„Otrava” din folia de aluminiu: cât de rău ne face şi cum poate creşte riscul apariţiei osteoporozei şi a bolii Alzheimer - explicaţiile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii ne recomandă să evităm să punem în folie de aluminiu alimentele. Doctorii susţin că aluminiul modifică metabolismul calciului, cauzând demineralizarea oaselor şi ducând la osteoporoză.

Medicii susţin că alimentele gătite în folie de aluminiu cresc riscul apariţiei osteoporozei şi bolii Alzheimer. „Ingredientele gătite în folie de aluminiu la temperaturi mai ridicate de 150 de grade duc la un transfer mare de aluminiu către mâncare. Este confundat în organism cu fierul şi ajunge direct la receptorii din creier. Anemia şi boala Parkinson sunt alte două boli care pot apărea odată cu ingerarea aluminului. Roşiile, lămâile şi oţetul sunt produsele care preiau cel mai mult din folia de aluminiu. Am încercat de fiecare dată să le spun oamenilor că se pot îmbolnăvi folosind folia de aluminiu. Le-am arătat negru pe alb unde se poate ajunge în cazul în care nu renunţă la acest obicei”, a precizat medicul Gheorghe Mihăilescu.

Cum să eviţi pericolul?

Unii oameni recunosc că odată pe lună gătesc  carne sau peşte în folie de aluminiu. Sunt convinşi că nu se pot îmbolnăvi din această cauză.

„Nu gătim mâncarea zilnic doar în folie de aluminiu. Nu m-am gândit niciodată că pot suferi de anemie sau Alzheimer. Eu chiar pregătesc alimentele în folie de aluminiu. Nu pun mare preţ pe aceste lucruri. Încerc de fiecare dată să am o dietă echilibrată şi un stil de viaţă sănătos. Fac sport de trei ori pe săptămână şi sunt atent la E-urile din alimente. Cred că este suficient. Nu mi-a zis nici măcar un doctor că nu este bine cum îmi prepar alimentele”, a mai explicat Iulian Galiceanu.

Medicii au mai declarat că nu este indicat să fie folosită folia de aluminiu la ambalarea alimentelor fierbinţi sau cu acid, cum sunt carnea, roşiile, brânzeturile sau lămâia.

„Oamenii trebuie să renunţe să mai gătească în folie de aluminiu, dar şi să scape cât mai urgent de ustensilele din bucătărie de aluminiu. De fiecare dată să verifice eticheta produselor. Nu este indicat să apară fosfatul de aluminiu. Este bine de ştiut că ionii pot ajunge în alimente şi au un efect toxic asupra crierului. Indiferent de cum găteşte fiecare cu siguranţă aluminiul din folie ajunge în alimente”, a spus  Alin Badea, medic specialist alimentaţie.       Cum se poate evita contaminarea alimentelor:   

-Alimentele nu se încălzesc la cuptorul cu microunde în  folii de aluminiu. Trebuiesc puse doar în farfurii de porţelan sau sticlă    

-Nu trebuie să cumperi niciodată alimente în ambalaje de plastic sau aluminu. Acestea pot contamina foarte uşor produsele.

- Protejează copiii de ambalajele din aluminu sau plastic. Organismul lor nu poate elimina substanţele nocive la fel de eficient ca acela al unui adult.  

Folia de aluminiu poate fi înlocuită la gătit cu foaia de copt. Poate fi folosită la friptură, cartofi la cuptor sau peşte la cuptor. „Am renunţat de trei ani la folia de aluminiu. Îi gătesc nepoţelului acum totul pe grătar sau folosesc foaia de copt. Este mult mai sănătos, iar alimentele au gust bun. Nu vreau să se îmbolnăvească din cauza mea. Sfaturile medicilor din punctul meu de vedere sunt de luat în considerare. Este bine să fim atenţionaţi în momentul în care greşim”, a precizat Ioana Bălan.

Mai citeşte şi

Produse alimentare „sănătoase” pe care este mai bine să le eviţi

Patru produse alimentare bogate în calciu

VIDEO Experiment. Cum au reacţionat specialiştii în alimentaţie când au gustat produse McDonald's „deghizate” în gustări de lux

       


 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite