Producţia de pepeni din Dăbuleni a scăzut la jumătate faţă de anul trecut. „Samsarii vor profita ca de fiecare dată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto A.P.
Foto A.P.

Producătorii de pepeni spun că marfa lor a ajuns pe piaţă cu o întârziere de trei săptămâni. Zeci de tone au fost distruse de vremea capricioasă. "În pieţa en gros din Dăbuleni, kilogramul de lubeniţa se negociază la sânge".

Este forfotă mare pe terenurile din Dăbuleni. De câteva zile a început recoltatul pepenilor, iar oamenii au început să-şi ducă marfa în piaţa en gros din localitate.

Oamenii se plâng, însă, că unii dintre ei au ajuns cu marfa pe tarabe mai târziu chiar şi cu trei săptămâni ca de obicei. În Dăbuleni sunt cultivate în fiecare an peste 2.000 de hectare cu pepeni.

"Anul acesta e întârziată producţia cu vreo 2-3 săptămâni. Am fost nevoiţi să facem două recoltări. Am eliminat cantităţi uriaşe, pepeni loviţi de grindina care a fost în zona noastră de două ori", a declarat Vasile Viorel, producător.

Nici pentru Cosmin Savin, un alt legumicultor din zonă, anul acesta nu pare a fi unul bun.

"Ploile nu ne-au ajutat deloc. Ne-au încurcat mai mujlt pentru că au fost ploi acide şi am fost nevoiţi să stropim pepenii din nou. Cu substanţe scumpe adică 30 de milioane lei vechi pe hectar. Nu cred că ne vom scoate investiţia. Samsarii vor profita ca de fiecare dată. 

În piaţa en gros din Dăbuleni, kilogramul de lubeniţă se negociază la sânge. Vin şi spun că e mult cât cerem, să mai lăsăm noi la preţ. Bineînţeles că eforturile lor nu sunt pentru consumatori, ca oamenii să aibă pe masă pepeni mai ieftini, ei negociază pentru ei, să aibă adaos cât mai mare la fiecare kilogram. Şi sunt unii legumicultori care acceptă preţul samsarilor ca să scape mai repede de marfă", a povestit producătorul doljean.

Oamenii spun că din cauza grindinei, recolta este la jumătate, dar preţul a rămas cel de anul trecut: 1 leu kilogramul.

În oraşul Dăbuleni sunt peste 1.500 de cultivatori de pepeni, iar marfa lor ajunge în fiecare în pieţele din întreaga ţară. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Faimosul pepene de Dăbuleni, pe cale de dispariţie. Agricultorii au înlocuit soiul autentic cu seminţe din Grecia, Olanda, Spania sau Turcia

Inovaţie radicală a faimoşilor agricultori din Dăbuleni: pepeni altoiţi cu dovleac. Ce gust va avea noul tip de lubeniţă

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite