Petrecere cu ambulanţe şi inspectori DSP, la Craiova, după ce 20 de invitaţi au ajuns la spital. Rezultatul analizelor: focar de toxiinfecţie alimentară

Petrecere cu ambulanţe şi inspectori DSP, la Craiova, după ce 20 de invitaţi au ajuns la spital. Rezultatul analizelor: focar de toxiinfecţie alimentară

20 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au mâncat la un restaurant din Craiova

50 de persoane din Craiova au primit un meniu cu surpize „delicate“, la o petrecere în Craiova. 20 de invitaţi au ajuns pe data de 28 mai la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“.

20 de persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova cu ameţeli şi greţuri, iar medicii au stabilit diagnosticul: toxiinfecţie alimentară. „În seara de 28 mai 2016 am participat la o petrecere a unor prieteni, la Restaurantul Jubilee din Craiova. Prietenul nostru a depus mari eforturi pentru ca totul sa iasă foarte bine, dar, din păcate, nesimtirea si iresponsabilitatea proprietarului restaurantului a distrus totul. Din grupul nostru de 64 de persoane, 50 s-au îmbolnăvit, iar din acestea 20 de persoane au fost internate la Spitalul Victor Babeş Craiova cu diagnostic toxiinfecţie alimentara (Salmonella) - deci posibil epidemie Salmonella. S-a făcut plângere la DSVSA, iar Directia de Sănătate Publica, azi 2 Iunie 2016, a suspendat autorizaţia de funcţionare. Cu toate acestea, azi 2 Iunie 2016, un grup de elevi a organizat petrecere la acest restaurant. Persoanele care au pregătit mâncarea si au servit la masa nu aveau examenele obligatorii de coprocultura si coproparazitar la zi. Nu aveau cursuri de igiena si nu erau instruiţi ca dupa folosirea toaletei trebuie sa se spele pe mâini (asa cum reiese din Procesul Verbal încheiat de DSP)“,  a postat pe pagina personal de Facebook unul dintre inivitaţi.
 
Petrecerea a avut loc la restaurantul „Jubilee“ din Craiova, iar patronul localului nu a vrut să comenteze acuzaţiile.
 
Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au suspendat activitatea localului şi au prelevat probe din alimentele servite la petrecere invitaţilor.
 
„La finalul anchetei focarului de toxiinfecţie alimentară care a fost înregistrat în data de 28 mai vă comunicăm următoarele. În 31 mai a fost confirmată o coprocultură pozitivă pentru Salmonella de către Spitalul de Boli Infecţioase, la un pacient din focar. Pe 2 iunie au fost declarate ca neconforme două din probele alimentare din cele 18 preparate recoltate şi trei din probele de salubritate din cele zece recoltate, în urma analizelor efectuate de Laboratorul de Diagnostic şi Investigare în Sănătatea Publică al DSP Dolj. În aceeaşi dată, s-a adus la cunoştinţă, sub semnătură, conducerii unităţii, măsura de suspendare a activităţii până la remedierea neconformităţilor. Menţionăm că procesul- verbal a fost semnat de conducerea unităţii fără obiecţiuni. În concluzie, au fost luate următoarele măsuri contravenţionale: suspendarea temporară a activităţii până la remedierea neconformităţilor, măsură luată după confirmarea focarului şi amendă contravenţională în valoare de 2.000 de lei pentru nepăstrarea probelor alimentare (o probă din fiecare aliment servit în recipiente curate, acoperite, etichetate şi la rece) şi neprogramarea de către angajator a personalului angajat la efectuarea examenelor medicale periodice prin medici de medicina muncii, cu fişă de aptitudini. În ceea ce priveşte evenimentele organizate după suspendarea activităţii au fost evenimente private, conform declaraţiei pe propria răspundere a organizatorului, şi nu s-a utilizat bucătăria unităţii şi angajaţii acesteia“,  se arată în comunicatul DSP Dolj. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: