Oboseala cronică poate duce la instalarea unor boli grave în organism. Şase semne că avem nevoie de odihnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oboseala cronică duce la instalarea unor boli grave în organism  Foto: csid.ro
Oboseala cronică duce la instalarea unor boli grave în organism  Foto: csid.ro

Oboseala cronică se manifestă prin diferite simptome fizice, însă uneori sunt extrem de greu de asociat cu epuizarea organismului. Oamenii cred că şase ore de somn sunt suficiente, dar de cele mai multe ori nu au dreptate.

Medicii susţin că, în momentul în care apare oboseala cronică, organismul transmite diverse semnale. Majoritatea oamenilor nu pun preţ pe acest lucru şi consideră că au doar o perioadă aglomerată, iar simptomele vor dispărea în perioada următoare. Nu îşi dau seama că efectele privării de somn pot duce la instalarea a nu mai puţin de 17 boli.

„Este adevărat că nivelul scăzut de vitamina B şi D12 pot duce la lipsa energiei în organism, anxietate sau slăbiciunea musculară. Cel mai important este faptul că organismul ne transmite anumite semnale în momentul în care se instalează oboseala cronică. Atunci când resimţim o stare de agitaţie trebuie să ştim că este posibil să ne domine o stare de necesitate inconştientă de a ne menţine starea de alertă. Efectele privării de somn pot atrage după sine instalarea unor boli destul de grave (diabet, afecţiuni cardiace, depresie, afecţiuni de vedere, tulburări de greutate, tulburări de anxietate)“, a spus medicul Cristina Dobre.

Şase semne că s-a instalat oboseala cronică în organism:

- În momentul în care sunteţi într-o agitaţie permanentă, creierul primeşte informaţia de a fi activ tot timpul. Gesturile pot fi modul creierului de a rămâne treaz, însă în realitate are nevoie de odihnă. 

- Atunci când o persoană ajunge la epuizare, secţiunile cerebrale care controlează atenţia încep să ia mici pauze de la procesarea informaţilor.

- Atunci când nu putem să ne coordonăm mişcările în mod normal trebuie să ştim că s-a instalat oboseala cronică. Persoanele care nu dorm o singură noapte prezintă aceleaşi simptome specifice stării de ebrietate.

- Atunci când lumina naturală ne deranjează, cafeaua are un gust diferit, iar zgomotele sunt mai intense ca de obicei, atunci cu siguranţă organismul are nevoie de odihnă.

- Persoanele care nu au parte suficientă de odihnă întâmpină probleme în exprimarea emoţilor şi sentimentelor.

- Din cauza oboselii simţim nevoia să consumăm cât mai mulţi carbohidraţi.

Medicii au mai precizat că oboseala apare şi din cauza stresului pe termen lung. „Acest lucru duce la un dezechilibru major din partea glandelor suprarenale, care nu mai pot controla hormonal stresului, iar astfel apar simptomele de oboseală cronică“, a mai declarat Cristina Dobre.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite