Poveşti olteneşti de groază despre strigoi şi vampiri. Cum au dezgropat şase tineri un cadavru şi au ars inima pentru cenuşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Dolj este recunoscut pentru poveştile despre vampiri şi strigoi. De-a lungul anilor, aici au existat multe cazuri care au trezit interesul cercetătorilor. Oamenii încă mai cred în astfel de poveşti, dar nu mai vorbesc despre ele, de teamă să nu mai intre la puşcărie.

Bătrânii spun că strigoii sunt sufletele rele ale morţilor, despre care se crede că ar ieşi noaptea din mormânt şi s-ar transforma într-un animal sau într-o apariţie fantomatică, pentru a pricinui mult rău celor vii. Conform mai multor studii, poporul român ar fi transformat strigoii în nişte creaturi însetate de sânge, cu puterea de a lua orice formă şi de a controla gândirea persoanelor expuse din acest punct de vedere (oameni sub influenţa alcoolului, oameni cu probleme psihice etc.).

Strigoiul se naşte ca orice copil, dar are, în schimb, un semn distinct: o chitie pe cap. Un astfel de copil este născut de o femeie care, fiind însărcinată, ar bea apă necurată, amestecată cu bale diavoleşti sau când o astfel de femeie iese noaptea afară cu capul gol. Atunci, Satana vine şi-i pune pe cap o chitie roşie, precum a sa. Pentru a preîntâmpina transformarea copilului în strigoi, chitia trebuie îndepărtată de pe capul copilului cât mai repede, căci altfel se zice că copilul o trage şi o înghite, iar atunci răul va pune stăpânire pe întreaga familie.

Conform legendelor, în strigoi se pot transforma copiii care mor nebotezaţi, morţii care în timpul vieţii au făcut multe rele, cei care mor spânzuraţi, înecaţi, sau împuşcaţi,bolnavii care în timpul convalescenţei rămân nesupravegheaţi şi trece peste ei o pisică sau morţii nepăziţi peste care au trecut pisici, câini, şoareci, găini sau orice altă pasăre. De aici provine datina de a păzi mortul când este în casă.

Exista strigoi vii şi strigoi morţi. Când este lună nouă, strigoii ies din morminte sau îşi părăsesc trupul şi încep să danseze sau să facă tot felul de răutăţi. Noaptea lor este aceea de Sfântul Andrei (30 noiembrie).

Toate aceste legende au pus stăpânire pe minţile multor oameni. În Dolj, mereu s-a vorbit despre strigoi şi vampiri. Şi încă se mai vorbeşte. Încă există locuri pe care oamenii le consideră bântuite. 

Mireasa de la Radovan

O legendă încă vie este povestea miresei de la Radovan. De-a lungul anilor, în zona acestei localităţi doljene au existat zeci de accidente. Şoferii care scăpau cu viaţă povesteau acelaşi lucru: o femeie acoperită cu un voal alb şi lung le-ar fi ieşit în cale. Există două legende legate de acest subiect. Una, potrivit căreia tânăra ar fi vorba despre o moldoveancă nespus de frumoasă ajunsă în Oltenia cu familia. S-ar fi sinucis după ce soţul ei a fost omorât în bătaie chiar în noaptea nunţii. A doua variantă spune că fata şi-a pus capăt zilelor după ce a fost violată de un om bogat din zonă, chiar înaintea nunţii. Legenda spune că se răzbună pe cei vii, apărându-le cu voalul pe faţă. 

Cazul Marotinu de Sus

Fără îndoială, cel mai intens mediatizat în întreaga lume a fost cazul de la Marotinu de Sus de la sfârşitul anului 2003. Atunci şase săteni au dezgropat cadavrul unui consătean, i-au luat inima, au ars-o, iar cenuşa amestecată cu apă i-au dat-o să o bea unei fete bântuite. Cazul a şocat pe toată lumea. Oamenii au povestit că au băut mult şi aşa şi-au făcut curaj să deschidă mormântul vecinului. În nici un moment, însă, nu au considerat că fac ceva greşit. Din contră, mereu au fost convinşi că  scăpă lumea de un strigoi. Cei şase bărbaţi din Marotinu de Sus au fost condamnaţi la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru fapta lor. Acesta este şi motivul pentru care localnicii refuză să mai vorbească despre acest subiect. "Oamenilor le e teama să mai recunoască ceva. Acum, când ştiu că e un om bântuit, încearcă să rezolve problema cu oameni de încredere. Le e frică să nu ajungă la puşcărie", a povestit un localnic din comuna doljeană Celaru.

Arma împotriva strigoilor: usturoiul

Dojenii cu frică de strigoi îşi iau şi acum măsuri de siguranţă. Pentru a-şi proteja casele de necurat îşi freacă uşile, ferestrele, coşul de fum şi gaura cheii cu usturoi. Astfel, cred oamenii, strigoii nu le mai intră în case.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite