Cine este procurorul Uncheşelu, unul dintre „lupii tineri” ai DNA, care îl anchetează pe Victor Ponta. Saltul magistratului de la „găinării” la punerea sub acuzare a premierului României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La DNA, Victor Ponta a anunţat numele procurorului care îl anchetează FOTO Mediafax
La DNA, Victor Ponta a anunţat numele procurorului care îl anchetează FOTO Mediafax

Procurorul care lucrează în dosarul lui Victor Ponta este unul dintre „lupii tineri” ai DNA. Până în urmă cu un an, Nicolae Jean Uncheşelu era procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, unde se ocupa de infracţiuni mărunte cum ar fi: conducerile fără permis, furturile sau tâlhăriile. Un dosar instrumentat de Uncheşelu la Craiova a dus, însă, la condamnarea unui coleg procuror.

Numele procurorului care îl anchetează pe Victor Ponta a fost făcut public chiar de premier, care a declarat, atât la intrarea la audieri, cât şi la ieşirea de la audieri, că „m-a chemat domnul procuror Uncheşelu”, fiind vorba despre Nicolae Jean Uncheşelu. „În general se evită folosirea numelui. Ar putea da naştere la tot felul de interpretări”, a declarat o sursă judiciară pentru „Adevărul”.

Procurorul care-l anchetează pe Ponta pentru fapte de corupţie

Jean Uncheşelu este unul dintre procurorii tineri ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ajungând în structura centrală a instituţiei în aprilie 2014, când CSM a aprobat detaşarea de la Parchetul Judecătoriei Craiova. Procuror local, Uncheşelu a fost până anul trecut o „furnicuţă” a Ministerului Public, ocupându-se de infracţiuni mărunte, specifice procurorilor „locali”. În aprilie 2014, Secţia pentru procurori a CSM a aprobat numirea la DNA a opt procurori declaraţi admişi la interviul susţinut în 15 aprilie 2014. Printre cei opt procurori se afla şi Jean Uncheşelu, care anchetează acum dosarul lui Victor Ponta.

La Parchetul Judecătoriei Craiova, procurorul de caz din dosarul lui Victor Ponta a instrumentat mai multe dosare, dar de departe cel mai răsunător este un dosar în care două tinere, angajate ale unei case de schimb valutar, sunt acuzate că au scos din casieria firmei pentru care lucrau suma de 373.000 de lei, iar pentru a acoperi lipsa au întocmit contracte false de amanet. Dosarul care vizează fapte din 2012 nu este finalizat nici acum pentru că se aşteaptă finalizarea unor expertize, dar ancheta din acest dosar a dus la condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare a procurorului Dragoş Cristian Cerăceanu, coleg de birou al lui Uncheşelu.

În rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată, Cerăceanu a fost acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată. Mai concret, folosindu-se de date din dosarul lui Uncheşelu, Cerăceanu a anunţat-o pe tânăra de 23 de ani cercetată în dosar că îi sunt interceptate convorbirile şi că urmează să fie reţinută. În schimbul acestor informaţii, procurorul Cerăceanu a solicitat favoruri sexuale din partea tinerei. 

„În zilele de 29 şi 30 ianuarie 2013, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, inculpatul Cerăceanu Dragoş Cristian, în mod repetat, a folosit în mod direct, informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, deţinute de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova într-un dosar penal aflat în instrumentarea altui procuror, informaţii despre care a avut cunoştinţă în mod legal, în cadrul activităţii de serviciu, încunoştinţând persoana învinuită în acel dosar că îi sunt interceptate convorbirile telefonice şi că se va dispune faţă de ea măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore. Inculpatul a transmis respectivele informaţii acelei persoane în scopul obţinerii de avantaje nepatrimoniale”, au arătat procurorii DNA Craiova în dosarul în care Cerăceanu a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. 

Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reacţiile politicienilor după ce Victor Ponta a fost „călcat“ de procurorii DNA

Protest în Piaţa Victoriei faţă de Victor Ponta: „Jos, jos premierul mincinos”

Tovarăşu’ Ponta, mândru că eşti penal? Şi un P.S. pentru mafioţii din Parlament

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite