientul", a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă din Craiova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: