Joia Mare, tradiţii şi obiceiuri. Ce trebuie să facă fetele în această zi importantă pentru creştini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Joia Mare se aprind focurile pentru sufletele morţilor Foto: Arhivă
În Joia Mare se aprind focurile pentru sufletele morţilor Foto: Arhivă

În mai multe comune din judeţul Dolj în Joia Mare au loc mai multe practici de pomenire a morţilor, dar şi vărsatul apei sau focurile morţilor.

Joia de dinaintea Paştelui mai este cunoscută ca şi Joiamari, iar astăzi se deschid mormintele şi se întorc acasă spiritele morţilor. „Focurile morţilor“ încearcă să menţină un echilibru între lumea celor vii şi lumea celor morţi. Această practică este tot mai des întâlnită în comunele din nord-vestul judeţului Dolj.

Morţii revin la vechile lor locuinţe, iar conform tradiţiei rămân printre ai lor până la Înălţarea Domnului Isus Hristos. 

Femeile duc la biserică în Joia Mare colaci, prescuri, vin, miere de albine şi fructe. Imediat după ce sunt sfinţite se împart pentru sufletul celor care au trecut în lumea de dincolo. 

Astăzi nu este bine să speli rufe  pentru că la morţi, în loc să ajungă pomana, se duce apa murdară de la spălat.

Gospodinele trebuie să termine până astăzi torsul şi ţesutul de frica Joimăriţei. Personajul este întruchipat de o femeie urâtă şi puternică, deghizată într-o vrăjitoare rea. Ea le arde degetele şi mîinile fetelor leneşe, le pârleşte părul şi unghiile şi dă foc fuioarelor de lână găsite netoarse.  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite