Lovitură pentru producătorii pepenilor de Dăbuleni. Kilogramul se vinde cu doar 20 de bani la marginea ogorului. „În pieţe preţul este de 10 ori mai mare“

Lovitură pentru producătorii pepenilor de Dăbuleni. Kilogramul se vinde cu doar 20 de bani la marginea ogorului. „În pieţe preţul este de 10 ori mai mare“

Pepenii de Dăbuleni se vând cu 20 de bani kilogramul direct de la producători

Recolta de pepeni anul acesta de la Dăbuleni a fost una mai mult decât satisfăcătoare, însă agricultorii au o mare problemă. Oamenii spun că sunt nevoiţi să îşi vândă marfa cu 20 de bani kilogramul, iar acest lucru îi nemulţumeşte total.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zilnic, din patria lubeniţelor Dăbuleni pleacă spre pieţele din toată ţara peste 300 de tone de marfă. Fermierii se mândresc cu o superproduţie anul acesta, dar tot ei recunosc că au ajuns să îşi vândă marfa pe nimic. Un kilogram de pepene verde se vinde cu 20 de bani, însă în pieţe ajunge de 10 ori mai mare.

„Noi agricultorii din Dăbuleni care nu avem posibilitatea să plecăm în ţară cu marfă întotdeauna avem de pierdut. Cum nu avem în zonă o piaţă de desfacere suntem nevoiţi să vindem marfa pe nimic. Un kilogram de lubeniţă costă în momentul de faţă nici mai mult nici mai puţin de 20 de bani. Samsarii au întotdeauna câştig de cauză. În pieţe preţul este de 10 ori mai mare, dar noi nu avem un cuvât de spus u privire la această situaţie“, a spus Dorin Maricu Toiu, producător pepeni Dăbuleni. 
 
 
Un kilogram de pepene verde se vinde la Dăbuleni cu 20 de bani, însă nici aşa nu sunt cumpărători  
 
În doar trei săptămâni preţul pepenilor de Dăbuleni s-a părbuşit şi a ajuns de la 2 lei la 20 de bani. Autorităţile locale au precizat că au făcut toate demersurile, iar de la anul toţi producătorii din zonă se vor înscrie într-o asociaţie. „Am purtat discuţii cu anumite persoane, reprezentante ale marilor magazine din zonă, însă oamenii vor să aibă un contract ferm încheiat direct cu producătorul. Există o platform de valorificare a produselor şi este modernă, iar locurile sunt destinate parcării mijloacelor de transport cu suprafaţă destinată expunerii mărfii, cu cântar modern şi cu duşuri“, a precizat Aurel Băjeanru, primarul oraşului Dăbuleni. 
 
 
Oamenii din Dăbuleni vor să  încheie direct contracte cu marile magazine din ţară pentru a putea duce marfa 
 
În oraşul Dăbuelni sunt cultivate peste 1500 de hectare cu pepeni, dintre care aproximativ 300 de pepeni galbeni. „Mai întâi am fost acuzaţi că am folosit tratamente de coacere anul acesta şi aşa am reuşit să furăm startul. Acum preţul pepenilor verzi a scăzut de la 2 lei al 20 de bani, iar într-o săptămână o să ajungă 10 bani cu siguranţă. Cum mai putem noi să soatem profit dacă vindem marfa pe nimic. Ba mai mult, unii comercianţi aduc marfă din Grecia sau Turcia şi o vând ca şi cum ar fi de Dăbuleni. Numele nostru se vinde bine în ţară, însă nu şi aici în zonă. Toţi vor să profite după urma noastră, dar nimeni nu se gândeşte cât muncim noi“, a spus Ştefan Oprea, producător Dăbuleni.

 
Producătorii din Dăbuleni susţin că sunt şi comerianţii care le cer să lase la preţ de la 20 de bani la 10 bani pe kilogram 
 
Pe o suprafaţă de doi kilometri, producătorii de pepeni verzi din Dăbuleni stau cu marfa încărcată în caruţe, remorci şi maşini în aşteptarea clienţilor. „Cu siguranţă şi anul acesta vom arunca o mare parte din pepenii verzi. Producţia a fost bună, dar degeaba. Nu vedeţi că stăm cu marfa în  soare şi nu cumpără mai nimeni. Vor dacă se poate să le vindem degeaba. Nici la 20 de bani nu le convine să cumpere. Toţi negociază şi ne cer să mai lăsăm la preţ“,a  a mai spus un agricultor din Dăbuleni.         
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările