Oameni care contează: Amza Pellea, pe sufletul românilor de pretutindeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a iubit publicul, iar astăzi, la 28 de ani de la înălţarea sa la cer, publicul îl răsplăteşte cu admiraţie pentru bucuria ce i-a dăruit-o. Pe 12 decembrie 1983, marele actor Amza Pellea lăsa în urma sa personaje care aveau să facă istorie în teatru şi în cinematografie.

Băileştiul natal se făleşte cu numele celui mai de seamă om al acelor plaiuri, care i-a dus faima prin toată România. Astăzi, băileştenii îi dezvelesc troiţă în Parcul Tineretului, se aşează în „Şirul luminii lui Amza Pellea“ şi cu lumânări aprinse vor merge pe drumul spre Casa memorială unde alături de fiica actorului, actriţa Oana Pellea, vor dezveli o stea asemenea celei de pe „Walk of Fame“, din Bucureşti. Lumina lui Amza va aprinde şi luminile sărbătorilor de iarnă în Băileşti. Toate acestea se vor petrece începând cu ora 16.45.

Amza Pellea a fost elev al Colegiului Naţional Carol I  din Craiova, oraş în care a jucat mai târziu pe scena Naţionalului, în spectacole ca „Ce înseamnă să fii onest“ de Oscar Wilde, „Tudor din Vladimiri“ de Mihnea Gheorghiu sau „Gâlcevile din Chioggia“ de Carlo Goldoni. Tot aici a fost director în perioada 1973 – 1974.

A fost aplaudat la scenă deschisă la Nottara, la Naţionalul bucureştean, la Teatrul Mic şi în Teatrul de Comedie.

A făcut roluri de neuitat, iar două dintre ele au rămas de sine stătătoare în conştiinţa publicului: Mihai Viteazul şi Nea Mărin.

Rolul Manlache Preda din „Osânda“, film regizat de Sergiu Nicolaescu, în care parteneri i-au fost gheorghe Dinică şi Ernest Maftei, i-a adus lui Amza Pellea premiul pentru cel mai bun actor, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova.

Amza Pellea s-a stins pe 12 decembrie 1983, la Bucureşti.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite