Legenda lui Andri Popa, celebrul haiduc din comuna doljeană Seaca. A recuperat mai multe fete furate de turci şi le-a vândut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andri Popa şi Iancu Jianu au fost cei mai vestiţi haiduci

Andrei Popa sau (Andri Popa) a fost cel mai celebru haiduc din România şi a luptat alături de Iancu Jianu în atacurile împotriva Vidinului şi Plevnei. Este întemeietorul localităţii Palilula, iar sătenii susţin că Andrei Popa şi-a făcut drumul  spre Rai construind o biserică în zonă.

Ceata lui Andrei Popa sau (Andri Popa) a avut sarcina să recupereze din seraiul vânătorilor de cadâne cele câteva zeci de fete furate de turci. Vestitul haiduc orginar din comuna doljenă Seaca nu s-a putut hotărî şi a trecut Dunărea în Oltenia toate cele 500 de cadâne. „Le-a dat drumul la o parte din fete, iar o parte le-a vândut ca neveste. Cadânele erau frumoase şi la mare căutare. Haiducul Andrei Popa a cerut preţuri simbolice: o şa, o armă sau sume mici de bani”, a povestit istoricul Toma Rădulescu.

Ctitorul satului Palilula

Satul Palilul din judeţul  Dolj a fost întemeiat de haiduci şi poartă numele unei comune din Bulgaria. Andrei Popa este fondatorul localităţii, iar sătenii susţin că zone beneficiază de protecţie divină. „Turcii şi nemţii au venit să contopească satul, însă nu au găsit localitatea. Toate casele au intrat în pământ. Acest loc este protejat de Dumnezeu. Haiducul Andrei Popa a dat numele localităţii iniţial Pali. În anul 1827 a pus pe picioare o biserică, iar cu toate că lăcaşul de cult nu are o fundaţie a rezistat cutremurelor. Haiducii lui Andrei Popa au stat în zonă puţini timp, iar după ce au plecat au lăsat biserica unor boieri”, a povestit Ion Cârstei, din satul Palilula.

Piesa „Andrii Popa“ a fost prezentată publicului pe data de 19 noiembrie 1973 la Sala Palatului într-un concert sustinut de Phoenix. Textul piesei este din popor, iar muzica a fost scrisă de Mircea Baniciu. Pe vremea aia, din formaţie făceau parte Nicu Covaci, Iosif Kappl, Mircea Baniciu, Costin Petrescu şi Valeriu Sepi.



             
 
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite