Pagubă de miliarde la Asociaţia 2 Piaţa Gării, în cercetare de peste un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locatarii se tem că rămân fără căldură la iarnă dacă fosta casieră, cercetată pentru delapidare, nu acoperă lipsa din gestiune de peste două miliarde de lei vechi. Potrivit Poliţiei Judiciare, casiera a fost audiată ultima dată joia trecută, cazul fiind aproape de finalizare.

Dumitru Cătănoiu, actualul preşedinte al Asociaţiei 2 Piaţa Gării, spune că lipsa banilor a fost sesizată în urmă cu un an, iar suma se ridică la aproape trei miliarde în acest moment, din cauza penalităţilor. 

„Situaţia trebuie rezolvată odată din punct de vedere legal, a trecut destul timp de la controlul primăriei şi de când s-a făcut expertiza. Fosta casieră, Gherghiţa Grigoriţa, a dat declaraţie pe proprie răspundere în mai anul trecut că există minus în gestiune şi se obligă să plătească în contul asociaţiei 90.000 de lei“, a spus preşedintele Cătănoiu, îngrijorat că banii nu vor putea fi recuperaţi.

Spaima de datorii şi debranşări de la apă şi termoficare este trăită de majoritatea locatarilor. „Oamenii sunt îngrijoraţi că s-ar putea să li se pună în spate suma delapidată, iar din toamnă să aibă utilităţile tăiate. Aveam încredere în casieră, cu preşedintele mai aveam confruntări, nu mi-a pus la dispoziţie devizul reparării faţadei“, a spus Alexandru Rotaru, şef Sc.4 la BL. G.

Craioveanul consideră că situaţii de acest gen ar fi evitate dacă inspectorii Serviciului Coordonare Asociaţii de Proprietari ar avea posibilitatea să efectueze mai des controale, iar populaţia ar solicita la intervale scurte de timp lămuriri privind plăţile făcute de asociaţii. De partea cealaltă, reprezentanţii Biroului Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie (IPJ) al Judeţului Dolj susţin că trebuie să existe controale interne. „Cazurile sunt alarmante şi consider că s-a ajuns aici din cauza lipsei de control în interiorul asociaţiei. Cenzorul şi preşedintele trebuie să îşi pună viza de legalitate pe documente“, a declarat comisar-şef Daniel Petcu.

image

Dosarul este în curs de finalizare şi va fi înaintat în septembrie Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunerea de trimitere în judecată şi extinderea cercetărilor asupra celor care au lucrat în perioada respectivă cu casiera. „ Învinuita s-a angajat că depune eforturi pentru achitarea prejudiciului de 210.000 de lei. Este vorba de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată“, a mai precizat comisarul Daniel Petcu.

Inspectorii de la Serviciul Coordonare Asociaţii de Proprietari au efectuat anul trecut 174 de controale tematice şi de fond. În urma acestora s-au trimis către organele de poliţie 12 procese-verbale pentru a fi efectuate cercetări.

„Ca urmare a deficienţelor constatate în activitatea administratorilor, au fost retrase cinci atestate de administrator de imobile“, a precizat Carmen Licu, purtător de cuvânt Primăria Craiova.

Poliţia a întocmit din ianuarie până în iunie anul acesta şase dosare penale, în urma sesizărilor primite de la Serviciul Coordonare Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei Craiova.

În perioada 2007 – 2010, la IPJ Dolj au fost înregistrate 12 dosare penale care au avut la bază plângeri ale primăriei, şase fiind înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de trimitere în judecată. Tot în acceaşi perioadă  Serviciul de Investigare a Fraudelor a mai înregistrat patru dosare penale întocmite în urma sesizărilor adresate de asociaţiile de proprietari.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite