Poliţişti bătuţi pe stradă în Craiova. Europol critică blândeţea suspectă a magistraţilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la incident FOTO Europol
Imagine de la incident FOTO Europol

Sindicaliştii din Poliţie spun că lăsarea în libertate de către magistraţi a agresorilor de poliţişti este un semnal negativ către populaţie şi va duce la înmulţirea acestui gen de fapte violente, dar şi la un climat de insecuritate publică.

Un incident aparent banal de trafic a dus la tensiuni majore între sindicatul Europol al poliţiştilor şi Justiţie. Totul a pornit de la faptele unui şofer din Craiova, care a provocat, în urmă cu câteva zile, un adevărat scandal după ce doi poliţişti de la Secţia 2 au încercat să-l oprească. Bărbatul a fugit când a văzut semnalele acustice şi luminoase pornite, fiind de nevoie de o urmărire ca-n filme pentru capturarea lui. 

Incidentul a avut loc în cartierul craiovean Popoveni. La un moment dat, când a ajuns în dreptul unei case (în care se presupune că locuiau o serie de prieteni ai acestuia), bărbatul urmărit a ieşit din autoturism şi a încercat să sară gardul.

A fost, însă, prins, dar în momentul în care cei doi poliţişti încercau să-l imobilizeze, unul dintre aceştia a fost lovit cu capul în faţă de şofer. Mai mult decât atât, la faţa locului au apărut zeci de persoane care au încercat să-l facă scăpat pe agresor din mâinile agenţilor.

„Ce făcu, bă, ce făcu? E un abuz, lăsaţi omul în pace!”, strigau cei care-i înconjuraseră şi-i îmbrânceau deja pe poliţişti. Spiritele nu s-au liniştit nici în momentul în care au ajuns şi alte echipaje de Poliţie, chemate de urgenţă prin staţie. 

Europol: „Un nenorocit l-a lovit cu capul în faţă pe un poliţist”

Întreaga poveste a fost făcută publică de sindicaliştii de la Europol. „Luni noaptea (N.R.: 19 mai), în Craiova, un nenorocit l-a lovit cu capul în faţă pe un poliţist pentru a scăpa din custodia agenţilor care l-au imobilizat pentru faptul că a condus un autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice, având o concentraţie de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat”, au dezvăluit reprezentanţii sindicatului poliţiştilor.

„Colegii noştri au reuşit să îl prindă şi să-l imobilizeze. Problemele au apărut în momentul în care bărbatul şi-a strigat cunoscuţii iar în scurt timp, cei doi poliţişti au fost înconjuraţi de zeci de persoane. La faţa locului au ajuns toate echipajele disponibile din zonă deoarece, cunoscuţii autorului, au încercat să creeze o busculadă pentru a-l scăpa din mâinile poliţiştilor. Veţi auzi pe fundal comentariile oamenilor, care mai de care, precum şi tentativele acestora de a-l elibera pe bărbat. Unul dintre ei chiar strigă nervos, în timp ce trăgea de poliţişti, că el vrea să intre în curte şi nu poate de maşina Poliţiei. Este dovada vie a degradării societăţii în care trăim şi a unor comunităţi unde legea este pentru fraieri, iar când un membru de-al lor este în pericol, sunt dispuşi să recurgă la violenţe pentru a-l scăpa”, au mai precizat poliţiştii de la Europol.

Agentul lovit, 16 zile de îngrijiri medicale

Poliţistul lovit cu capul în faţă de către agresor a ajuns la spital imediat după încheierea scandalului, iar medicii au stabilit că acesta a suferit o fractură de piramidă nazală pentru care, conform certificatului medico-legal, ar fi nevoie de aproximativ 16 zile de îngrijiri medicale.

„Agresorul a ajuns la sediul Poliţiei, iar după întocmirea documentelor a fost condus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Poliţiştii au cerut  reţinerea şoferului pentru comiterea mai multor infracţiuni, inclusiv de ultraj împotriva unui agent aflat în timpul serviciului. Procurorul de caz a studiat dosarul, a văzut certificatul medico-legal, a studiat mărturiile din declaraţiile obţinute de poliţişti, dar a refuzat să ceară pe numele şoferului emiterea unui mandat de arestare preventivă”, spun cei de la Europol, care cred că este de neînţeles blândeţea procurorul de caz faţă de cel care a lovit, cu intenţie, un om în uniformă.

Motivul este dezvăluit tot de sindicalişti. „După reţinerea autorului şi conducerea la sediul Poliţiei pentru întocmirea actelor premergătoare de conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi ultraj, «surpriza» a venit din partea procurorului, care a refuzat să îl reţină pronunţându-se cu replica bine cunoscută: «agresorul nu prezintă pericol social». Iar în antiteză, vă reamintim că un bărbat din Sighetul Marmaţiei a fost arestat 30 de zile pentru că a trimis un fax în care aducea injurii şi ameninţări unui judecător”, au mai precizat sindicaliştii din Poliţie, care cer guvernanţilor să armonizeze procedurile pentru cazurile de ultraj, astfel încât agresorii, cât şi victimele să beneficieze de tratament egal în faţa legii.

Şoferul care l-a agresat pe poliţist s-a ales cu dosar penal şi va fi cercetat în stare de libertate. În cazul în care va fi găsit vinovat el riscă o pedeapsă cuprinsă între trei luni şi trei ani de închisoare, în majoritatea cazurilor pedeapsa fiind cu suspendarea condiţionată a executării.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Versiune tulburătoare a istoriei: o beţie a săpat groapa Germaniei naziste

Primele concluzii în cazul asasinatului de la Arad. Unde a fost amplasată bomba şi cum a fost activată

 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite