Lovitură grea pentru micii producători. Fără lapte ţărănesc în pieţe: „O să ajungem să murim de foame“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la 1 ianuarie au fost impuse noi norme pentru vinderea laptelui în pieţe
De la 1 ianuarie au fost impuse noi norme pentru vinderea laptelui în pieţe

De la 1 ianuarie, ţăranii care îşi vindeau laptele în pieţe, rămân fără afacere. Pentru a putea fi vândut, laptele trebuie colectat cu mulgătoarele electrice, iar apoi răcit în bazine speciale.

Uniunea Europeană a impus de la 1 ianuarie 2014 anumite reguli pentru vânzarea laptelui. Ţăranii care nu au aparate speciale de răcire a laptelui proaspăt muls vor rămâne fără afacere. „O să ajungem să murim de foame. Noi nu avem peste 1500 de euro să investim în instalaţii. Noi  trăim de pe o zi pe alta. Laptele nostru este proaspăt şi bun. Nimeni nu s-a îmbolnăvit până acum, iar eu de 20 de ani sunt pe piaţă. Ba mai mult,în fiecare lună noi plătim 200 de lei pentru buletinele de analiză “, a spus Ioan Toma.

Oamenii sunt convinşi că preţul laptelui va fi majorat în cazul în care ţăranii nu vor mai fi lăsaţi să îşi vândă marfa la piaţă. „O să dispară, deci cei care erau cu trei vaci pentru semisubsistenţă o să dispară“, a declarat Costel Coşoveanu, preşedintele Agrostar Dolj.

Trei reguli sunt impuse şi pentru cei care vând lapte la dozoator: potenţialul comerciant trebuie să fie proprietar de fermă, un automat de lapte şi, evident trebuie să aibă autorizaţie sanitar-veterinară. „Eu m-am hotărât să nu mai vin la piaţă cu lapte. Nu am de unde să fac rost de bani pentru noile instalaţii impuse de Uniunea Europenă. Mulgătoarele electrice şi tancul de răcire sunt foarte scumpe. Cu mâna pe inimă vă spun că laptele nostru este proaspăt, iar nimeni nu s-a îmbolnăvit de salmonela“, a precizat Maria Stoica.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite