„Million Dollar Baby“ de România: o fată din Craiova, cea mai valoroasă tânără luptătoare a Europei. „E un copil, necăjit, talentat. Munceşte ca un robot“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta Ştefania Priceputu, din Craiova, a fost nevoită să se antreneze pe ascuns la lupte libere, părinţii ei nefiind de acord cu această pasiune. Cu toate acestea, la începutul lunii august, a obţinut medalia de aur la Campionatul European de Lupte Libere din Serbia

Ştefania Priceputu are doar 16 ani, 43 de kilograme şi o forţă incredibilă pentru vârsta ei. Dar nu asta este cel mai important, deşi această calitate i-a adus medalia de aur la categoria cadeţi a Campionatului European de Lupte Libere din Subotica, Serbia, la începutul lunii august.

Este foarte greu pentru un copil să-şi aleagă singur ce vrea să facă în viaţă. Eu am ales şi am reuşit. Viaţa mea, înainte să fac lupte, nu era bună deloc, sau mai bine zis, era foarte rea. Am acasă o situaţie mai dificilă. Părinţii mei sunt despărţiţi, iar eu nu stau prea mult acasă. Nici mama şi nici tata nu au crezut în mine şi nu au fost de acord să practic lupte libere“, ne povesteşte Ştefania.

Neavând sprijinul părinţilor, Ştefania Priceputu a fost nevoită să se antreneze pe ascuns la lupte libere, astfel încât să-şi poată urma visul. „După ce au văzut că am început să fac performanţă nu au mai comentat, iar acum sunt mândri de mine. Chiar dacă am doar 16 ani, pot să spun că am o voinţă de fier“, spune Ştefania.

VIDEO

Ştefania Priceputu a devenit campioană europeană după 4 ani

„ŞI-A ARĂTAT CLASA DE LUPTĂTOARE“

Ştefania Priceputu a câştigat medalia de aur la Campionatul European din Serbia  după ce a învins-o în finală pe ucraineana Veronica Riabovolova, cu scorul de 7 la 0. Pe toată durata competiţiei nu a pierdut decât două puncte. „Ştefania Priceputu este cea mai valoroasă cadetă a Europei. Un aur muncit, după o finală în care şi-a arătat clasa de luptătoare. O victorie clară, pentru care merită toate cuvintele noastre de laudă“, a declarat Răzvan Pârcălabu, preşedintele Federaţiei Române de Lupte.

„MUNCEŞTE CA UN ROBOT“

Ştefania Priceputu a fost descoperită în urmă cu patru ani de antrenorul de lupte Valentin Boboaşcă. „Ştefania munceşte ca un robot. Sunt zile în care are şi trei antrenamente pe zi. Este un copil necăjit, talentat, dar de viitor. În patru ani a reuşit să facă performanţă şi nu a dezamăgit pe absolut nimeni. Sunt mândru de ea şi tot timpul am susţinut-o. Am fost lângă ea atunci când a avut cea mai mare nevoie şi i-am dat sfaturi ca un tată. Eu o consider fiica mea. Pot să spun că mă ascultă tot timpul şi nu face nimic fără să ne consultăm înainte“, se mândreşte Valentin Boboaşcă, antrenor în cadrul Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“.

VIDEO

Ştefania Priceputu a fost desoperită de antrenorul Valentin Boboaşcă

Tânăra campioană europeană vorbeşte cu greu despre situaţia materială precară pe care o are. Din momentul în care a plecat de acasă locuieşte într-o cameră care aparţine Clubului Sportiv Municipal. Toată averea ei constă în diplomele şi medaliile pe care le-a câştigat în cei patru ani de muncă. Chiar dacă familia nu a fost alături de ea tot timpul, Ştefania îi ajută pe cei dragi din puţinii banii pe care îi câştigă. „Când nu este în lotul naţional, Ştefania locuieşte într-o cameră la club. Vara trecută am ţinut-o la mine la ţară, am vrut să uite de greutăţile pe care le are şi să simtă şi ea că are vacanţă. Îşi doreşte să strângă bani să îşi poată cumpăra o casă a ei. Îmi doresc din tot sufletul ca autorităţile locale să se implice şi să o ajute. Acest copil merită totul. A dovedit că este o mare campioană, iar steagul României a ajuns acolo sus prin intermediul ei“, subliniază antrenorul Valentin Boboaşcă.

Antrenorul de lupte Petre Banciu, din cadrul Clubului Sportiv Municipal Craiova, confirmă valoarea adolescentei luptătoare. „La antrenamente, Ştefania nu stă nici măcar o secundă. Începe pregătirea cu 20 de ture de stadion, apoi ridică greutăţi, după care vine partea tehnică. Este greu pentru o fată să facă un astfel de antrenament. Ea acum trebuie să dea totul şi să facă în continuare performanţă. Vrem să o ajutăm pe campioana noastră europeană la lupte să urmeze o facultate şi să ajungă antrenoare. Acest titlu ne asigură că o să aibă o carieră fulminantă în domeniul luptelor“, a precizat Petre Banciu.

ÎŞI DOREŞTE AURUL LA MONDIALE

După succesul de la europene, Ştefania Priceputu se pregăteşte pentru Campionatul Mondial de Lupte Libere, categoria cadete, care va avea loc între 25 şi 30 august, în Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina. Tânăra vrea să obţină medalia de aur la mondiale şi este gata să muncească şi opt ore pe zi pentru a obţine locul I. „După ce am obţinut medalia de aur la Campionatul European din Serbia, acum vreau să ies şi campioană mondială. Dacă nu, să lupt în finală, mai jos nu vreau. Sunt gata pentru orice sacrificiu şi nu vreau să dezamăgesc pe absolut nimeni. Ştiu că o să fie o competiţie grea, aşa cum a fost de fiecare dată, dar nu vreau să mă dau bătută. Niciodată când am mers la un concurs nu m-am gândit că nu o să reuşesc. Din punctul meu de vedere, contează foarte mult şi psihicul. Este important să ştii cum stai din acest punct de vedere, iar dacă apar probleme, să încerci să le rezolvi. Eu pot să spun că am muncit în aceşti patru ani cât munceşte o sportivă 20 de ani în lupte“, a mai povestit Ştefania Priceputu.

VIDEO 

Tânăra este cea mai valoroasă luptătoare a Europei

Chiar dacă i-a fost greu, Ştefania spune că nu s-a gândit niciodată să renunţe. „Sunt o fire ambiţioasă, iar cine mă cunoaşte cu adevărat ştie că dacă îmi propun ceva reuşesc. Sunt conştientă că Dumnezeu mi-a oferit o şansă la o viaţă mai bună şi trebuie să profit de ea. Sunt mulţi copii talentaţi, dar degeaba. Nu a avut cine să le ofere o mână de ajutor şi au renunţat la visul lor. Eu mă consider norocoasă“, a mai precizat Ştefania Priceputu.

ŞTEFANIA, DESPRE RESPONSABILITATE

„Eu am suferit destul de mult în copilărie. Ştiu ce înseamnă să nu ai mai nimic. Este greu în ziua de astăzi să poţi să-ţi faci un viitor al tău dacă nimeni nu te ajută. Nu vreau să greşesc deloc şi sunt extrem de atentă cu tot ceea ce fac. La 16 ani sunt responsabilă de decizile pe care trebuie să le iau cu viaţa mea. Încerc şi vreau să depăşesc totul cu zâmbetul pe buze. Întotdeauna m-am gândit că sunt alte persoane care trăiesc mult mai rău decât mine.“
 

Performanţele Ştefaniei Priceputu:

 vicecampioană naţională la copii în anul 2012
 campioană naţională la concursul şcolar în anul 2013
 campioană naţională copii în anul 2013
 campioană naţională la concursul şcolar în anul 2013
 locul al III-lea la campionatul european din Bulgaria în anul 2014
 locul al V-lea la campionatul mondial din Slovacia, 2014
 campioană naţională cadeţi, 2014
 campioană mondială la concursul de lupte pe plajă, 2014
 campioană europeană la categoria cadeţi, Serbia, 2015

100 de dolari pentru medalia de aur

Din păcate, în România sportivii de performanţă nu sunt remuneraţi corespunzător, consideră Petre Banciu, antrenor de lupte în cadrul Clubului Sportiv Municipal Craiova. „Ştefania Priceputu a primit pentru medalia de aur obţinută la Campionatele Europene de Lupte Libere din Serbia 100 de dolari. Un sportiv din Rusia a primit altă dată, pentru aceeaşi performanţă, de 10 ori mai mult. Banii pe care îi câştigă sunt insuficienţi. Sportivii care au performanţe ar trebui susţinuţi din toate punctele de vedere.“

Antrenorul craiovean mai precizează că există o problemă şi la premierile din partea cluburilor sportive. „Legea nu permite cluburilor să premieze un sportiv atât timp cât nu există ceva oficial din partea ministerului. Premierea trebuie să reprezinte jumătate din suma pe care o oferă ministerul. Normal că eşti dezamăgit de astfel de lucruri: aceşti copii muncesc, îşi sacrifică o mare parte din viaţă în sala de antrenament şi este normal ca meritele lor să fie recunoscute. Ei ne fac mândri tot timpul că suntem români“, completează Petre Banciu.

REZULTAT IMPORTANT

Antrenorii Petre Banciu şi Valentin Boboaşcă spun că medalia de aur obţinută de Ştefania Priceputu la Campionatul European, la care au participat 40 de ţări, fiecare cu sportivii ei de performanţă, este un rezultat mare pentru sportul craiovean, dar şi pentru lotul de lupte al României, care nu a mai obţinut un astfel de titlu de ani buni.

Mai citeşte şi

Sandra Izbaşa e licenţiată în kinoterapie. Ce avantaje au sportivii de performanţă care aleg să urmeze cursurile UNEFS

Specialişti, profesori şi sportivi de performanţă au dezbătut la Adevărul Live importanţa educaţiei pentru sport

O sportivă de performanţă a fost bătută în plină stradă de cinci colege de la Liceul Waldorf din Pantelimon. Părinţii povestesc lucruri şocante

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite