Miercuri, 20 iunie, opoziţia a depus o moţiune de cenzură împotriva actualului guvern. Joi, 21 iunie, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Strategia politică nu poate face abstracţie de context. Însă rezultatul de ieri al moţiunii lasă să se întrevadă că o posibilă condamnare a lui Dragnea n-a fost luată în calcul sau nu s-a vrut a fi luată în calcul privind strategia moţiunii de cenzură.

acum 18 zile · comentarii (11)

Modul în care oamenii îşi aleg liderii, modul în care organizaţiile îşi numesc liderii e foarte particular. Câteodată criteriile par de neînţeles. Modul de alegere depinde de multe lucruri: de structurile decizionale, de modelele decizionale, de normele moştenite, împământenite, de valorile celor implicaţi şi de aspiraţiile lor.

acum 18 zile · comentarii (3)

Alooo...doamna Premier, ştiţi că jumătate de ţară este sub ape? Că zeci de judeţe, sute de gospodării şi mii de oameni sunt loviţi de puhoaie, că se luptă să supravieţuiască în faţa naturii dezlănţuite? Nu sunt dintre cei cu tricouri albe aduşi să lupte contra statului paralel! Pe românii loviţi de calamităţi nu-i întreabă demnitarii cum rezistă, cum supravieţuiesc, de ce au nevoie, ce vor face în continuare?

acum 18 zile · comentarii (6)

Una dintre cele mai mari plăceri ale angajaţilor este să se răzbune pe angajatori. Mai ales dacă găsesc şi o metodă şocantă, care dublează efectul loviturii. Dacă răzbunarea pe propriul angajator e prea riscantă şi pot exista consecinţe serioase, se răzbuna pe alţi manageri şi angajatori, că doar toţi managerii sunt din acelaşi aluat, ştim noi.

acum 18 zile · comentarii (6)

Există pieţe în care consumatorii folosesc statistici pentru a judeca calitatea bunurilor. Aşadar vânzătorii au interesul de a vinde produse de calitate joasă, pentru că statistica incorporează grupul vânzătorilor în totalitate, nu numai vânzători particulari ca el. El se foloseşte de beneficiile scurtăturilor mentale informaţionale (informational heuristics) pe care cumpărătorii de obicei le uzează.

acum 19 zile · comentarii (0)

Asta şi pentru că avem problemele pe care le avem şi care nu seamănă cu problemele nici unei ţări bine aşezate politic, economic, financiar şi moral. Să recapitulăm. Partidul de guvernămînt se legitimează printr-un masiv sprijin popular şi se laudă cu votul unei majorităţi zdrobitoare. În realitate, e vorba de un electorat de 3,5 milioane (din 18!), adică de un număr de voturi echivalent cu cca 19% din totalul voturilor exprimabile.

acum 19 zile · comentarii (0)

Mi-a atras de departe atenţia bloculeţul modernist din Timişoara: simplu, elegant, simpatic, foarte reprezentativ pentru interbelicul nostru moderat şi cumsecade. Doar când m-am apropiat foarte tare am observat monograma Art Deco cu anul construcţiei – un obicei şi o manieră tipice acelei epoci. Şi atunci am îngheţat: anul marcat acolo nu era o dată de anii ’30, cum m-aş fi aşteptat, ci 1947.

acum 19 zile · comentarii (0)

Rareori scriu despre politica românească - consider că dinamica politică internă nu respectă decât tangenţial regulile de funcţionare ale democraţiilor consacrate. Practicile politice consolidate în timp în România nu au întărit instituţiile, ci le-au delegitimat în mod continuu. Nu trebuie să dovedeşti mari subtilităţi intelectuale pentru a înţelege politica autohtonă - totul este, într-o oarecare măsură, previzibil.

acum 19 zile · comentarii (11)

În ziua în care număram greşelile gramaticale trase la foc automat de premierul Viorica Dăncilă, Ungaria îşi reafirma la noi în ţară, evident, unde altundeva?!, aspiraţiile de putere regională, de stat etalon în spatele căruia se aliniază cârdul din regiune, adică România, Bulgaria şi Serbia.

acum 19 zile · comentarii (31)

Suntem în camera groazei, după eşecul moţiunii de cenzură – previzibil, fiind opera unor inşi care păcălesc politica, aşa cum unii jucători păcălesc fotbalul. Ce ne aşteaptă? Să uităm de Ungaria şi Polonia, al căror grad de evoluţie se traduce prin grija pentru dezvoltare economică şi preocupări ideologice. Modelul nostru, fatalmente, este la est, unde se fură un miliard de dolari, iar grija justiţiei este anularea alegerilor democratice.

acum 19 zile · comentarii (1)

Vă mai amintiţi de SPLC, ONG-ul american care a pus „Merry Christmas” pe listele de ură? Şi care a etichetat călugăriţe catolice, jurnalişti care militează împotriva ISIS, veterani de război şi organizaţii creştine de advocacy drept „grupuri de ură”? Săptămâna trecută SPLC a fost amendat cu 3,4 milioane de dolari pentru că l-a inclus pe reformatorul musulman Maajid Nawaz pe aceste „liste de ură”.

acum 19 zile · comentarii (6)

Aşa cum stau lucrurile acum, se iroseşte ultima şansă de a scăpa de guvernul Dragnea (Dăncilă). Este absolut de neînţeles cum atâţia oameni deştepţi, aflaţi printre parlamentarii PSD-ALDE, acceptă să participe la jocul acesta stupid. Doar nu-i dă nimeni afară din Parlament dacă votează căderea guvernului Dragnea. Cât despre viitoarele alegeri, cât de fraier poţi să fii să crezi că PSD-ALDE le va câştiga.

acum 19 zile · comentarii (22)

Cei doi - Corax şi Tisias - sunt Părinţii fondatori ai Retoricii şi au trăit în Sicilia (Grecia Magna) în perioada numită a „Alungării tiranilor“. După „alungarea“ acestora, a urmat o perioadă de împărţire a pământurilor, pentru cetăţeni, iar Jurisprudenţa a înflorit. Corax era avocat, dar şi Retor (Profesor de Retorică).

acum 19 zile · comentarii (5)

Se numeşte tanti Ioana şi are 80 de ani. Locuieşte în comuna Rast, din Dolj, şi casa ei a fost spulberată de inundaţii în anul 2006. Acum, la aproape şapte ani distanţă, tanti Ioana vine zilnic la ruinele casei sale, ba chiar se aşază şi pe banca unde, cu ani în urmă, îşi petrecea serile alături de alte vecine.

acum 5 ani · comentarii (3)