Pericolele ascunse din coaja pepenelui verde. Cum ne poate îmbolnăvi extrem de grav fructul-medicament al verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii susţin că ne putem îmbolnăvi dacă nu spălăm coaja la lubeniţă
Medicii susţin că ne putem îmbolnăvi dacă nu spălăm coaja la lubeniţă

Medicii recomandă spălarea cu mare atenţie a pepenilor verzi înainte de consum. Specialiştii explică de ce vara este sezonul enterocolitelor şi toxinfecţiilor alimentare.

Pepenii verzi cresc pe pământ, iar automat toate bacteriile şi microbii ajung pe coajă. Majoritatea oltenilor recunosc că nu au spălat niciodată lubeniţa şi spun că nu înţeleg cum s-ar putea îmbolnăvi.

„Până la urmă eu consum miezul şi nu m-am gândit niciodată să spăl lubeniţa înainte să o tai. Ce microbii ar putea exista pe coajă? Toată viaţa am mâncat aşa şi nu am avut absolut deloc probleme“, a spus Ioana Coaman, o locuitoare din Oltenia.
image

Medicii sunt de părere că în momentul în care nu spălăm coaja pepenelui verde există un risc uriaş să ne îmbolnăvim cu E. coli, Hepatita A sau Rotavirus.

„Pepenele verde trebuie spălat înainte să fie pus la rece. Putem să contaminăm cu microbi toate alimentele din frigider. Exista posibilitatea ca toate bacteriile să ajungă şi pe mâinile noastre, iar astfel riscăm să băgăm în gură microbii care ne pot îmbolnăvi. Vara este sezonul enterocolitelor şi toxinfecţiilor alimentare“, a spus medical primar Cosmin Munteanu.

Medicii recomandă spălarea cojii înainte de a introduce pepenele la frigider

pepeni

De ce boli ne putem îmbolnăvi

Hepatita A se poate transmite prin contact direct cu microbii şi mai este numită şi boala mâinilor murdare. Apare din cauza consumului de apă şi alimente contaminate. Cei mai predispuşi îmbolnăvirii sunt copiii şi persoanele care petrec mai mult timp în colectivitate şi mănâncă pe fugă. Afectează ficatul şi pot apărea dureri de stomac, febră, oboseală sau îngălbenirea pielii şi a ochilor.    

E. coli poate cauza infecţii serioase şi pot apărea următoare simptome: crampe severe la stomac, greaţă sau vărsături.

Rotavirus este extreme de contagios şi este cea mai frecventă cauză a spitalizărilor cauzate de diaree şi vărsături la copii.

În ultima perioadă zeci de pacienţi ajung la Spitalul de Boli infecţioase cu enterocolită.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să consume fructe şi legume înainte să le spele foarte bine. Există riscul să se îmbolnăvească“, a spus Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Cum spălăm corect pepenele verde

- Coaja trebuie spălată bine cu o perie sau cu un burete de plastic. Chiar dacă îndepărtaţi coaja, bacteriile pot să treacă de pe coajă pe lama cuţitului şi apoi pe partea curăţată.

- Păstraţi pepenele verde departe de carnea crudă sau brânzeturi.

pepeni

Dăbuleni este patria lubeniţelor

Peste 100 de tone de lubeniţă pleacă zilnic din Dăbuleni în toată ţara. Fermierii au declarat că pentru a preveni apariţia unor boli cel mai indicat lucru este prevenirea. „Lubeniţa pleacă din Dăbuleni încărcată în TIR şi este posibilitatea să existe microbi, dar nu cred că sunt foarte multe persoane care cumpără un pepene verde şi-l apală când ajung acasă. Nu cred că pierd mult timp dacă ascultă sfaturile medicilor. Lubeniţa creşte pe pământ şi există riscul să fie bacterii pe coajă“, a precizat Ioan Stoica.

Pacienţii care au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase cu enterocolite sau toxinfecţii alimentare au povestit că nu au spălat foarte bine legumele şi fructele înainte să le consume. „Am ajuns la spital cu greaţă şi vărsături. Am aflat că m-am îmbolnăvit de Hepatita A din cauza fructelor pe care nu le-am spălat bine. Acum sunt de 100 de ori mai atent şi sper să nu mai ajung pe patul de spital cu perfuzii“, a declarat un bolnav.

Mai citeşte şi:

Celebrii pepeni de Dăbuleni au ajuns pe tarabe. Peste 100 de tone pleacă zilnic în ţară, pentru a-i înlocui pe cei greceşti. Agricultorii: „Sunt dulci ca mierea“.În patria lubeniţelor de Dăbuleni, câmpurile sunt pline de oameni care le adună. Producătorii au declarat că pepenii s-au copt, iar recolta anul acesta este una foarte bună.

FOTO Pepenii româneşti îşi pierd renumele din cauza „falsurilor“: „Acum se vând lubeniţe de Grecia sub denumirea de Dăbuleni“.Agricultorii din celebra localitate producătoare de lubeniţă se plâng că în pieţele marilor oraşe sunt vânzători care folosesc pe nedrept „brandul Dăbuleni

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite