Paradoxul unei ţări veşnic nepregătite. Ţăranii nu au unde să depoziteze recolta de grâu: „Suntem slugi la stăpâni în ţara noastră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţăranii din Dolj susţin că degeaba anul acesta au o recolta bogată pentru că nu au spaţii de depozitare
Ţăranii din Dolj susţin că degeaba anul acesta au o recolta bogată pentru că nu au spaţii de depozitare

Ţăranii din Dolj susţin că anul acesta România va înregistra cea mai mare recoltă de grâu din ultimii cinci ani. Oamenii au declarat că dacă ar avea propriile spaţii de depozitare şi şi-ar face stocuri ar câştiga dublu.

Micii agricultori susţin că pe ogor lucrurile sunt împărţite. Oamenii  povestesc că atunci când eşti mic şi neînsemnat eşti obligat să vinzi saci de boabe pe câţiva bănuţi. „Anul acesta am muncit ca un câine, iar acum  trebuie să vând kilogramul de grâu cu 40 de bani. Nu am hambarul meu, aşa că nu am unde să duc recolta. Toate spaţiile de depozitare au fost vândute străinilor imediat după revoluţie, iar ei fac legea la noi în ţară. Dacă ai un siloz atunci poţi să îţi fixezi tu singur preţul. În toamnă cu siguranţă ar fi dublu. Eu nu am bani pentru astfel de investiţii niciodată”, a declarat Marin Ciucă.

„Suntem slugi la stăpâni în ţara noastră”

Ţăranii din Dolj au mai declarat că după ce anul trecut pamantul aproape s-a transformat în nisip din cauza secetei, acum sub ploile binefăcătoare, a dat rod bogat. „Suntem slugi la stăpâni în ţara noastră. Sămânţa de grâu s-a scumpit, iar preţul îngrăşămintele s-a dublat. Ierbicidul este foarte scump pentru că cei de la guvernare au închis Oltchim. Ba mai mult, trebuie să plătim impozit pe venit, impozit pe teren la primărie şi contribuţiile sociale. În momentul în care tragem linie profitul nu există. Au fost ani în care am ieşit pe minus, aşa că nu se merită să facem agricultură în România. Degeaba am eu anul acesta 6000 de kilograme la hectar. Sunt obligat să vând cu 40-50 de bani kilogramul de grâu. Nu am unde să îl depozitez, iar în astfel de condiţii sunt nevoit să scap de recoltă pe un preţ de nimic”, a povestit Ioan Niţă.

Oamenii au declarat că anul acesta se va înregistra cea mai mare recoltă de grâu din ultimii cinci ani. Ţăranii din Dolj au mai declarat că în cele mai multe zone grâul cu siguranţă se va vinde la jumatate de preţ din cauza că lipsesc spaţiile de depozitare.  

Agricultorii din Dolj au mai declarat că România consumă 3,5 milioane de tone de grâu anual în unităţile de morărit şi panificaţie, iar restul producţiei merge la export. Străinii au ajuns să facă preţul la marfa care iese din ţară. Am ajuns să ne facă străinii preţurile la majoritatea produselor (curent electric, gaze, motorină şi nebzină), a precizat Ion Coman.    

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite