La ce poate duce intoleranţa la gluten şi care sunt preparatele care ne pun viaţa în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intoleranţa la gluten apare şi în urma unui regim diversificat Foto: ghiduldesanatate.ro
Intoleranţa la gluten apare şi în urma unui regim diversificat Foto: ghiduldesanatate.ro

Medicii susţin că intoleranţa la gluten este incofortabilă şi se declanşează în urma consumului de gluten, în mare parte care provine din grâu, secară sau orez. Consumul de gluten poate duce la apariţia unor leziuni la nivelul intestinului subţire.

Specialiştii au precizat că intoleranţa gravă la gluten se numeşte boala celiacă şi poate avea efecte adverse asupra organismului. „Glutenul poate fi descoperit în preparatele alimentare care provin din grâu, secară, orez, dar şi suplimente nutriţionale sau produse cosmetice. Intoleranţa la gluten nu este o alergie alimentară, dar persoanele care suferă de boala celiacă pot suferii anumite complicaţii-deteriorarea cililor (care protejează intestinul subţire). Persoanele care au intoleranţă la gluten trebuie să evite întotdeauna următoarele alimente: grâu, orz, secară, făină de cartofi, graham, tărâţe, germeni de grâu şi tărâţe de ovăz“, a spus medicul Iuliana Mateescu.

Cum ne dăm seama că avem intoleranţă la gluten:

-În momentul în care consumaţi produse care provin din grâu, secară sau orez şi apar probleme la nivelul stomacului: balonări, crampe, greaţă, constipaţie sau diaree trebuie să consultaţi un medic. Aceste simptome indică faptul că aveţi intoleranţă la gluten.

-Dacă apar dureri şi sensibilitate musculară a ţesuturilor moi există posibilitatea să aveţi intoleranţă la gluten.

-După ce aţi consumat alimente care conţin gluten şi aveţi o stare de oboseală este indicat să mergeţi la un medic.

-Dacă apar migrene sau schimbările de dispoziţie după ce aţi consumat alimente care conţin gluten atunci cu siguranţă este o problemă.

-Dacă după o perioadă în care aţi consumat alimente care conţin gluten şi au apărut ameţeli, dificultate în menţinerea echilibrului, furnicături, dureri şi senzaţii de moleşeală a extremităţilor este bine să depistaţi cauza. Aceste simptome indică faptul că aveţi intoleranţă la gluten.

Medicii au mai precizat că persoanele care suferă de boala celiacă trebuie să scoată din alimentaţie pentru toate viaţa produsele care conţin gluten. În caz contrar pot apărea complicaţii severe de malnutriţie osteoporoză, infertilitate sau unele tipuri de cancer. „Tratamentul în astfel de situaţii trebuie urmat cu sfinţenie, iar pacienţii trebuie să înţeleagă că este vorba despre o boală destul de gravă. Majoritatea persoanelor confundă intoleranţa la gluten cu alergiile. Este bine de ştiut că intoleranţa la gluten apare şi în urma unui regim nediversificat“, a mai precizat medicul Iuliana Mateescu.

    

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite