VIDEO O pădure plină cu bujori, zonă superbă protejată prin lege, devastată de sătenii din Dolj: „Am luat şi eu o floare. Asta e, nu ştiam că nu am voie!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pădurea de bujori din comuna doljeană Pleniţa este arie protejată, de interes naţional, încă din anul 2000. Aceasta, însă, a fost devastată de oameni sub pretextul unei sărbători.

Pădurea de bujori din comuna doljeană Pleniţa este unică în România şi se întinde pe o suprafaţă de 60 de hectare. Oamenii nu ţin cont de absolut nimic, iar printre flori pregătesc grătarele şi încing horele. La finalul petrecerii toată lumea pleacă acasă cu braţele pline de bujori.

„Bujorii de la Pleniţa reprezintă o frumuseţe naturală a locului şi sunt unici în ţară. Ei nu trăiesc decât aici în pădurea de la Pleniţa, iar orice încercare de a muta acest bujor în alt spaţiu natural a fost un eşec. Nu o dată ne-a fost dat să vedem căruţe împodobite cu bujori sau ne-a fost dat să vedem oameni care nu se pot abţine şi rup florile de bujor. Este păcat că se întâmplă acest lucru. Această arie protejată nu poate să existe doar prin amabilitatea localnicilor şi a organizatorilor evenimentului. Este clar că trebuie să intervină şi alte foruri abilitate şi să protejeze cumva această zonă în care se găsec bujorii. Maşinile care ajung în această pădure ar trebuie să nu aibă voie să facă acest lucru şi să fie parcate la intrare, iar oamenii ar trebuie să poarte cu totul altfel. Ar trebui să avem decenţa necesară şi să parcăm acolo unde nu sunt bujori şi să nu îi călcăm. Sunt foarte multe zone unde bujorii au fost distruşi“,a  spus Amelia Etegan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Pădurea de bujori de la Pleniţa este devastată în fiecare an

Mii de oamenii au fost prezenţi duminică la Sărbătoarea Bujorului de la Pleniţa. Manifestarea se organizează din anul 1970 în a doua jumătate a lunii mai când înfloreşte bujorul. Unii oameni nu s-au mulţumit doar să petreacă şi au plecat acasă cu braţele pline de flori.

Pădurea de bujori de la Pleniţa este are protejată din anul 2000, dar oamenilor nu le pasă şi rup florile  

Pădurea de bujori din comuna doljeană Pleniţa este arie protejată din anul 2000, însă în fiecare an zeci de hectare sunt vandalizate. Autorităţile au pus afişe prin care îi avertizează pe trecători să nu rupă florile, dar degeaba. „ Nu am ştiut că nu este voie să rup florile. Am luat şi eu una. Asta este, acum nu mai pot da timpul înapoi. Nu ştiam că bujorii sunt protejaţi prin lege“, a declarat unul dintre localnici.

bujori

Amenzile pentru distrugerea florei din aria protejată sunt între 6.000 şi 12.000 lei, însă niciodată nu a fost dată vreo astfel de sancţiune.

image

     

image

         

bujori
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite