Poveste de succes: Lucia Ioana Ghivercea, răsfăţata podiumurilor la competiţiile mondiale de balet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pornit pe calea performanţelor ca „micuţa balerină a Craiovei“, iar astăzi, după mai bine de şase ani de prezenţe pe scenele României şi apoi ale campionatelor internaţionale de dans, se simte răsfăţată de titulatura care îi păstrează viu sentimentul că este de-a casei în Bănie. De la un ghemuleţ de fată care la cinci ani zburda de fericire că poate dansa, Lucia Ioana Ghivercea a luat postura copilului care ştie deja

Anul trecut a însemnat pentru Lucia şase competiţii şi 16 premii, unul dintre acestea fiind titlul de campioană mondială, la Dance World Cup – Paris 2011, cu coregrafia „Stranger“, pregătită de Adina Cezar. Este al doilea titlu după cel obţinut la Porec, în Croaţia, în 2010, în finala ESDU - World Dance Masters. De fiecare dată locul I i l-a adus dansul contemporan. Tot la Paris a urcat şi pe a doua treaptă a podiumului, adăugându-şi la performanţe un al doilea titlu de vicecampioană mondială, dar a şi prezentat o coregrafie special pentru gală.

„Nu aş putea spune dacă am  trăit diferit campionatul din Franţa. Fiecare concurs este unic, tensiunea lui nu se poate descrie în cuvinte, la fel şi satisfacţiile când te vezi printre câştigători“, a mărturisit Lucia.

Semne bune a avut pentru ea anul 2011 încă de la început. La open-ul din România, de la ESDU  - World Dance Masters, a urcat de patru ori pe podium pentru locul I, la secţiunile dans contemporan, naţional-folcloric şi dans clasic, i-a fost acordat premiul speciale pentru coregrafia („Stranger“) cu cel mai mare punctaj din concurs şi Marele Premiu pentru cea mai bună execuţie în concurs. Au urmat mondialul din unde Croaţia, cu locurile II şi IV, la categoria 9 – 14 ani, „With love for dance“ în Bulgaria, unde i-a fost acordat premiu pentru cel mai bun talent din concurs, IFMD Romania, cu patru premii I, apoi Campionatul Internaţional IFMD World Championship de la Veszprem din Ungaria care i-a adus trei premii I pentru partea artistic, unul pentru excelenţă şi un loc II pentru tehnică.

image

Click pe POZE pentru GALERIE FOTO

Şi toate au fost încununate de performanţa de la Paris, unde s-a bucurat din plin şi de aplauzele unui public format din români stabiliţi acolo, unii arătându-se chiar interesaţi să o ajute să urmeze acolo cursurile unei şcoli de balet.

„Îmi doresc şi mâine să plece, să îşi urmeze visul ei. Merită acest lucru, aşa cum merită orice copil din această ţară care uită de copilărie, de jocurile în faţa blocului, şi aleg să facă ceva important pentru ei, pentru ţara lor. Sunt cei mai buni ambasadori ai României în lume“, a spus Valeria Ghivercea, mama „micuţei balerine a Craiovei.
Între timp, Lucia Ioana Ghivercea a căpătat statutul de colaborator al Liceului de Coregrafie „Floria Capsali“ din Bucureşti, participând la spectacole alături de elevi de aici, unul fiind organizat de Ministerul Culturii din Germania.

Nicio zi fără antrenamente

Lucia Ioana Ghivercea pune performanţele  de până acum pe seama talentului, dar şi miilor de ore de muncă, ale ei şi coregrafilor care o pregătesc. Recunoaşte că în spatele ei se află o întreagă echipă care crede în ea şi face totul pentru a o pune în valoare şi cât mai sus pe podium. S-a pregătit ani buni cu balerini Lelia vais şi Emilian Belcin, iar acum ia lecţii de dans contemporan de la Adina Cezar, de dans clasic de la Anca Mândrescu şi învaţă să-şi dezvolte calităţile în ambele direcţii de la Alina Onofrei.

image

Click pe POZE pentru GALERIE FOTO

Alături îi sunt şi instructorii de arte marţiale, Costi Dolan şi Sabin Barbu, pe care le practică tot în folosul baletului, iar cu cele învăţate a luat locul I la Taijiquan. Efortul nu se opreşte aici. Face gimnastică şi baschet, dar se şi ţine serios de şcoală. Este elevă de nota zece, în clasa a V-a la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, îndrăgostită de matematică, pian şi pictură.

Deşi are două titluri mondiale, spune că cel mai mare premiu este că se află printre cei mai buni şi vede la ce nivel a ajuns. Admite fericită că a primit cu mare bucurie interesul manifestat de o companie franceză, de a o sprijini să se specializeze la Paris.

„Nu m-am gândit la o şcoală anume şi nici nu îmi fac speranţe prea mari, ştiu că până la urmă se va rezolva Vreau să-mi formez o carieră. Va trebui să plec pentru a mă specializa. Deocamdată nu a fost posibil din motive independente de mine, dependente de părinţii mei. Este costisitor oriunde m-aş duce“, a mărturisit micuţa balerină a Craiovei.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite