Prefectul de Dolj cere un control la DSP. „Şefa acestei instituţii s-a făcut de râs când şi-a dat jurista în judecată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
prefect judeţul Dolj

Ancheta este cerută după ce magistraţii au stabilit că jurista dată în judecată de şefa DSP Dolj a procedat corect atunci când a refuzat să-şi dea avizul pe o decizie ilegală. "Credem că doamna Valeria Andreescu nu ştie carte şi cheltuie prost banii publici", spun oficialii judeţului.

Totul a început în perioada stării de urgenţă, atunci când s-au dat două ordonanţe prin care s-a stabilit ca persoanele care intră în contact direct cu pacienţi infectaţi vor primi stimulent de risc în cuantum de 2500 lei brut. 

Prima ordonanţă, însă, OUG nr.43/2020, viza doar "medicii, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor". A doua ordonanţă, OUG 64/2020 care venea cu completări, făcea referire şi la "personalul din cadrul direcţiilor de sănătate publică".

"Domnu' prefect, jurista nu vrea să dăm stimulente"

Pe data de 27 mai, Valeria Andreescu a întocmit o listă cu 56 de angajaţi şi a dispus ca acestora să li se acorde stimulentul de risc pe luna aprilie. 

Consilierul juridic al instituţiei, în momentul în care i s-a cerut viza de legalitate, i-a explicat verbal şefei DSP că nu poate semna pentru că angajaţii pot primi banii doar după data de 11 mai, când ordonanţa care făcea referire la Direcţiile de Sănătate Publică a fost publicată în Monitorul Oficial.

Valeria Andreescu, director executiv DSP Dolj - Captură video.

Imagine indisponibilă

Valeria Andreescu a ripostat şi a spus că ştie sigur că angajaţii pot primi banii şi pe luna aprilie, i-a cerut să nu mai comenteze şi să semneze actul administrativ. Ce a urmat a uimit pe toată lumea. Directoarea Andreescu a pus mâna pe telefon şi l-a sunat pe Nicuşor Roşca, prefectul judeţului Dolj. "Domnu' prefect, jurista nu vrea să dăm stimulentele", s-a plâns şefa DSP Dolj sperând că reprezentantul Guvernului în teritoriu va lua imediat atitudine.

Ce spune prefectul judeţului Dolj

"Da, m-a sunat atunci doamna Andreescu şi eu i-am spus să ia legătura şi cu juriştii Prefecturii să vadă ce spun. Eu nu ştiu nici cine erau angajaţii trecuţi pe acea listă, nici ce activitate au avut, mi-a spus că le va da banii pentru că şi alte Direcţii din ţară au făcut asta. Dacă doamna Andreescu a semnat acea decizie, toată responsabilitatea trebuie să şi-o asume", a declarat Nicuşor Roşca, prefectul judeţului Dolj.

De la Prefectură la Tribunal

Povestea nu s-a oprit aici. Când a văzut că nici telefonul dat prefectului nu a speriat-o pe angajată, şefa DSP Dolj a înaintat Tribunalului o plângere şi a cerut anularea "Refuzului de acordare - viză juridică" semnat de consilierul juridic al instituţiei.

În faţa instanţei, consilierul juridic al instituţiei a arătat, însă, cu lux de amănunte cum s-a întâmplat. "Doamna directoare avut o conduită jignitoare şi presantă, proferând jigniri mai mult sau mai puţin voalate, conduită care a culminat cu apelarea telefonică a domnului prefect al judeţului Dolj în speranţa că acesta mă va determina să renunţ la a-mi susţine opinia", a menţionat Livia Paralescu în Întâmpinarea formulată la Tribunalul Dolj.

Livia Paralescu, consilier juridic DSP Dolj Sursa FOTO / Facebook Livia Paralescu

Livia Paralescu

Avocatul Dan Foamete, cel care a reprezentat-o la Curtea de Apel pe angajata DSP Dolj, spune că este pentru prima dată în cariera sa când se confruntă cu o astfel de speţă.

Dan Foamete, avocat FOTO Ana Popescu

Dan Foamete

"Şefa acestei instituţii s-a făcut de râs când şi-a dat jurista în judecată. Şi pe mine m-a amuzat când am văzut acţiunea, cât de prost e făcută. Dar, sincer, când m-am gândit că e vorba de conducerea unei instituţii atât de importante, mai ales în această perioadă, m-am întristat. Magistraţii Tribunalului Dolj au respins acţiunea ca fiind inadmisibilă, au motivat şi au explicat exact care sunt procedurile legale, şi un copil de 5 ani înţelegea că nu are sens să continui cu această acţiune pentru că nu e legal ce ceri, dar doamna Andreescu a continuat! A făcut recurs şi la Curtea de Apel Craiova şi, cum era de aşteptat, a pierdut", a declarat Dan Foamete, avocatul care a reprezentat-o pe jurista DSP Dolj la Curtea de Apel Craiova. 

Ce spune conducerea DSP Dolj, prin purtătorul de cuvânt

"Conducerea aşteaptă motivarea deciziei Curţii de Apel Craiova. Nu are ce să comenteze. Oricum, nota respectivă a doamnei jurist de refuz, chiar dacă nu a fost anulată aşa cum a cerut conducerea, nu afectează  activitatea DSP. Nu ştiu ce să vă spun legat de bani, dacă oamenii va trebui să dea înapoi banii primiţi oe aprilie sau nu", a declarat Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj. 

"Cineva trebuie să vină să vadă cum se cheltuie banii la DSP Dolj"

În urma celor întâmplate, prefectul de Dolj, Nicuşor Roşca, a declarat că va cere un control la această instituţie. "Voi cere Curţii de Conturi să facă verificări la DSP Dolj pentru a înţelege exact ce s-a întâmplat", a declarat prefectul Roşca.

Acelaşi lucru îl cer şi mulţi dintre angajaţii instituţiei.

"Este o atmosferă tensionată la DSP Dolj. Oamenilor le este teamă să vorbească. S-au făcut multe greşeli. Nu vrem să jignim pe nimeni deşi doamna Andreescu jigneşte salariaţii care nu sunt de acord cu ceea ce spune, dar credem că nu ştie carte şi cheltuie prost banii publici. Abia aşteptăm să aibă loc acel control al Curţii de Conturi. Chiar îi mulţumim domnului prefect că a luat, în sfârşit atitudine pentru că dânsa mereu se lăuda că are susţinere de la Guvern. Cineva trebuie să vină să vadă cum se cheltuie banii publici la DSP Dolj", au declarat mai mulţi angajaţi ai Direcţiei.

Ei spun că pregătesc inclusiv o scrisoare deschisă pentru Ministrul Sănătăţii în care vor menţiona toate neregulile pe care le-ar fi comis Valeria Andreescu de când a fost numită în funcţia de director executiv.

Conducerea DSP Dolj este cercetată în mai multe dosare penale. Acuzaţiile sunt de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Foaie matricolă şcolară din anii '40. „Incredibil cum, într-un sat, un elev era evaluat ca un întreg“ FOTO

Cum poate să-ţi fie furată maşina în cele câteva minute în care mergi la cumpărături. „Am crezut că mor”

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite